Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nujna seja

7. marec 2008 ob 17:23 | Andraž Beguš |

Poseganje v komunikacijsko zasebnost zaposlenih na Ministrstvu za zunanje zadeve v razvpitem primeru nepooblaščene objave zapisnika pogovora med slovenskimi in ameriškimi diplomati, zaradi katerega je slovenska vlada v mnogih očeh izpadla ritolizniško, dobiva svoj epilog tudi v zahtevi Poslanskega kluba LDS po sklicu nujne seje Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Predlagana točka dnevnega reda se tako glasi: “Kršenje človekovih pravic v primeru nezakonitega poseganja v komunikacijsko zasebnost zaposlenih na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Razloge za “paniko” vidijo pri Poslanskem klubu LDS v tem, da so se “mojstri” na Ministrstvu za zunanje zadeve igrali vohune mimo potrebnih pooblastil ter s tem, po njihovem mnenju, kršili Ustavo RS ter Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Na to je opozorila tudi Informacijska pooblaščenka, Nataša Pirc Musar, po izvedenem postopku inšpekcijskega nadzora, ki je bil uveden z namenom, da se pri Ministrstvu za zunanje zadeve preveri zakonitost obdelave osebnih podatkov za namene izvedbe interne preiskave v primeru odtekanja podatkov v medije. Informacijska pooblaščenka je na to temo izdala tudi odločbo, s katero je ministrstvu odredila uničenje zgoščenke (CD), na kateri se nahajajo sporni izpisi klicanih in klicočih telefonskih številk iz stacionarnega telefonskega omrežja v obdobju od 24.12.2007 do 30.1.2008. Ministrstvo za notranje zadeve pa se je na omenjeno žuganje odzvalo s sprožitvijo ustavnega spora.

V izogib podobnim primerom, ki bi predstavljali nedopusten poseg v pravico do zasebnosti, tako pri LDS predlagajo, da ustrezna Komisija na nujni seji odloča o sprejetju naslednjih sklepov:

1. Komisija DZ RS za peticije ter človekove pravice in enake možnosti se je seznanila z odločbo Informacijske pooblaščenke v zvezi z nedopustnim poseganjem v komunikacijsko zasebnost zaposlenih na MZZ in pričakuje, da bo Vlada RS proti odgovorni osebi ustrezno ukrepala.

2. Komisija DZ RS za peticije ter človekove pravice in enake možnosti poziva Vlado RS, da v izogib morebitnih tovrstnih primerov v državnih organih zagotovi spoštovanje Ustave RS in zakonodaje.

3. Komisija DZ RS za peticije ter človekove pravice in enake možnosti poziva Vlado RS, da državni organi, če tega še niso ustrezno uredili, sprejmejo interne akte v skladu z ustavo in veljavno zakonodajo, ki bodo urejali izjeme od prepovedi obdelovanja osebnih podatkov.

V imenu Poslanskega kluba LDS je problematiko predstavil Jožef Školč:

Novinarska vprašanja na predstavljeno temo:

Pa še glede uvedbe vinjet in predloga lastninjenja Zavarovalnice Triglav:

Andraž Beguš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. inšpektor pravi:

    lahko ste samo tiho,

    na dnevniku so kar iz baze brisal določeni klice nekaterih oseb. Z strani nadrejenih je ta ukaz dobil vodja informatike, kar tudi izvišijo.

    IP telefonija omogoča kar dobor brskanje in manipuliranje glede izvršenih klicev.

    a tam Pirc Musarjeva ni bla nič.

    Aja saj res to je Dnevnik.

Komentiraj