Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

99-metrski stolp

18. februar 2008 ob 21:42 | Maja Andlovic |

Predstavnik kontrolorjev Žiga Ogrizek je na današnji novinarski konferenci Društva kontrolorjev zračnega prometa Slovenije dejal, da je gradnja novega centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana za normalno delovanje letalskega prometa nujno potrebna. Poudaril je, da pri novem objektu ne gre le za kontrolni stolp, saj objekt vključuje center za kontrolo zračnega prometa, center za servisiranje letal pri preletih slovenskega zračnega prostora, tehnični center, center informacijskih služb in poslovni del kontrole zračnega prometa.

“V celoti gre za financiranje iz lastnih sredstev Kontrole. V nobenem delu ne gre za sredstva davkoplačevalcev.”

Predstavnik društva Jan Lieven Jolič je poudaril pomen posledic, če do izgradnje novega kotrolnega stolpa ne bi prišlo.

“V roku dveh, treh let bi se razvoj ljubljanskega letališča Aerodroma Ljubljana skoraj popolnoma ustavil. Razlog je trenutni stolp.”

Zakaj potrebujemo tako visok stolp?

Ogrizek: “Dejstvo je, da južno od steze ne obstajajo plansko ureditveni, potrebni prostorski akti, državnega lokacijskega načrta ni. Vse kar je, je s plansko ureditvenimi pogoji urejen severni del letališča.

In kako bi objekt izgledal?

Minister za promet Radovan Žerjav je danes po poročanju STA Javnemu podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije naročil, naj skupaj s projektanti čimprej najde optimalno rešitev za skorajšnji začetek gradnje novega objekta za vodenje in kontrolo zračnega prometa ob letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, vendar brez načrtovanega stolpa. Vzporedno naj namreč podjetje poišče tudi prostor čim bliže operativnim površinam letališča, po možnosti tik ob terminalih, kjer bi lahko postavili bistveno nižji kontrolni stolp. O predlogu nove lokacije kontrolnega stolpa ter njegove višine bo izvedena nova študija, piše STA.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. štajerc pravi:

    Hm, torej se bo g. dr. Lahovnik za svoja (nestrokovna) zavajanja opravičil?

  2. Igor Đukanović pravi:

    Imam več vprašanj za vaše kontrolorje. Najprej eno za hec:

    Ali je mariborsko letališče v zadnjem času zaživelo zato, ker je brniško že zabasano? ;-)

    Naprej pa zares. Imam močan občutek, da mešate jabke in hruške. Iz stolpa se mora videti celotno pristajalno stezo - celo pot, po kateri letalo vzleti ali pristane. Kakšno zvezo ima to z naraščajočim številom letal, ki preletajo Slovenijo? Z drugimi besedami, zakaj morajo kontrolorji, ki pomagajo letalom pristati sedeti poleg kontrolorjev, ki omogočajo tujim letalom prelet preko Balkana?

    In še glede letnic. Magično leto 2010. Zakaj je magično? Za pristajanje letal na brniškem letališču, ali za prelete slovenije?

    In še komentar. Glede na razpitost afere s podkupovanjem nikakor ni očitno, kdo v kontroli letenja ima dovolj integritete, da vodi nov postopek izbire izvajalca. To pomeni, da se gradnja bo in se mora zamakniti vsaj do konca policijske preiskave. V tem času pa se prosim podvizajte in zberite nekaj dokumentacije za spremembo prostorskih načrtov.

    Kako to, da želimo spremembo lani potrjenega načrta? Ja, kdo si je pa lani še belil glavo s tridesetimi milijončki za nek stolpiček? Lani nas je skrbelo, da nam ne bo Janša zgradil še eno Slovenijo na otoku ob pravkar gorečem turškem tankerju…

  3. medek pravi:

    Torej država neda od sebe dovoljenja za lokacijo stolpa na južni strani, torej država hoče najvišji watchtower. Južno letališče bo pa pohopsala vojska in njeni radarji.

  4. medek pravi:

    A Žiga majčkeno laže :) … ne, sj ne, levo pa gleda ;)

  5. miro pravi:

    Bi bilo zanimivo slišati komentarje teh dveh “kolegov” sedaj, ko bo ta falični simbol pol nižji.

  6. Mirjana pravi:

    Predlagam znižanje stolpa na 99,5m, …..tako bo volk sit ..in koza pokozlana :)
    Ma ne štekam, kako bodo sedaj preverjali možnost druge lokacije, pomeni da obstaja?…čemu so potem leteli tko daleč, da morajo stegnt vrat na 100m?
    vedno bolj se počutim neumno :((((

  7. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    3/4 del KAZZO “FLUORESCENTE” ?— SAJ ! …

  8. Revolucija pravi:

    Pučnikov falus.

  9. Igor Đukanović pravi:

    Ne, ne, si hecen. Pučnik ni bil črnec. ;-)

  10. lucko pravi:

    @štajerc:
    Zakaj bi se pa opravicil? Saj ni zavajal. Polozaj stolpa doloca njegovo visino. Ce ga postavijo v Kranju bo vrjetno moral biti visok nekaj kolometrov. To bi bil sele svetilnik…

Komentiraj