Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Protikorupcijski Kos

29. februar 2008 ob 1:20 | Urh Maček |

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na novinarski konferenci komentiral tudi pismo državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Romana Repa protikorupcijski organizaciji TI. Obenem je pojasnil tudi svoje stališče do odpoklica tožilca Boštjana Penka in do novele, ki predvideva ukinitev protikorupcijske komisije. Kos je dejal, da je Repovo pismo Transparency International (TI) “nedosledno, nesramno, podcenjujoče, zavajajoče in zelo izzivalno”. Po Kosovih besedah je očitno, da Rep enači boj zoper korupcijo z dejavnostmi policije in tožilstva. To je daleč od resnice in konvencije OZN proti korupciji, je pojasnil Kos. Dodal je, da Slovenija še ni obvestila OZN o pristopu h konvenciji. Pomočnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Bećir Kećanović pa je podvomil, da bi minister za javno upravo Gregor Virant sodeloval pri Repovem pismu. Saj je, tako Kećanović, minister v zadnjem času predstavil drugačno mnenje.

Model preprečevanja korupcije, ki ga ima Slovenija, se je za naše okolje pokazal kot zelo učinkovit, je prepričan Kećanović. “Ta sistem je prevzela vrsta držav in komisija, kot osrednja točka tega sistema, ima ugled tudi v tujini,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da protikorupcijska komisija ni nikoli imela namena in pristojnosti odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, pač pa je njen namen preprečevanje korupcije. V svojem pismu ministru za javno upravo Gregorju Virantu je regionalni vodja oddelka za Evropo in Centralno Azijo protikorupcijske organizacije TI Miklos Marschall zapisal, da so v organizaciji zaskrbljeni zaradi možnosti ukinitve komisije za preprečevanje korupcije. Rep pa je v odgovoru TI pojasnil, da se proti korupciji bori policija in državno tožilstvo, medtem ko komisija za preprečevanje korupcije nima pomembnejših vzvodov za njeno preprečevanje, saj nima nobenih preiskovalnih pooblastil.

Kos je na novinarsko vprašanje o umiku višjega državnega tožilca Boštjana Penka iz skupine za pregon organiziranega kriminala odvrnil, da je “sedaj prvič eden od tožilcev medijsko, javno linčan zato, ker naj bi storil napako”. Doslej se je namreč to reševalo znotraj tožilske organizacije, je poudaril Kos in posvaril pred tem, da bi to postalo pravilo. Takšna praksa bi po njegovem mnenju lahko predstavljala pritisk na ostale državne tožilce v Sloveniji in s tem poseg v njihovo avtonomijo. “To pa ni ravno tisto, kar si mi predstavljamo kot samostojnost in neodvisnost državnega tožilstva pri obravnavanju konkretne zadeve,” je še dodal Kos.

Raziskovalec v Centru za raziskavo javnega mnenja Slavko Kurdija je predstavil rezultate raziskave o stališčih o korupciji za leto 2007. Po raziskavi največ v boju proti korupciji prispevajo mediji in omenjena komisija. Večina anketirancev tudi zagovarja nadaljnji obstoj komisije. Kot je pojasnil Kurdija, je od preteklega leta za 10 odstotkov poraslo mnenje, da je korupcija velik problem. Da je korupcija velik problem, meni 62,4 odstotkov anketiranih, za razliko od leta 2006, ko je tako menilo 53,2 odstotka anketiranih, je dejal raziskovalec v Centru za raziskavo javnega mnenja (CJM). Da korupcija ni niti majhen niti velik problem, meni 27,7 odstotka anketiranih, da je majhen problem, pa je prepričanih le 5,2 odstotka anketiranih.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Vsi tožilci, sodniki in odvetniki, ki so pravosodni izpit dobili, ko so delali v kriminalistični policiji, so idioti par excellence!

    Če bodo Kosovo komisijo ukinili, bo tako kot Penko šel med tožilce. Uspeh njegovih preiskav zagotovljen (odstop od pregona ali pa izgubljena obtožnica).

  2. Mirjana pravi:

    Budno sledimo sejam DZ, pa bomo sami spoznali argumente naših poslancev. Vsakdo, ki bo za ukinitev protikorupcijske komisije bo obračunal v jeseni z volilci…blivmi.
    Mimogrede, kaj je ugotovila Kovačičeva komisija o Udbomafijskih poslih Kučana,…v primeru Popovič?,…kdo kaj ve?…. glihkar je odžgolel svoj govor v DZ…se razume …da se ukine komisija…pustimo času čas.
    Me zanima predvsem kaj porečejo SLS pa Desus…..
    tastar 1: žličko baldrijana zjutraj, 1 popoldne, pred psanjem pa en zdrav seks…pa bo bolje….deluje! :)

  3. ervinator pravi:

    Razlogov je več, tudi bližajoče se volitve. Ta razlog motivira ogromno ljudi, ki so bili v preteklih letih vsaj malo odstavljeni od korita, tudi Lužnarja in tudi Kosa.

  4. marjan pravi:

    Mirjana, no no kaj pa veste kake “težave” pestijo tastarga. Če vam baldrijan pomaga ni nujno, da bo tudi njemu, tako izdajanje receptov spominja na nekoga, ki ponuja hladne obkladke na čelo človeku, ki nosi pretesne čevlje.

  5. 007 pravi:

    @1tastar
    očitno si že imel opravka s kriminalistično policijo in imaš ogromno masla na glavi. Idiot brez primere si pa ti

  6. Mirjana pravi:

    ejga no, če sem razumela prav, se razen sds,ki je proti korupcijski komjisiji, ostala koalicijska navlaka odločila, da bo glasovala individualno po lastni presoji!?!?, no, penzionisti naj bi bili za korupcijsko,…sls…. oni kao individualno :) bomo vidl, ..po rezultatu.
    marjan, tebi obkladkov na čelo ne bom predlagala,…res ne vem kam naj bi učinkovalo…

  7. marjan pravi:

    niti ne ugibajte Mirjana ;-)

  8. Mirjana pravi:

    .)

Komentiraj