Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Z glavo skozi zid?

12. marec 2008 ob 0:44 | Denis Sarkić |

Sejo odbora DZ za lokalno samoupravo so po zavrnitvi predloga LDS, da se umakne obravnava predloga zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin, zapustili vsi člani iz opozicije, ki so napovedali obstrukcijo. Po odhodu predstavnikov opozicije in DeSUS je predsednik odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Franc Jazbec odredil polurni odmor, nato pa “zaradi trenutne nesklepčnosti” sejo prekinil do 16. ure. Nesklepčnost je povzročil Vili Rezman (DeSUS), ki je napovedal, da v razpravi ne bo sodeloval. Kot je spomnil, se je že nekajkrat znašel v položaju, da je bil jeziček na tehtnici glede tega, ali bo razprava sploh potekala. Po njegovem je problematika pokrajin preveč resna zadeva, zato “ne bi smela biti prepuščena preštevanju glasov”.

V LDS so na začetku seje predlagali, da se umakne obravnava predloga zakona, ki je bil edina točka dnevnega reda. Milan Petek je pri tem opozoril na nesmiselnost obravnave zakona, ki je neposredno vezan na zakon o ustanovitvi pokrajin, ki je v parlamentu padel. Menil je, da “delati zakona na zalogo nima smisla”. Predlog je podprl tudi Zmago Jelinčič (SNS). V poslanski skupini so sicer napovedali obstrukcijo seje. Breda Pečan (SD) pa je menila, da bi bilo bolj smiselno strokovno dodelano pokrajinsko zakonodajo obravnavati v paketu. Za Vilija Trofenika (Zares) bi morala vlada pokazati dovolj odgovornosti in vložiti kvalitetnejši predlog. Sedanji je namreč doživel težke kritike s strani zakonodajno-pravne službe DZ, je spomnil. Njegova strankarska kolegica Cveta Zalokar Oražem pa je opozorila, da je bilo negativno glasovanje o zakonu o ustanovitvi pokrajin dovolj jasno sporočilo koaliciji.

V nasprotju s tem so koalicijski predstavniki menili, da je obravnava predloga zakona nadvse pomembna. Marjan Drofenik (SLS) je dejal, da je zakon nujno pripeljati do stopnje, ko bo mogoče dokončati sprejetje celotne zakonodaje. Franc Pukšič (SDS) pa je spomnil, da so prejšnje vlade zgolj govoričile o pokrajinah, da pa je šele ta vlada pripravila konkretne predloge zakonov. Martin Mikolič (NSi) je opozoril, da opozicija ob skrajno kritičnem odnosu do pokrajinskih zakonov do zdaj ni bila pripravljena ponuditi alternativ. Za Srečka Hvauca (SDS) pa je razlog za nadaljnjo podporo pokrajinskim zakonom zgolj ta, da “Slovenija pokrajine potrebuje”. Po njegovem so v opoziciji projekt pokrajin vseskozi podpirali “s figo v žepu”.

Nato je na sceno prišla Vest in med pavzo povprašala navzočega poslanca SDS in ministra za lokalno samoupravo o pokrajinski čorbi.

Franc Pukšič o pokrajinah:

Minister Ivan Žagar o kondiciji pri sprejemanju pokrajinske zakonodaje:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Saj sem jim pametno predlagal, naj še moje dvorišče razglasijo za pokrajino. Bi lažje šli skozi!

  2. janez pravi:

    Če bodo takšni nesposobneži kot Mikolić odločali se nam slabo piše

  3. črtomir pravi:

    banda opozicijska!!!

  4. Janez I pravi:

    Janez
    Poslanec Martin Mikolič je, kolikor je meni znano, tudi župan v občini Rogatec. To pomeni, da pozna lokalno samoupravo in najbrž tudi ve, kaj pomenijo pokrajine. Pripisati nekomu nesposobnost, zato ker je poslanec N.Si, je skrajno žaljivo in nekorektno. Imel je vso pravico opozoriti v DZ, da opozicija ( ZARES, SD, LDS, LIPA) ni pripravljena ponuditi alternativ glede regionalizacije. Se pa nam res slabo piše, če se ne teh spletnih straneh zakompleksani tipi na primitiven način izživljajo, ko žalijo, ker druga ne znajo.

  5. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    …a je to tist’,k’ otroke tepe ? - - - :-(

Komentiraj