Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

NUK II

7. marec 2008 ob 17:52 | Domen Ožbot |

Po današnji seji gradbenega odbora sta ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar in ljubljanski župan Zoran Janković, podpisala pogodbo o neodplačnem prenosu parcele številka 305 z Mestne občine Ljubljana (MOL) na državo. Kot sta potrdila oba, je z današnjim podpisom pogodbe odprta pot za zaključevanje postopkov pridobivanja gradbenega dovoljenja, kar pomeni, da bi se gradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani (NUK II) lahko pričela že letos. Kot je še povedala, morajo na območju izgradnje NUK II opraviti nekatera arheološka izkopavanja, prvo fazo izgradnje pa naj bi zaključili do leta 2011.

“Ta objekt se ne bo rušil, ker je spomeniško zaščiten in se bo kasneje, v naslednjih fazah integriral v sam projekt.”

Odgovorila sta tudi na nekaj novinarskih vprašanj.

“O imenu se bo dogovarjalo takrat, ko se bo streha videla.”

Domen Ožbot

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Wen pravi:

    Problem NUK-a II je predvsem v stavbi. Čeprav nesporna in spoštovanja vredna zmaga Mušičevega projekta na natečaju leta ‘89. je danes ta projekt zapoznel in predstavnik postmoderne ere arhitekture, ki je bila že pred petnajstimi leti opuščena. Hiša ne upošteva modernega načina življenja (internet, razmah računalništva, novih interesov ljudi) in tudi ni bila projektirana v tej smeri. Danes se strmi, k temu, da so tlorisi dokaj odprti ter svobodni. Postmodernizem je bilo kratko obdobje, ki je skušalo prekiniti tradicijo moderne arhitekture in jo predstaviti elementom iz drugih arhitekturnih obdobji (napr. antika), poskus pa se je izkazal za dokaj neusprešen. Moje mnenje je, da bi na tem mestu lahko stala sodobnejša in bolj funkcionalana stavba. Projekt NUK II je pač žal nastal v nekem drugem obdobju, ki ni več aktualno.

  2. Domen Ožbot pravi:

    @Wen: Si pripravljen o tej temi povedat kaj več? Bi morda imel komentar o tem na Vesteh na Vesti? Kontaktiraj nas, pa se dogovorimo!

    lp, domen

  3. Mitja pravi:

    NUK II ni edina tema na področju knjižničarstva in informacijske znanosti, ki je problematična v sloveniji. Knjižnica v Cerknem je uradno zaprta že 3. mesec, Knjižnica Šiška v Ljubljani je, tudi zaradi župana, zaprta, razvojnega načrta ni in vsi porivajo knjižničarstvo na stranski tir. Lizbonska strategija v govorih in tudi metanja denarja v prazno je srž problema.
    Seveda je NUK II zastarela in nefunkcionalna stavba. Sam sem seznanjen s kar šestimi nadgradnjami projekta, ki pa so se seveda ukvarjali z malenkostimi, kot kdo bo dobil katero pisarno. NUK II vsekakor ne bo rešil vse kar se rešiti da, le s tem, da se ga zgradi. Znotraj te zgodbe je tudi zgodba o prostorski stiski FF.

  4. Domen Ožbot pravi:

    @Mitja: Vabilo vsekakor velja tudi zate. Piši mi mejl, pa se dogovorimo za en komentar.

    lp, domen

  5. 1tastar pravi:

    Vrag se skriva v podrobnostih. V tem primeru v besedi “predvidoma”. Takih “predvidoma” smo doslej slišali že najmanj pet.

  6. seven of nine pravi:

    Z Wenom se strinjam glede arhitekture. Namesto, da bi z javnimi sredstvi postavili prestižno arhitekturo kot je muzej v Bilbau, bomo zgradili verjetno poslednjo postmoderno arhitekturo na svetu. Težko pa bi pritrdila, da hiša ne upošteva modernega načina življenja (internet, računalniki, ipd), saj so se načrti vseskozi nadgrajevali. Tudi zato je bilo za projekt NUK II doslej porabljenih že 30 milijonov evrov, čeprav se gradnja še ni začela.

  7. Ficko pravi:

    Hm, NUK II.
    Ko sem bil star 10 let sem se z mamo peljal v avtobusu mimo tistega Zemljisca in mi je razlozila, da bo tukaj stal novi NUK. Pa mi je morala potem najprej razloziti kaj je prvi oz. stari NUK. Pa se mi je zdelo jako fino.
    Ne vem, ali je ona znala to tako fino razloziti ali pa se mi je fino zdelo samo po sebi. Potem sva se peljala malo naprej, pa mi je razlozila kaj je to Filozofska fakulteta. Pa je povedala, da je tam studirala tudi ona. Pa se mi je spet zdelo fino. Sicer so tam po stopnicah posedali cudni ljudje z dolgimi lasmi in v kavbojkah. Imeli so tiste cudne vojaske ruzake, za katere sem potem v soli izvedel, da se jih je dobilo na vojaskem odpadu. Ce si imel enega takih ruzakov, si bil frajer v razredu. Bolj ko je bil popisan, vecji frajer si bil. Ekstra poseben frajer si bil, ce je gor pisalo s kulijem FAK OF, ali pa SEX PISTOLS.
    Tisti ljudje, ki so posedali na stopnicah pred FF so kadili, drugi so se nekam cudno intenzivno poljubljali in poceli vse take, za 10-letnika, cudne stvari. Vse to sem opazil v tistih nekaj sekundah, ko je avtobus peljal mimo tistega zemljisca in Filozofske fakultete. Najbrz je bila zelena luc na semaforju, ker se ne spomnim, da bi se sicer ustavili in da bi imel kaj vec casa za opazovanje Zemljisca ali pa tistih cudnih ljudi. Da se jim rece studenti, mi je se povedala mama… Uf, to se pa fino slisi. Tudi sam bom enkrat student, sem se odlocil.
    No, pa sem potem res bil. In sem tudi koncal fakulteto. In sem danes lepo zaposlen.
    Vmes je minilo vec kot 20 let. In Zemljisce je se vedno tam. In Filozofska fakulteta je se vedno tam. In na stopnicah se vedno stojijo studenti. Nekateri se vedno kadijo. Drugi se se vedno nekam intenzivno poljubljajo. Nimajo vec vojaskih ruzakov, saj se v svobodni Sloveniji to vec ne spodobi. Kadi jih najbrz vec, saj so jih najverjetneje izgnali iz studentskega bara v fakulteti. Pa po mobitelih govorijo…
    Danes te stvari bolje razumem. Samo tistega jako finega obcutka ni vec. Zemljisce se vedno sameva. Se dolga leta po tem, ko so tafini in potem se malo mlajsi arheologi ze izkopali vsako sleherno koscico, kar je dolga leta veljal za razlog, da se projekt nikamor ne premakne. Danes to vedno bolj razumem.
    V tej nasi ljubi drzavici pac ni denarja za stvari o katerih politiki tako radi lajajo, da so nacionalni interes. Imamo slabo placane in zato nezadovoljne ucitelje, kar zna imeti kdovekaksne posledice v prihodnosti. Imamo razsut sistem javnega zdravstva in nezadovoljne zdravnike, ki nimajo v roke prijeti kaj drugega kot iztrosene aparature in imajo tako slabe place, da pospeseno odhajajo drugam. In bogsigavedi kaksne posledice bo to imelo. Imamo kulturnike, ki komaj prezivijo in bogsigavedi kje sploh ustvarjajo. Imamo redke sportnike, ki bogsigavedi glede na razmere v katerih trenirajo kako uspejo vseeno pobirati kolajne.
    Imamo ministra za destrukcijo kulture. Ministrico za zdravje, ki o tem seveda nima pojma. Imamo vecnega ministra za zunanje zadeve, ki naokrog posilja protestne note iz katerih so vsaj Hrvati najbrz sestavili ze celo partituro. Upam, da se lepo slisi, ko jo zaigra hrvaska nacionalna garda. Imamo Mateja, ki vodi policijo malo po svoje. Se posebej zadnje case. Imamo financnega ministra, ki je prisel iz daljne Argentine malo v penzijo se kakec pomesat v domace loge. Imamo potem tam v vladi se nakaj stricev in tet, ki niso niti omembe vredni. Kaj se imamo. Aja, pa Janeza, kakopak. Ki bi bil najraje diktator, ce bi se dalo, samo se je rodil nekaj deset let prepozno. Zlomka… Vsak cas bomo imeli tudi nekaj deset Patrij. Pa imamo tudi Letalisce Jozeta Pucnika. No, pa saj kar nekaj imamo. Nimamo pa Kontrolnega stolpa. Pa vsak teden imamo kaksno groznjo s stavko. Pa imamo administrativno najmanjso brezposelnost v zgodovini drzave. Pa najvisjo stopnjo inflacije.
    Ampak, se vedno pa nimamo NUKa. A kdo sploh verjame, da bo ta projekt zazivel ? In ce bo, bo kot pravijo moji predhodniki spomenik nekim drugim casom. Bo za casom. In bo zato neuporaben. In zakaj vse to, ker politike in politikov ne zanima resnicni nacionalni interes, to pa je dobro solstvo, zdrava populacija, izjemni kulturni in sportni dosezki, napredek v znanosti, zgodovinski dosezki in konec koncev NUK, stavba, ki bo drzala knjige za nazaj in vse za naprej, ki bodo popisale vse v zvezi z uresnicevanjem tega resnicnega javnega interesa in vsega kar je povezanega z njim.

    Novi NUK, prenovljen in posodobljen ze v nacrtu na papirju bi lahko bil resnicni Svetilnik 21. stoletja, Kontrolni stolp napredka, Hisa sproscenosti, Prostor zaradi katerega bi ljudje resnicno lahko cutili Slovenijo… Pa je najbrz samo se ena lepa priponka nasega Janeza, projekt, ki bo ostal crka na papirju in predvolilna obljuba. Me prav zanima kateri pompozni projekt bo z namenom samopromocije pred letosnjimi volitvami se potegnil iz zaprasenih arhivov…

Komentiraj