Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izbrisani v filmih

29. februar 2008 ob 9:19 | Irena Kovačević |

Zgodba nekega izbrisa (tako je tudi naslov tematske številke Časopisa za kritiko znanosti -ČKZ) se je nadaljevala v Infoshopu (AKC Metelkova,LJ) s predstavitvijo dveh dokumentarnih filmov; Rubbed Out oz. Zradirani Dimitra Anakieva in Karavana izbrisanih Dražene Perić.
Čeprav se tega takrat nisem zavedala, je zgodba v začetku 90-ih let na nek način oplazila tudi mojo družino. Medtem ko smo me tri (mama, sestra in jaz) brez vloge avtomatično prejele državljanstvo, se je moral oče zanj prekleto potruditi. Danes, po neštetih slišanih žalostnih usodah izbrisanih, se še bolj zavedam, kakšno srečo smo imeli.
Pred enim tednom sem Igorja Bavčarja na konferenci ob 20. obletnici ustanovitve odbora za človekove pravice vprašala, kako komentira akcijo aktivistov boja za pravice izbrisanih. Pred pričetkom razprave so mu namreč vročili 228. številko ČKZ-ja, ki sta jo uredili Jelka Zorn in Ursula Lipovec Cebron in po stenah prostora so lepili portret preminule žrtve izbrisa. Ta me je hladnokrvno odslovil, da zadeve ne more komentirati, ker preprosto ne ve, za kaj gre.(!!) Neizpodbitno pa je dejstvo, da je bil prav Igor Bavčar kot tedanji minister za notranje zadeve odgovoren za iz registra izbris 18.305 ljudi. Kakšen je bil razlog? Odgovor se ponuja sam od sebe: kraja!! Kraja zavarovanj, kraja pokojnin, nepremičnin, zemljišč. Ukradli pa so jim še veliko več.
Izrazite svoje nestrinjanje s tem početjem 6. marca, pridružite se protestu na Prešernovem trgu v Ljubljani ob 14. uri!

Dimitar Anakiev. “Ganljivo je videti, ko izbrisani pridejo do ljudi, ki so jih izbrisali.”

Usoda Irfana Beširevića

Irfan Beširević: “Jaz sem veliko pretrpel v tej Sloveniji, ki sem jo imel za svojo domovino in jo še vedno imam.”

Za tiste, ki še ne veste, kaj se je zgodilo… Jelka Zorn pove:

Jelka Zorn: “…hoteli so narest revizije, da bi nekaterim vzeli državljanstvo… ta diskurz je bil zelo rasističen, da se niso dovolj slovenizirali, prav take izraze so uporabljali.”

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    ИРЕНО!

    Мислим да пишем у твом језику и писму.

    ЈЕБИ СЕ!! :)

  2. Luka pravi:

    1tastar, Irena je, če me oči ne varajo pisala v slovenščini in v latinici, tako da morajo tvoje domneve pač izhajati iz tvoje neizobraženosti, ki rojeva fašistične predstave o krvi, zemlji, rasi in podobnih idiotizmih, ki so sramotna za nekoga, ki bi si rad nadel naziv homo sapiens.

  3. Fidodido pravi:

    Zakaj dokumentarcev o tistih izbirsanih, ki se jim ni zgodila krivica ni?

  4. Damijan pravi:

    Dej nehite že s temi izbrisanimi, ker jih poznam kar nekaj. Nobeni revčki niso!

  5. mercana pravi:

    damijan: Dej nehite že s temi izbrisanimi, ker jih poznam kar nekaj. Nobeni revčki niso!

    Zakaj pa bi izbrisani morali biti “revcki” in bogi in ne vem kaj? Tudi, ce si je nekaterim uspelo urediti zivljenje kljub terorju izbrisa, to se ne pomeni, da je bil izbris sam - torej akti in navodila navodila, ki so jih sprejeli na MNZ in izvajali na upravnih enotah - kaj manj zločinski. Damijan…ali mogoče želiš reči, da moraš biti res čisto na dnu..torej moraš biti “revček”, da začnejo veljati pravne norme?

    Dokler odločba ustavnega sodišča ne bo uveljavljena, bo izbris zasledoval politično elito (in vse nas), ne glede na to, kako zelo se ta spreneveda in ne glede na to, koliko laži in sovraštva bodo sproti sproducirali. Mogoče bo trajalo še dvajset let..ampak izbris pač ne bo kar izginil, kot bi si to še posebej želela domnevno levičarska gospoda, ki si obeta prevzeti oblast na naslednjih volitvah.

  6. tine pravi:

    Jebemti ma so siromaki ti izbrisani. Mene se prav smilijo. Skor ko sužnja Isaura. Prav ves sm solzen. Samo malo bolš bi se pa žihr naučil slovensko no, jih nism nč štekal, samo vidu sm da se jim godi strašna krivica. Sej srbom se itak zmeri, samo tu so bli pa menda tud od drugod pobi. Šmrc šmrc.

  7. tine pravi:

    Dr. Anakijev je poliglot samo sloveščino bi mu dal pa cvek. Jebemti vsak črnc k’ma malo cajta govori bolš.

Komentiraj