Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Mustafa Cerić

21. februar 2008 ob 23:48 | Urh Maček |

V Grand hotelu Union je imel predavanje o religijski in kulturni identiteti evropskih muslimanov reisu-l-ulema Mustafa Cerić, poglavar muslimanskih skupnosti v Bosni, na Hrvaškem in v Sloveniji. Bil je zanimiv, sproščen in celo humoren večer.

Reisu-l-ulema smo vprašali kakšne posledice bo imelo neodvisno Kosovo za BIH, kot multikulturno državo? (ker se nismo trudili s podnapisi, sledi ohlapnejši povzetek odgovora):

Bil bi srečnejši, če bi bivša Jugoslavija preživela, glede na posledice razpada. Za razpad je bil kriv Beograd. Tisti, ki danes jokajo za Kosovom so odgovorni zato, da je Kosovo neodvisno. Če ne bi spreminjali prve ustave, ki je Kosovu dajala status, se verjetno neodvisnost Kosova ne bi nikoli udejanila. Nenavsezadnje je neodvisno Kosovo dejstvo, katerga bo morala sprejeti tudi Srbija. Na drugi strani pa je to tudi izziv za Kosovo, če bo opravilo izpit iz demokracije, multietničnosti in spoštovanja človeških pravic. Slobodan Milošević je začel razpad Jugoslavije s problemom Kosova kot republike in ta razpad se danes končuje z neodvisnim Kosovom.

Zakaj zahod in Evropa muslimane vidita kot potencialne teroriste? (povzetek v slovenščini):

Ne morem razumeti zahod, v mojih očeh se zahod tukaj ne obnaša tako kot sem se učil na univerzi v Chicagu. Individualizacija krivde na vse muslimane, na islam je nekaj nerazumljivega za mene. To je posledica histerije, straha, islamofobije, ki pa nima nobenih osnov. Ta problem ne bomo kmalu rešili, nisem optimist. Evropi so potrebni heroji, ki se borijo proti nekim teroristom, ki jih danes poimenuje islamisti.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj