Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cerkovna ordninga

6. marec 2008 ob 22:20 | Denis Sarkić |

V novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi so nocoj odprli razstavo Primož Trubar (1508-1586). “Trubar je s svojim delom postavil temelje, na katerih se je skozi stoletja razvijala slovenska kulturna identiteta, ki je danes eden od bistvenih konstitutivnih elementov slovenske države,” je v svojem otvoritvenem govoru dejal minister za kulturo Vasko Simoniti.

Program številnih prireditev ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja po besedah Simonitija “ni samo počastitev tega moža, temveč tudi zgled in opora za vse, ki z delom skušamo presegati zmeraj pretesni okvir vsakodnevne pragme”. “Pri tem bomo morda uspešnejši tudi zato, ker zavest o nas samih in nujnost, da usodo jemljemo v svoje roke, nista današnji pomislek, ampak sta stari pol tisočletja,” je še dejal. Ob dosežkih slovenske reformacije v književnosti razstava predstavlja tudi dosežke v likovni umetnosti in glasbi. Na odprtju, ki so se ga udeležili tudi predsednik države Danilo Türk, predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič in evangeličanski škof Geza Erniša, je duh Trubarjevega časa za nekaj trenutkov tudi resnično zaživel z nastopom ansambla za staro glasbo Capella Carniola.

Razstavo sta pripravila muzejska svetovalka Maja Žvanut in arhitekt Marijan Rafael Loboda. Široka javnost Trubarja dojema predvsem kot očeta knjige in slovenskega knjižnega jezika. Žvanutova je dejala, da so raziskovalci njegovega življenja in dela odkrili, da je bil Trubar realist ter močna osebnost, samonikle narave in organizatorskega duha. Na razstavi o Trubarjevem življenju in delu je okoli 150 eksponatov. Najdragocenejši je edini ohranjeni izvod Trubarjeve knjige Cerkovna ordninga, ki so jo za razstavo pridobili iz Vatikanske knjižnice. Trubar je Cerkovno ordningo napisal leta 1564. Za Slovence je pomembna predvsem zato, ker je prvi pravni tekst v slovenščini. Z njo je Trubar pokazal, da je slovenščina sposobna tudi strokovnih tekstov. V Ljubljani bo na ogled do 6. maja.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Giorgio Visintin pravi:

    Dr. Peter Kos sicer trdi da bo razstava odprta celo leto.

Komentiraj