Friday 18. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Linux in video

27. februar 2008 ob 2:11 | Nika Autor |

Snemanje domačih video posnetkov je postalo preprosto in poceni. V komercialnem okolju je preproste programe za zajem in obdelavo videa moč dobiti že ob nakupu opreme ali pa vsaj operacijskega sistema, zahtevnejši programi pa so dragi in zahtevajo tudi močno računalniško opremo. Vendar pa obstajajo odprtokodni programi kot so Kino in Cinelerra, ki so zastonj, vendar jih je zaenkrat moč uporabljati le v Linux operacijskem sistemu.
Tokrat je na Pipinem odprtem terminu tekla beseda o Linux okolju in domačih video posnetkih. Kiberpipina video ekipa nam je predstavila kako se lotiti obdelave videa za domačo rabo z odprtokodnima programoma Kino in Cinelerra. Podrobneje nam je predstavil programa Klemen Robnik.
V celoti si bo predavanje moč ogledati v Kiberpipinem video arhivu.

“Prednost odprtokodnih programov je to, da lahko vsakdo brska po njihovi kodi, hkrati pa so ti programi navoljo tudi zastonj.”

Po predavanju so sledila zvedava vprašanja…

Nika Autor

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Igor Đukanović pravi:

    Že kakšnih deset let uporabljam Linux, a moram priznati, da sem še nekaj let nazaj imel na mašini dual-boot. Enostavno bil sem prelen, da bi se nekatere reči, ki sem jih na Windowsih znal narediti ( inki sem jih na univerzi itak dobil zastonj), naučil delati na Linuxu.

    Zato mislim, da je vsakemu, ki ga poskušaš navdušiti za Linux, treba ponuditi dual-boot. Drugače bo imel občutek, da si mu vzel njegov najljubši windose računalnik in podaril namesto tega neko čudno žival. Dual boot (oba operacijska sistema na istem trdem disku) je bil pred leti kar podvig za inštalirati. Danes pa poleg samega dual boota (ki postaja vse bolj enostaven in varen) še imamo še cel kup drugih variant. Omislimo si lahko npr. live CD z Linuxom, ki se ne inštalira na trdi disk, s katerega se ob naslednjem bootu spet pojavijo stari znani windowsi. Po moje je še bolj elegantna varianta Linux na USB ključu - danes večina računalnikov dopušča zagon z USB ključa. Spet na trdem disku lahko pustimo winse in uporabnik nima občutka, da smo mu zaplenili njegov računalnik. Razlika v dojemanju teh dveh variant pri novincu v Linuxu je od 300 do 1000 evrov, pač v odvisnosti od cene računalnika. Morda ne bi bilo napak, da na predstavitvah odprte kode širši publiki kakšno lažjo varianto Linuxa zaganjate z live CD-ja ali USB-ključa (tistega za 5 evrov) in tako olajšate prvi korak?

  2. joze pravi:

    A pa je potem možno s takega live CD-ja z Linuxom zagnati omenjena programa; pa da stvar potem tudi deluje?

  3. / pravi:

    @ Joze: nism še slišu za kako live distribucijo ki bi mela tedva progija že gor. Sam je pa res da sm live distrote uporablju zelo malo oz. praktično nič. Mogoče bo kdo drug kej več vedu. Pa sej tut če si inštaliraš kak distro gor ki tega nima in to kasneje dodaš ni problem. En inštaliran distro (se pravi celoten OS z vsem kar spada zraven) in tedva progija gor ti vzameta mah okol 5-10GB (za sprobat pa še za kej več je več kot preveč placa), kar je v današnjih terabajt časih skoraj nič.

    Jest sicer še vedno furam dual boot zarad parih programov ki so res samo win-only in nimam ekvivalenta na svojmu Debianu oz. obstaja ekvivalent (zelo dober), samo na faksu se učimo samo s tem določenim programom tko da bom pač nekaj časa še potrpel pol pa komplet migriram na Linux. U bistvu sm na Winsih (XP SP2) res tok mal časa da je že skor zanemarljivo-sam če je pač treba kej za faks narest, vse ostalo delam lepo na Debianu. Sicer sm se namatru z njim ker je še kar geekovski napram raznim ubuntujem ipd. sam tut fraza “sistem pod kontrolo” dobi čist nov pomen :D

  4. / pravi:

    dodajam: PENGUIN POWAAAAAA!!!!! :D

    aja, kdaj bo v kiberpipi kak predavanje kjer bi se folk nauču osnovne uporabe linuxa, ker poznam kr neki folka k bi šli to poslušat pa tut mal povadit (v smislu kakega tečaja)?

  5. Uros pravi:

    @joze: Dynebolic Linux Live CD ( http://dynebolic.org/ ) naj bi vseboval vse kar potrebujes, med drugim tudi Cinelerro in Kino. Sicer mi ne uspe pogruntat katere verzije programov so na CDju, screenshoti na strani verjetno niso najbolj novi.
    Poskusi in upaj na najboljse :)

    @/: Delavnico o osnovah linux-a bomo v Kiberpipi v letosnji sezoni verjetno se enkrat izvedli, datuma pa trenutno ne morem potrditi. Vam pa te (in vse ostale, ki jih zanima Kiberpipin program), da se na http://kiberpipa.org/ prijavis na Kiberpipino mailing listo, pa te bomo o vsem sproti obvestili.

  6. Katja pravi:

    V Kiberpipi smo res organizirali že kar nekaj delavnic linuxa - tako začetnih kot nadaljevalnih. V bliznji prihodnosti (v marcu) žal ne bo nobene, se pa po vsej verjetnosti obeta v enem izmed naslednjih mesecev. Na Kiberpipini spletni strani (http://www.kiberpipa.org/) se lahko prijavite na e-novice (levo spodaj) in boste tako pravočasno obveščeni :)

  7. random[0-9] pravi:

    Write more, thts all I havve to say. Literally, it sems aas thouh you rerlied oon the videdo
    to make your point. You obviously kow what youre talkingg about, whyy waste your intekligence onn
    just posting viddos too you blog when you
    could be giving uus soomething informative to read?

Komentiraj