Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada priznava Kosovo

21. februar 2008 ob 21:59 | Denis Sarkić |

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je po 159. seji vlade medijem sporočil obravnavane sklepe. Vlada Republike Slovenije je na seji določila besedilo predloga sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Kosova in ga poslala v obravnavo in sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije. Besedilo predloga sklepa se glasi: Republika Slovenija priznava Kosovo kot neodvisno in suvereno državo. Vlada se je seznanila tudi z razmerami na Kosovu in v Srbiji neposredno pred razglasitvijo neodvisnosti Kosova in po njej.

Ob tem je sprejela več sklepov:

- seznanila se je z napadom demonstrantov na slovensko veleposlaništvo v Beogradu in ga ostro obsodila. Seznanila se je z aktivnostmi Ministrstva za zunanje zadeve in drugih organov RS v zvezi z delovanjem slovenskega veleposlaništva v Beogradu. Vlada RS je Ministrstvu za zunanje zadeve RS naložila, da od srbskih oblasti zahteva povračilo vse nastale škode.

- hkrati vlada pričakuje, da bodo srbske oblasti - v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih - v prihodnje naredile vse potrebno za zaščito slovenskega diplomatskega predstavništva, osebja in premoženja Republike Slovenije v Srbiji. Enako velja za zaščito slovenskih državljanov in podjetij. Vlada RS pričakuje, da bodo srbske oblasti odkrile in kaznovale storilce napadov in poškodb.

- vlada tudi pričakuje, da se bodo predstavniki srbskih oblasti v prihodnje vzdržali dejanj in besed, usmerjenih proti Republiki Sloveniji, njenim državljanom ter gospodarskim in drugim subjektom. Vlada RS pričakuje, da bodo delovali v smeri pomiritve razmer in tesnega sodelovanja med Slovenijo in Srbijo.

Največ novinarskih vprašanj za Hajdinjaka pa se je nanašalo v zvezi s pozivom Računskega sodišča predsedniku vlade Janezu Janši, naj razreši ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika zaradi nepravilnosti na ministrstvu ter o odgovoru premiera na to zadevo.

Denis Sarkić, video: www.kpv.gov.si, montaža: Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj