Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zunanja politika EU

17. marec 2008 ob 23:15 | Denis Sarkić |

Slovenski predsednik Danilo Türk in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana sta danes v Ljubljani izrazila veliko zaskrbljenost zaradi izbruha nasilja na severu Kosova. “Nasilje ne vodi nikamor,” je poudaril Solana. “Upamo, da bo prevladal razum in da se bo situacija umirila,” pa je na njuni skupni novinarski konferenci povedal predsednik Türk.

Solana pa je pri tem še pozval vse, naj naredijo kar največ za umiritev razmer, hkrati pa je izrazil vso podporo delu mednarodnih institucij na Kosovu, predvsem misiji Združenih narodov na Kosovu (Unmik) in mednarodnim mirovnim silam Kfor. “Želiva, da vsi, ki lahko pripomorejo k umiritvi položaja, storijo, kar je potrebno za umiritev situacije in za vzpostavitev pogojev, ki so potrebni za delo Unmika in za izpolnjevanje resolucije Varnostnega sveta ZN 1244,” je dejal Türk. “Upava, da bo razvoj v naslednjih urah in naslednjih dneh potekal v to smer,” je še dodal. Solana je ob tem še zagotovil, da dogodki, do kakršnih je prišlo danes v Kosovski Mitrovici, ne bodo vplivali na nameščanje in potek misije EU na Kosovu (Eulex). “Misija nadaljuje z nameščanjem,” je zatrdil visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Uvodne besede po sestanku Türka in Solane:

Türk in Solana sta sicer govorila o položaju v regiji Zahodnega Balkana nasploh, predvsem o položaju v Srbiji pred volitvami. Kot je dejal Solana, je treba “pustiti, da ljudje spregovorijo na volitvah”, vendar pa je pri tem ponovil, da so vrata EU za Srbijo odprta in izrazil upanje, da bo srbska stran to izkoristila. Solana je komentiral tudi iranske parlamentarne volitve, ki po njegovih besedah “niso bile ravno najboljše”, ker veliko število kandidatov ni smelo sodelovati. Sicer pa bo potrebno še počakati na dokončne rezultate in razvoj dogodkov, da bi lahko podrobneje ocenili potek volitev v Iranu, je še povedal Solana. Pri tem se je dotaknil tudi pogajanj o spornem iranskem jedrskem programu in znova izrazil pričakovanje, da bo prišlo do rešitve vprašanja na pogajanjih. “Upamo, da bo do napredka prišlo še pred iztekom 90-dnevnega roka Varnostnega sveta Združenih narodov,” je še dodal Solana.

Odgovori na novinarska vprašanja o svetovnih in domačih temah:

Govorila sta tudi o izbruhu nasilja na Tibetu in se zavzela za umiritev položaja. Tudi pri tem vprašanju sta tako Türk kot Solana poudarila, da nasilje “ni prava pot k rešitvam”. “Pozivamo k zadržanosti vseh strani,” je dejal Solana. “Želimo, da bi se nasilna sredstva umaknila mirnemu reševanju problema in da bi se v tem reševanju polno upoštevalo avtonomijo in kulturne posebnosti Tibeta. To je pot do miru,” pa je poudaril Türk.

Predsednik Danilo Türk pa je na tej novinarski konferenci komentiral tudi nekaj notranjepolitičnih zadev, tudi o ideji Jožefa Kuniča o mediatorstvu Vatikana med Slovenijo in Hrvaško pri reševanju mejnih vprašanj.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    RS se po svetu predstavlja kot PRAVNA IN SOCIALNA DRŽAVA ? - - - nas so pa v šoli učili,da se ni lepo lagati ali pa prirejati dejstev !… … …

  2. Mirjana pravi:

    Gospodje “si želijo”, da bi prevladal mir v svetu, seveda apelirajo na našo pomoč, ni blema, v čem lahko pomagamo?…. tam kjer ste zamočili sami?
    Morda le prijateljski predlog. Brez odlašanja odločno zagroziti Kitajski z bojkotom OI…to bi palilo, garant!
    Predsednik OI je “genialno” izjavil, da slednje ne pride v poštev, ker šport ni politika, …a politika je nasilje?….kje so tisti lepi stari časi, ko smo djali, da je šport gojenje “zdravega duha v zdravem telesu.”?…
    sploh pa se mi zdi nadaljevanje praznega političnega leporečja, kjer se dost govori, malo pove, še manj pa naredi….sory

  3. medek pravi:

    Meni pa Petrič in Deisinger ne gresta iz buče.

Komentiraj