Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kosovski kostanj v DZ

27. februar 2008 ob 20:55 | Urh Maček |

Predsednik državnega zbora France Cukjati je danes sprejel veleposlanika Republike Srbije Predraga Filipova. Sogovornika sta izmenjala stališča o več odprtih vprašanjih, osrednjo pozornost pa sta namenila vprašanju morebitnega slovenskega priznanja samostojnosti Kosova.

Veleposlanik Republike Srbije Predrag Filipov pa se je naši kameri nemo izognil.

Iz urada predsednika DZ pa smo dobili naslednje sporočilo:

Predsednik Državnega zbora France Cukjati, dr. med., je danes, v sredo, 27. februarja 2008, sprejel veleposlanika Republike Srbije Predraga Filipova.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede več odprtih vprašanj, osrednjo pozornost pa namenila vprašanju morebitnega slovenskega priznanja samostojnosti Kosova. Predsednik Državnega zbora Cukjati je srbskemu veleposlaniku Filipovu pojasnil, da bo državni zbor odločal o predlogu vlade za priznanje Kosova, ko bodo za to izpolnjeni poslovniški pogoji, in izrazil obžalovanje, da glede Kosova ni prišlo do dvostranskega dogovora med Beogradom in Prištino: “Za nas je situacija, kakršna je zdaj, neprijetna. Slovenija želi negovati prijateljske odnose z vsemi državami na območju bivše Jugoslavije.” Srbski veleposlanik Filipov je povedal, da v Srbiji slovensko priznanje Kosova ne bo razumljeno kot znamenje prijateljstva in pojasnil, da srbski veleposlaniki vsem državam, ki priznajo samostojnost Kosova, izročijo protestno noto, Srbija pa jih odpokliče iz tistih držav. Poudaril je še, da srbsko približevanje Evropski uniji za Srbijo ne bo primerna kompenzacija za izgubo dela njenega ozemlja.

Predsednik Državnega zbora Cukjati je obžaloval, da je prišlo do incidentov okrog slovenskega veleposlaništva v Beogradu in sogovorniku pojasnil: “Ti incidenti v Sloveniji negativno odmevajo.” Veleposlanik Srbije Filipov je povedal, da je bil napad na slovensko veleposlaništvo dejanje nasilnežev, ki sta ga obsodila tako predsednik srbske vlade kot predsednik srbske skupščine. Obljubil je iskanje in kaznovanje storilcev. Sicer pa Srbija pripravlja odgovor na naš zahtevek po povrnitvi škode, nastale na slovenskem veleposlaništvu.

Slovenija in Srbija pripravljata sklenitev socialnega sporazuma, za katerega je predsednik Državnega zbora Cukjati sogovorniku pojasnil, da je še v obravnavi na ustreznem vladnem odboru.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj