Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Odprto pismo

18. marec 2008 ob 18:49 | Urh Maček |

Danes so na novinarski konferenci Peter Jambrek, Anton Jerovšek, Miha Pogačnik in Matevž Tomšič javnosti predstavili pismo, ki so ga naslovili na predsednika Odbora DZ RS za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj Rudolfa Mogeta. V pismu utemeljujejo zakaj se ne bodo udeležili 22. seje prej omenjenega odbora. Akreditacija Nove univerze in njenih študijskih programov ne more biti podvržena diskrecijski pravici, pač pa jasnim in objektivnim kriterijem, je Jambrek komentiral po njegovo spolitizirano nasprotovanje ustanovitvi zasebne univerze na Brdu. Pogačnik je menil, da je vzrok medijske gonje strah pred izgubo monopola v visokem šolstvu.

Uvod v razpravo:

Miha Pogačnik: ” Če profesorji na računalnike, ki so javna lastnina v pisarnah, ki so pisarne javnega zavoda z literaturo in drugimi instrumenti, ki so v lasti javnega zavoda popoldne kšeftajo, zato da še malo zraven zaslužijo, je to zame privatizacija javnih sredstev. “

Cilji ustanovitve Nove univerze:

Peter Jambrek: ” Te pogoje naše tri fakultete v celoti izpolnjujejo. Izpolnjujejo tudi pogoj iz meril Sveta za visoko šolstvo … “

Read this doc on Scribd: Odprto pismo

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Carlos Contreras pravi:

    Ponovno ste nas nasmejali, spoštovani! Hvala vam in Bog lonaj!

  2. kriptoproletarec pravi:

    Štirje lopovi na kupu, pa to ne moreš verjet. In takim še plačujeta HIT in MO Nova Gorica mastne denarce.

  3. Svizec pravi:

    Štirje lopovi na kupu je res pravi naslov.

  4. Igor Đukanović pravi:

    Gospod Pogačnik, drži, da vas pravkar spremljam preko univerzitetnega interneta, a pri tem uporabljam svoj lastni prenosnik, ki sem ga prinesel v službo, ker je treba šparat. Fakulteta (in tudi univerza) nima denarja. (Upam, da ne boste zahtevali, da za internetno povezavo zato plačam delež fiksnih stroškov. ;-) )

    O “znanju, referencah in naivnosti” pa nima smisla izgubljati besed.

  5. Revolucija pravi:

    Jambreku se je čisto zmešalo. Odpiro bo nove družboslovne fakultete, ko pa je veliko družboslovcev na cesti brez službe.

    Je pa zanimivo pogledati Jambreko bibliografijo. Svoj vrhunec je dosegel v času samoupravljanja, pa kako je hvalil komunistični način organiziranja občin. Vključen je bil tudi v komunistično partijo. Če bi v Slo izvedli lustracijo bi vsi komunisti leteli, tudi Jambrek.

  6. Darko pravi:

    A to bo kao Univerza dr. Brankota Grimsa

  7. Revolucija pravi:

    Denarja za podiplomski študij pa ni!!!

  8. medek pravi:

    Ne morem jih gledati, mi gre na bruhanje.

  9. jst pravi:

    rabimo še več družboslovcev… ker le-tej prinašajo dodano vrednost k družbenemu produktu Slovenije (BDP) to je pa ja menda jasno celemu svetu recimo Indijcem in njigovim software družboslovcem, Tajvancem in njihovim polprevodniškim družboslovcem in, seveda , da ne pozabimo na kitajske družboslovce, ki na veliko pišejo družboslovne knjige v Hong Kongu in ostalem delu juga Kitajske… pa tudi Japonci niso od muh z svojimi elektronskimi tovarnami družboslovne literature (Sony, Sanyo, etc etc )

    Bravo Peter Jambrek, Anton Jerovšek, Miha Pogačnik in Matevž Tomšič Take rabimo !!! Še premalo jih je !!

  10. Janez pravi:

    Se popolnoma strinjam s pismom, ki so ga dr. Jambrek, dr. Jerovšek, dr. Tomšič in dr. Pogačnik naslovili na poslanca Mogeta.
    Zagovarjam privatno šolstvo, pa tudi na področju družboslovja. Brez konkurence ni napredka. Manipulacije opozicije o pomanjkanju denarja so napihnjene in namerne z enim samim namenom, da se prepreči ustanavljanje privatnih fakultet.
    Od poslanca LDS Mogeta, kakor tudi ostalih opozicijskih strank ( SD, ZARES, LIPA ) ni mogoče pričakovati podpore privatnemu šolstvu. To bi bilo tako, kot če bi jagnje poslali k volku. Poslanec LDS Moge, ki vodi ta odbor, nikoli ne bo podprl privatnega šolstva, zato bi bilo podpisnikom pisma iti popolnoma brez veze na ta odbor. Vabilo je bilo izključno zato, da bi jih lahko na odboru popljuvali in kritizirali, ne da bi konstruktivno sodelovali pri nastajanju pivatnega šolstav. To se je tudi zgodilo. Sicer pa je šolstvo samostojno in neodvisno, zakaj se potem na to področje vmešuje politika? Posebaj v privatno šolstvo.

  11. M pravi:

    Nisem se se odlocil, ali naj podprem privatno solstvo. Po drugi strani pa v zadnjih 15 letih javne univerze niso bile sposobne rekonstrukcije. One so neodvisne, denar pa dobijo direktno iz proracuna. Dvozivka.
    Zadnjih 15 let smo prekomerno producirali samo druzboslovje brez, da bi ocenili potrebe trga. Vazni so bili samo novi kabineti za nove profesorje, katera dodana vrednost pa je vselej vprasljiva. Nekatere fakultete so po 3-4 letih zacele producirati kadre direktno za zavod za poslovanje (eklatanten primer je filozofska fakulteta). Fakultete so same diktirale vpis, davkoplacevalci pa dajali denar. Nesprejemljivo! V Evropi se v skoraj vseh drzavah soocajo s prekomernim stevilom druzboslovcev. V Sloveniji pa je razkorak se toliko vecji, ker je v 90ih kar nekaj firm propadlo, v katerih pa so bili zaposleni tudi nosilni naravoslovci. Takrat se o tem seveda ni razmisljalo, danes pa tece Sloveniji voda v grlo. Brez znanja in ustrezne zastopanosti tako naravoslovja kot druzboslovja pa ni preskoka druzbe na visjo dodano vrednost. O Znanosti zaradi znanosti pa se mi vedno rahlo dvigne tlak. Se do danes se fakultete in instituti niso razdelili na raziskovalno znanost in uporabno znanost. Ali drugace povedano po domace. Ko gospodarstvo da v raziskovanje nekaj slovenski znanosti, pricakuje rezultate v 3 mesecih, dobi pa jih po 3 letih, ko je vlak ze odpeljal. Zato firme raje financirajo svoje razvoje oddelke. Slovenska znanost je v vecini preprosto jalova. Mogoce nove privatne univerze in privatni instituti ( konkurenca) ob predpostavki iste mavhe, res niso slaba ideja. Nekateri bodo celi zaceli delat uporabne produkte, drugi pa sploh zaceli delati.

  12. konec pravi:

    Vsa moja podpora in razumevanje tistim, ki delajo za bolj svobodno in kvalitetno izobraževanje.

Komentiraj