Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Batine ob zmagi

4. marec 2008 ob 3:23 | Denis Sarkić |

Medvedjev in Putin
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

V Rusiji, je v prvem krogu predsedniških volitev po skoraj vseh preštetih glasovnicah zmaga pripadla izbrancu predsednika Vladimirja Putina. Dmitrij Medvedjev je dobil 70,23 odstotkov, njegov najtesnejši tekmec, ruski komunistični voditelj Genadij Zjuganov pa nekaj manj kot 18 odstotkov glasov.

In potem se je začelo. V nekaterih ruskih mestih so na ulice prišli demonstranti, ki so nasprotovali takšnemu izidu, na drugi strani so jim v Moskvi stali zagovorniki “kremeljske elite”. Ti so glasno nasprotovali ameriškim vplivom na politiko v Rusiji in v svetu nasploh. In vendarle tudi v Moskvi ni šlo brez nasilja. Policijske sile so ponovno uporabile svoje največje in najbolj priljubljeno delovno orodje - gumijevke ali po domače pendreke in lisice. Nekaj protestnikov so pridržali, ruska vest o nepoštenosti volitev, pa je v svetu kaj hitro potihnila.

Še dobro, da je med prvimi zahodnimi voditelji, najprej sicer pisno, nato pa kar direktno po telefonski žici, Medvedjevu čestital tudi naš predsednik vlade Janez Janša - zdaj prvi voditelj Evropske unije. Bravo! Kakšna čast nam je vsem pripadla. Zdaj samo še ponižno upamo, da bodo politični odnosi med Slovenijo in Rusijo doživeli ponovno spomladansko otoplitev. Pa čeprav z začetkom v slovenskem “snežnem jutru” in včerajšnjimi moskovskimi “batinami”.

Denis Sarkić

rusija protest 1

rusija protest 2

rusija protest 3
Policija in protestniki v Moskvi Foto: Sergei Grits/AP

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. podal pravi:

    Sramota za Janšo!! Namesto, da bi obsodil policijske akcije nad protestniki spet liže riti!!

  2. matjaž jazbec pravi:

    Mene to skrbi kajti tudi pri nas doma v Sloveniji se lahko to zgodi!

  3. Pero pravi:

    Glede na to, da se pri prvih, ki so jih odvlekli ni točno videlo zakaj (čeprav se je pa videlo, da so mirne demonstracije), pa je stvar čisto jasna pri gospodu, ki ga odvlečejo na koncu, kateri je le dajal izjavo pred kamero…fak! Me prav zanima kakšne bodo sankcije proti tem aretiranim oziroma obtožbe.

  4. Irena Kovačević pravi:

    jasno, da se kaj takega pravzaprav tudi že dogaja pri nas, le da imamo bolj “prefinjene” prijeme-kar se je zgodilo z izbrisanimi ni daleč od tolčenja po hrbtu, deluje pa vedno po principu udari šibkega

  5. M pravi:

    ne skrbite! tudi k nam pride pocasi, ampak ne v tako hudi obliki, ker rusija je specificna. ko kapital doseze doloceno moc, se “druzbena” policija prestrukturira v “drzavno” policijo. cakam, da se to zgodi v sloveniji. šok bo to za narod.

  6. bunkica pravi:

    Imam občutek, da je specialcev in novinarjev več kot protestnikov.

  7. NoMAD pravi:

    You tube, kot zadnji branik demokracije …
    mogoče bodo pa te posnetke moral snel dol, ker nimajo avtorskih pravic :)

  8. Revolucija pravi:

    @NoMAd
    Kolikor je meni znano You Tube dovoli objavo na spletnih straneh, vendar zraven ne smejo biti reklame. Tako, da bi bilo pametno, da pri posnetkih iz You tuba, ki niso vašo avtorsko delo ne lepite zraven reklam.

    drgač pa tudi rtv ima velikokrat posnetke iz you tuba na svoji strani.

  9. ZzZ pravi:

    to ni več normalno…kot da smo v fevdalni dobi, karkoli rečeš proti te že vržejo u marico, stanovanja so predraga, tako da morš vzet tak kredit da ga odplačuješ pol življenja, delat morš k živau da maš lahko vsaj tolk normalno življenje….fevdalizem…

  10. Q pravi:

    …živo žabo je treba kuhati počasi, sicer skoči iz lonca.

  11. Hope pravi:

    Slovenci znamo mučit pač bolj na fine (mirne) načine, tako posledično tudi trpimo. Navzven je vse super. Pri nas ne bo nikoli oranžne revolucije, pa če bi kruha zmanjkalo, no tu pa tako imamo uporaben nasvet od samega premiera. Ga jih nekaj že kar upošteva. Če narod pahneš v bedo je vsaj to lepo, da mu poveš, da se znajde naj še na drug način…

  12. mali Šrot pravi:

    jaz sem zadnji branik demokracije

Komentiraj