Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vinjete in sateliti

6. marec 2008 ob 21:51 | Denis Sarkić |

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da bo za osebne avtomobile za cestninjenje na slovenskih avtocestah uvedla vinjete, tovorna vozila pa bodo do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu, je pojasnil minister za promet Radovan Žerjav. Kot je po seji vlade povedal Žerjav, je uvedba vinjet za osebna vozila in ohranitev obstoječega sistema cestninjenja za tovornjake najbolj smotrna in smiselna rešitev. Ta rešitev tudi zagotavlja finančno vzdržnost Družbe za avtoceste v RS. Ministrstvo za promet bo do naslednje seje vlade, ki bo izjemoma čez 14 dni, pripravilo natančen načrt uvedbe vinjet. Žerjav si želi uvedbe čimprej, več podrobnosti pa bo znanih šele čez 14 dni, po nasledni seji vlade. Postopki uvedbe elektronskega cestninjenja po Žerjavovih besedah tečejo v skladu z vladnim akcijskim načrtom. “Prihodnje leto bomo imeli tovornjake na satelitih, osebna vozila pa na vinjetah,” je zatrdil prometni minister.

Uvodni prometni minister Radovan Žerjav o bodočem avtocestnem programu:

Novinarji iz ministra Radovana Žerjava izvlekli vinjete in satelitsko cestninjenje:

Denis Sarkić, video: www.kpv.gov.si

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Ravno nasprotno od tistega, kar so zahtevali tovornjakarji. Njih bodo nabili na en sam pas, da se bodo načakali kot ob mejnem prehodu, dosedanji cestninarji bodo pa po avtocestah lovili osebna vozila brez vinjete.

    Da bi plačeval 11€ za vožnjo skozi trojanski predor, kar danes stane 40 centov, ne hvala! Tudi na morje bom rajši šel čez kačje ride, na Bled po brezjanskem klancu, na štajersko čez trojanske krofe, na dolenjsko bo pa bolj zoprno, ker je cesta od Grosupljega do Ivančne Gorice živ obup. V Zagreb bom pa šel čez Kočevje, nato čez rog po cesti Kočevje-Kočevje (v Beli Krajini) in potem po stari cesti Jastrebarsko-Lučko.

  2. Mazač pravi:

    Strinjam se z zgornjim komentarjem glede uporabe alternativ. Me pa čudi, da ni še nihče vprašal, kaj bo z južno in vzhodno ljubljansko obvoznico, odsekom do Brezovice, Domžal in novega odseka Šentvid-Koseze, saj gre za dele AC. Ali bomo morali Ljubljančani po novem imeti vinjete, če bomo hoteli npr. v Leclerc na Rudnik po AC?

  3. mierko pravi:

    točno tako.

    I Feel Slovenia

  4. Neja pravi:

    Pa bomo podrli, kar smo ravnokar zgradili, pa vseeno bomo še naprej kakšno cestninsko postajo naredili, čeprav za nekaj mesecev. Pa pobirali bomo evre, da bomo odplačevali posojila. Če ne bo nekaj čez 200 na leto dovolj, pa še več. In to za tako malo km AC, ki jih premoremo, in za AC, ki si ne zaslužijo tega imena. Če ne bo “tranzit” prinesel dovolj, še več…….. Mislim, da dela vlada račun brez krčmarja. Verjetno ne bomo mogli ali hoteli plačevati take oderuške vsote. Če se bomo izogibali avtocestam, bomo pač uničili regionalne ceste, in kaj potem…..?

  5. KORMORAN pravi:

    NIKOLI ne bom kupil vinjete za 150 EU saj obstajajo stare ceste pa še lepše je ,

Komentiraj