Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Urejanje klipinga

6. marec 2008 ob 21:46 | Nejc Jemec |

Poslanske skupine Liberalne demokracije Slovenije, Socialnih demokratov in Zares so v državni zbor vložile novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Kot so povedali Aleš Gulič (LDS), Majda Potrata (SD) in Majda Širca (Zares), je glavni namen predloga vzpostavitev pravne podlage za plačilo avtorskih pravic novinarjem in medijskim hišam za uporabo njihovih prispevkov pri pripravi klipinga. Kot je povedala Širca, obstoječi zakon sicer ni slab, ga je pa treba dopolniti, saj naj bi ga “na določenih mestih povozil čas.” Novela med drugim predvideva obvezno plačevanje nadomestila s strani kliping agencij in delitev tako zbranih sredstev med avtorje (novinarje ali druge fizične osebe) in imetnike avtorskih pravic (založnike) v razmerju 30 : 70.

Agencije naj bi se tako v prihodnje s predstavniki medijskih hiš, katerih prispevke bodo povzemale, dogovorile za ustrezne pogodbe. Gulič je izrazil pripravljenost, da bi novelo ob morebitnih dobrih predlogih dopolnili, predlagatelji pa so prepričani, da bodo podporo izrazile tudi ostale parlamentarne stranke.

Pojasnila Majde Širca, Majde Potrata in Aleša Guliča.

Majda Širca: “Naša dopolnitev zakona je rezultat časa, novih trendov in novih praks.”

Odgovori na vprašanji o transparentnosti uporabe delov člankov po kliping agencijah in pričakovanju zahvale.

Aleš Gulič: “Zelo pomembne so kolektivne organizacije novinarjev …, ki vendarle morajo ščititi tudi svoje članstvo in pa njihovo delo …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    In kaj bodo imeli od tega omenjeni trije. Še nikjer nisem prebral nobenega njihovega članka. Razen če pričakujejo tantieme za svoja besedičenja na tiskovkah.

  2. xy pravi:

    Zakaj pa misliš, da to počnejo zase? A se ti zdi tako nemogoče, da kdo kdaj kaj naredi tudi za splošno dobro? Verjetno ne, ker ker si predesen….

  3. flaško pravi:

    Tko se vračajo usluge 571-im al kolkim že.Ja nč ni zastonj a ne North.

Komentiraj