Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Le okoljske zadeve

26. februar 2008 ob 0:48 | Urh Maček |

Včeraj sta se na delovnem obisku srečala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Beseda na sestanku je tekla o človekovi pravici do zdravega okolja. V tem duhu sta obe ekipi pregledali probleme okoli izdaje okoljevarstvenih soglasij, princip delovanja inšpekcijskih služb in probleme okoli izdaje gradbenih dovoljenj. Vse probleme bodo nadalje reševali na srečanjih delovnih skupin. Izmenjave mnenj pa sta bila deležna tudi dva pripravljajoče se okoljska zakona.

Po besedah Podobnika bodo Zakon o varstvu okolja in Stanovanjski zakon še pred sprejetjem uskladili z uradom varuhinje. Predlog varuhinje pri novem stanovanjskem zakonu je zaveza občin, da morajo vsako leto pripraviti razpis za neprofitna in najemna stanovanja. Pri zakonu o varstvu okolja pa varuhinja odpira problem vključevanja javnosti v izdajo okoljevarstvenih dovoljenj. Seveda pa so vsi prisotni pred sestankom namenili minuto tišine v spomin na preminulega bivšega predsednika Janeza Drnovška.

Uvod varuhinje:

Zdenka Čebašek-Travnik: “Danes je približno eno leto po zčetku mojega mandata prišlo do spoznavno-delovnega srečanja …”

Povzetek srečanja s strani ministra:

Janez Podobnik: “… poizkušali bomo najti načine, da bi občine spodbudili k večji aktivnosti pri razpisih za neprofitna stanovanja.”

Odgovori na vprašanja o asfaltni bazi v Planinski vasi in Kemiplasu:

Janez Podobnik: “… smo v paradoksalni situaciji, da ima investitor pravnomočno uporabno dovoljenje, nima pa gradbenega dovoljenja …”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Matjaž Majerič pravi:

    Asfaltna baza: Nima gradbenega, ima pa uporabno dovoljenje
    Odgovor na trditve ministrstva za okolje in prostor v “zadevi asfaltna baza v Planinski vasi” v časniku Večer, 23. 2. 2008

    Ministrstvo za okolje in prostor trdi, da je ves čas ravnalo v skladu z zakonodajo in s svojimi pristojnostmi. Prav tako se ministrstvo spreneveda, da je gradnja zakonita in okolju nenevarna.

    Ker je bilo prelito že veliko črnila na temo asfaltne baze v Planinski

    vasi, pojasnjujemo na kratko:

    - Zavod za varstvo narave je dal negativno mnenje za legalizacijo objekta, ker ogroža okolje. Kljub temu je ARSO v sestavi ministrstva za okolje in prostor podal okoljevarstveno soglasje. Krivda za legalizacijo je torej na strani ministrstva za okolje in prostor, ker se niso upoštevala strokovna mnenja.

    - Ustavno sodišče je razveljavilo prostorski plan ravno zaradi nespoštovanja mnenja Zavoda za varstvo narave, se pravi zaradi kršitev varovanja okolja. Iskanje izgovorov ministrstva, da gradbeno in uporabno dovoljenje nista povezana, pomeni, da ministrstvo ne upošteva odločitve ustavnega sodišča glede varovanja okolja in s tem zavestno dopušča neustavno situacijo.

    - Asfaltna baza stoji na kmetijskem zemljišču, en del pa celo na sosedovi zemlji. Domnevamo, da Okrajno sodišče Šentjur nalašč zavlačuje z naroki, saj bi v nasprotnem primeru morali odstraniti objekt.

    Najbolj pomembno od vsega pa je, da se s sprenevedanjem ministra Podobnika in njegovih inšpekcijskih služb zavestno ogroža zdravje krajanov in povzroča onesnaževanje okolja.

    V našem primeru gre za aroganco oblasti. Vsi dokumenti so tudi objavljeni na strani http://www.planinskavas.si, o vsem pa obveščamo tudi ministrstvo za zdravje in ministrstvo za kmetijstvo. Še enkrat opozarjamo javnost na osebno neodgovornost zaposlenih na ministrstvu za okolju in prostor in vas obveščamo, da bomo vztrajali do konca!

    Za Civilno iniciativo za varstvo okolja, Mihaela Kotnik

  2. Hlapec pravi:

    “Ljudski poštenjak Janez Podobnik je naš človek….”
    V osnovni šoli (1968…) smo spoznavali dela in življenja slovenskih književnikov 19. in 20. stoletja.
    Najbolj mi je ostala v spominu otožna revščina, ki je takrat kraljevala v naših krajih.
    Mislim, da je minister prava prispodoba za tiste mizerne, oportunistične in hlapčevske like,
    ki so se pojavljali v delih naših književnikov.

  3. Matjaž Majerič pravi:

    Birokratska komedija ministra Podobnika - Ministrstvo izgubilo dokumente, Upravna enota se spreneveda

    26
    Feb
    2008

    Afera asfaltna baza v Planinski vasi dosega v zadnjih dneh akopalitično komične presežke. Uprava enota Šentjur (UE) trdi, da je dokumente o uporabnem dovoljenju predalo Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), kljub dvakratnem urgiranju pa jih še niso prejeli nazaj. Telefonsko so nam tudi potožili, da so na Ministrstvu očitno izgubili dokumente glede zadeve.

    Pisni odgovor UE :”…Še vedno pa nam MOP ni vrnil dokumentov zadeve št. 351-78/2006 - uporabno dovoljenje za asfaltno bazo, čeprav smo zanje že dvakrat pisno urgirali. Navedeno dokumentacijo je Upravna enota odstopila MOP-u zaradi upravnega spora, …”

    Pri tem se lahko vprašamo le še dvoje:

    * Kako lahko UE Šentjur preda izvirnike dovoljenje in dokumentov, brez ustreznih kopij v arhivu?
    * Kako lahko na Ministrstvu za okolje in prostor izgubijo dokumente ali jih ne vračajo v doglednem roku?

    Zadeva je v našem primeru tako absurdna, da je najbolj mil izraz, če jo poimenujemo Birokratska komedija ministra Podobnika.

    Celoten odgovor Upravne enote si lahko preberete tukaj: Odgovor Civo

  4. Carlos Contreras pravi:

    Hlapec, ti dam kar prav. Bog se usmili, a se v sto in več letih res ni nič spremenilo?

  5. medek pravi:

    Klavec Podobnik, fuj in fej …

  6. mitja sinkovec pravi:

    V koaliciji se sedaj vsi sklicujejo na Drnovška čeprav mu še danarja za njegov urad niso dali!

  7. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    zdravnik & zravnica - - - SAJ !……

Komentiraj