Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Denacionalizacija

27. februar 2008 ob 22:14 | Denis Sarkić |

Miran Potrč, vodja poslanske skupine SD je na novinarski konferenci razložil, da vlada glede sklepa denacionalizacije zavaja javnost. Zakon o sklepu postopkov vračanja podržavljenega premoženja, ki ga je v torek sprejel Državni zbor, po Potrčevih besedah uvaja nove pravice za upravičence, nove postopke, nove materialne obveznosti za državo, ne bo pa pospešil zakonitih postopkov in dokončanja denacionalizacije. Tako slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v tujini, če so sami ali njihovi predniki rojeni v Sloveniji, postajajo upravičenci brez pogoja vzajemnosti. Za upravičence se uvajajo tudi nova pravna sredstva izredne obnove postopka, dodaja poslanec SD-ja in opozarja, da se tako lahko končani postopki obnovijo v skladu z novim zakonom. Kot novost je med drugim Potrč omenil določilo, po katerem tisti, ki pridobi lastništvo zemljišča, na katerem je zgrajen gospodarski objekt, po šestih mesecih pridobi tudi objekt.

Del uvoda Mirana Potrča:

Vprašanja Vesti za Potrča o denacionalizacijskih upravičencih in RKC:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. Janez pravi:

    Če je prejšnji totalitarni režim iz ideloških razlogov neupravičeno nacionaliziral oz. odvzel premoženje mnogim državljanom, je dolžnost sedanje demokratične družbe, da to vrne.
    Pred zakonom smo vsi enaki, ne glede na to ali smo veliki ali mali upravičenci do vrnitve premoženja. Država bi že davno morala vrniti premoženje. Vendar ko so dobili vrnjeno premoženje pristaši Potrčeve SD, ta stranka z vsemi sredstvi nasprotuje vrnitev premoženja ostalim upravičencem, ker jim je nevoščljiva.
    Skrajno nekorekto je natolcevanje o ministru Šturmu. Tu pa prihaja do izraza tudi pokvarjenost novinarja izpraševalca, ki namerno polaga v usta nekorektna vprašanja Potrču, ki tako ali tako ne mara Šturma. Tudi če bi minister vse svoje naloge 100% in odlično opravil, bi ga SD vedno kritizirala, novinarji pa bi postavljali cinična vprašanja.

  2. konec pravi:

    Stalinisti bi morali biti tiho glede takih stvari!

  3. Lolek pravi:

    Po Potrču se nacionalizacija tako ali tako nikoli ni zgodila …

  4. Miško pravi:

    No, ko bodo bivši “sorodniki” baronov dobili v fevd polovico prekmurja, pa cerkev praktično tričetrt TNP, pol Mozirskega konca in gorenjske, pa “žlahta Auerspergi” vse od Postojne do Cekrnice in dol do Kočevja, in bo za darilo dobil Haider fevd na Kočevskem, in ko vam bodo ta isti to ogradil z ograjo in rekel “dass ist privat”..!, ….pa še za zabavo streljal “na svojem” divjad po dolgem in počez, in sekal les ter prodajal v Avstrijo - Takrat bi vas rad slišal !
    Da pretiravam ?!?…. delam na denacionalizaciji !

    (To bo res KONEC JANEZA, postal bo LOLEK)

  5. Janez pravi:

    Lastnina mora dobiti svoje ime. Drugače bomo v Evropi res postali MIŠKO. Nekateri res živite še globoko v samoupravnem socializmu, kjer je bila lastnina od vseh. Preberi si ustavo nove države Slovenije, kjer je zagotovljena pravica do zasebne lastnine ( 33.člen). Vse ostalo nakladanje pa je le tvoja ideološka zaslepljenost.

  6. Miško pravi:

    Janez, nihče ne govori o brezimeni lastnini. Tvoja logika je črno-bela. O ustavi me ni treba učiti, verjemi da jo poznam bolje kot ti. Če že govoriš o tem, potem si kratek da ne vidiš še dodatka o javnopravnih funkcijah in omejitvah lastninske pravice (če sploh veš, kaj to je in svoje nerazgledanosti ne boš spet prikrival z obtožbami “komunistov”). Halooo, sicer pa kaj bi s teboj; pač morajo obstajati tudi taki kot ti, nostalgiki, ki bi šli najraje nazaj v srednji vek…

  7. BIBA pravi:

    O jezus tale Janez mora biti pa res eden tistih ustavnih strokovnjakov,ki vse vedo.Imam pa občutek,da je črn kot pekel in bi za svojo cerkvico dal vse samo svojega ne.Če ima svojo hiško najbrže gleda,da mu ja sosed kakšno travco ne odkosi.Drugim bi pa kar pol slovenije dal.V prejšnji ureditvi so ga pa najbrž vsi zlorabljali in mu je bilo takšna krivica storjena,ker si ni upal stati v cerkvi v prvi vrsti.

  8. marjan pravi:

    Pa kaj se z blatom spravljate na Janeza. Vaša domneva, da je črn kot pekel je vaša domneva le ta pa je plod izključno vašega “uma” je vam lastna ter vam edino pristoji.

  9. konec pravi:

    “delam na denacionalizaciji !” - kdaj so te posatvili tja?

  10. konec pravi:

    “delam na denacionalizaciji !” - kdaj so te postavili tja?

  11. Lolek pravi:

    Izgleda da smo res malo predolgo “gnili” v socializmu, tako da se je v zavest “pionirčkov” in “omladincev” vcepila ideja, da ni potrebno vrniti to, kar je bilo v nacionalizaciji “ukradenega”. Če bi bili vi, ki se tako zavzemate proti denacionalizaciji in v vsem vidite nekakšne “barončke” in “črno cerkev”, na drugi strani prepada, mislim, da bi bilo vaše dojemanje krivic popolnoma “črno”.
    VSE KAR JE BILO UKRADENEGA KOMURKOLI SE MORA VRNITI.
    In nič drugače, vse ostalo je samo ideološka zaslepljenost.

  12. Q pravi:

    Nacionalizacijo so se šle tudi nesocialistične države.

  13. marjan pravi:

    Seveda, Usa prednjačijo, samo poglejte kako so Navahe in Suje strpali v rezervate. Zakoličili zemljo ter z dirkami vozov “osvajali” celino.

  14. Urk pravi:

    V imenu vseh neandertalcev zahtevam: VSE KAR JE BILO UKRADENEGA SE MORA VRNITI.

  15. marjan pravi:

    Urk kaj čakaš v muzej po pradedovo sekiro

Komentiraj