Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Predvolilne obljube?

21. februar 2008 ob 0:31 | Črt Butul |

V prostorih MO Koper se je danes odvila novinarska konferenca, na kateri so predstavili idejno zamisel Evro-mediteranske univerze, ki naj bi povezovala univerze držav v Sredozemlju, kar pa ne pomeni, da bodo vključene le države Evropske unije, temveč tudi tiste iz Afriške celine. Tako so - vsaj politično - projekt podprle vse države, ki jim je bil do sedaj predstavljen. Projekt univerzitetnega centra za evro-sredozemske študije (EMUNI) bo imel center v Piranu, kar pomeni, da bo prav v Sloveniji nekakšen sredozemski študijski center.

Na novinarski konferenci so bili prisotni: Državni sekretar na Ministrstva za visoko šolstvo, Dušan Lesjak, direktorica centra EMUNI, Nada Trunk Širca, podžupan MO Koper, Jani Bačič, župan občine Piran, Tomaž Gantar, predsednik uprave Luke Koper, Robert Časar in predstavnica Petrola, Aleša Svetic.

Kljub navidezno dobri zamisli o ustanovitvi evro-sredozemske univerze ni minilo brez zapletov. Danes je namreč v javnost prišla novica, da Marko Pavliha resno razmišlja o svojem odstopu z mesta predsednika strokovnega sveta Centra EMUNI, ker očitno njegovo delo ni več zaželeno in ker se tudi sicer ne strinja z načinom vodenja centra, kapljo čez rob pa naj bi prelili organizatorji današnje novinarske konference, na katero Pavliha, sicer idejni pobudnik Evro-sredozemske univerze ni bil povabljen. Nada Trunk Širca (organizatorica novinarske konference) je dejala le, da ji je žal, da je prišlo do neljubega dogodka. Po Pavlihovih besedah se je evro-sredozemski projekt spreobrnil v preveč politično zadevo, kar naj bi kazala tudi dejanja Trunk Šircove, ki naj bi današnjo novinarsko konferenco organizirala po vladinih nasvetih.

Pred časom so potekali tudi pogovori o tem, da bi Evro-sredozemska univerza postala sestavni del Univerze na Primorskem (UP) oz. da bi UP postala središče Evro-sredozemske univerze. Pobudnika sta bila tako Pavliha kot rektor UP, Rado Bohinc, a je bila Trunk Šircova že v štartu odločno proti. Razlog za njeno skeptičnost pa morda tiči tudi v sporih, ki jih je Šircova kot direktorica Fakultete za management imela z rektoratom UP v času, ko ga je vodila še Lucija Čok, s katero se sedaj tožarita po sodiščih. Po naših podatkih pa Šircova naj ne bi bila v dobrih odnosih niti s sedanjim rektorjem, dr. Bohincem. Eden od dokazov za slednje je lahko tudi ta, da na današnjo novinarsko konferenco Bohinc ni bil povabljen. In zakaj na UP menijo, da bi lahko center EMUNI spadal prav pod UP? Rado Bohinc je zaradi pomembnosti projekta, ki naj bi prispeval k internacionalizaciji slovenskega visokošolskega prostora in h krepitvi medkulturnega dialoga, kot tudi zanesljivih sinergijskih učinkov posredoval predsedniku vlade Janezu Janši in ministrici Mojci Kucler Dolinar predlog za vključitev Centra EMUNI kot pridružene članice v Univerzo na Primorskem. To zamisel načelno podpirajo tudi ostale tri slovenske univerze. “Naša pobuda temelji tudi na dejstvu, da so bile posebnosti mediteranskega prostora temeljno izhodišče za ustanovitev Univerze na Primorskem. Medkulturnost in sredozemskost sta od samega začetka osrednje gibalo delovanja UP in njeno temeljno poslanstvo v slovenskem in širšem prostoru,” pravi Leon Horvatič, vodja kabineta rektorja UP. UP je v petih letih delovanja razvila številne dejavnosti in projekte ter stkala raziskovalno in študijsko mrežo z univerzami v sredozemskem prostoru. “Po našem prepričanju so to, ob ustrezni kadrovski in prostorski bazi, odlični temelji za hitrejšo realizacijo nacionalno pomembnega projekta Evro-sredozemske univerze, ki bi v primeru takojšnje vključitve Centra EMUNI v UP terjal tudi manjše finančne vložke,” je še povedal Horvatič.
Poleg tega, bi priključitev Centra EMUNI k UP ohranila dejavnost dijaškega doma Portorož, ki ga v nasprotnem primeru nameravajo preurediti v predavalnice. Ob dejstvu, da so v zračni črti le nekaj deset metrov stran na voljo novi prostori Visoke šole za turizem Portorož - Turistice, bi bilo najverjetneje nedopustno, da bi zaradi preurejanja dijaškega doma v predavalnice tam ostali brez 100 postelj, ki so namenjene slovenskim študentom (v domu bi verjetno ostali nastanjeni le dijaki).

Ne glede na to, da ima ministrstvo za zunanje zadeve že leto in pol pripravljen osnutek mednarodne pogodbe, na podlagi katerega bi dejansko lahko prišlo do ustanovitve univerze kot mednarodno pravnega subjekta pa na konferenci nismo slišali pravih idejnih zamisli o tem, kako bo univerza financirana. Razen misli kot so: “financiranje pride pozneje…” ali “če bo šlo po sreči, bo celotno univerzo financirala Evropska unija…” ni bilo slišati nič kaj spodbudnega, kar vse bolj kaže na to, da je projekt v celoti preveč posiljen in brez potrebnih temeljev za dobro delovanje le-tega, kar lahko ustanovitev univerze, ki je sicer predvidena 2009/10, preloži za nekaj let ali pa - v najtemnejšem scenariju - privede do tega, da univerza sploh ne bo ustanovljena.

Na novinarski konferenci smo predstavnike gospodarstva in Nado Trunk Širca vprašali ali sta predstavnika Luke Koper in Petrola zgolj za moralno podporo ali bodo kakorkoli materialno prspevali k ustanovitvi nove unverze. Janija Bačiča, podžupana MO Koper pa smo vprašali kako napreduje dialog med MO Koper in UP glede študentskih domov. Dušan Lesjak je povedal svoje mnenje o tem, da Pavlih odhaja.

Še odgovor kabineta Rada Bohinca glede študentskih domov:
“Na podlagi pisma o nameri za izgradnjo študentskih domov med MOK in UP, podpisanega oktobra 2006, sta bila doslej pripravljena Dokument identifikacije investicijskega programa (DIIP) za izgradnjo študentskega doma - 170 postelj, ki je bil posredovan MVZT kot investitorju ter DIIP za izgradnjo študentskega doma s 130 posteljami, ki ga je potrdil UO UP na seji 17. avgusta 2007 (v tem primeru je kot investitor predvidena Univerza na Primorskem).”

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. mediteranaz pravi:

    Spoštovani tovariši in tovarišice…
    Ustanovili bomo novo samoupravno interesno skupnost za evro-mediteranske povezave.
    Seveda to ne bo ogrozilo naše obrambno-varnostne strategije.
    Na južni meji bo postavljen avtomatski raketni ščit “Joras-Shield”.
    Na zahodni meji je že v teku izgradnja zidu “Prijatelj-Wall”.
    Za sever in vzhod pa zbiramo idejne projekte.
    Seveda predlagali smo , da bi ta SIS vodil tov. Demetrio Rupello iz Washingtona

  2. jst pravi:

    Kakšna aktualna specialna znanja (oziroma specialne diplomante) bo ta najnovejša univerza proizvajala ? Kdo jo bo plačeval ? Slovenski davkoplačevalci ?

  3. Zele pravi:

    hehe …
    3:20 - kje si dobil to idejo, mulc, da stvari stojijo?! Stvari so kompleksne in jih ti ne moreš razumet, mi jih pa lahko … in mandat imamo … in to ne gre hitro, mulc!

  4. AndrejZ pravi:

    da le nacnem: Boris Popovic je za svoj pripor okrivil tako Milana Kucana kot tudi Rada Bohinca, ki je bil tedaj minister za notranje zadeve. Ob prihodu Bohinca na rektorsko mesto Popovic ni bil najbolj vesel, v dobrih odnosih pa ni niti z Dorjanom Marsicem iz opozicijskega LDSa, ki je sicer koordinator projekta izgradnje studentskih domov. Ce se zadeve kljub temu premikajo je dobro, ampak je v kopru “veliko pomembnejsih” projektov (cankarjeva ulica s palmami na primer) kot ta, da studentom omogocajo bivanje. Vprasanj je torej na mestu, Zele

  5. Toti Štajerc pravi:

    Ma oštje…ma ne se hregat…ma vam bomo iz Maribora v Koper poslali za župana…Kanglera…te bote pa vidli kaj je sranje …Kangler se spozna na morje, je doma iz Sp.Dupleka in je na Dravi bil mornar pri Dupleški mornarici !

Komentiraj