Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kršinar pred komisijo

15. februar 2008 ob 18:22 | Nejc Jemec |

Komisija državnega zbora za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je na nujni seji na pobudo članov komisije iz vrst Slovenske demokratske stranke (SDS) obravnavala primer “psihičnega nasilja, trpinčenja in nadlegovanja novinarjev tednika Mag na delovnem mestu.” Seje sta se udeležila novinar Maga Igor Kršinar in glavni inšpektor za delo Borut Brezovar. Odgovorni urednik Maga Veso Stojanov in njegova pomočnica Mateja Babič sta udeležbo zavrnila. Kot sta obvestila komisijo, ne želita sodelovati pri politični farsi, ki naj bi jo sprožila novinar Kršinar in poslanka Eva Irgl (SDS).

Komisija je sprejela tudi sklep, v katerem obsoja vsakršno psihično nasilje, trpinčenje in nadlegovanje na delovnem mestu, ter poziva vse delodajalce k doslednemu spoštovanju vseh določb zakonodaje, povezanih s psihičnim nasiljem, trpinčenjem in nadlegovanjem. Predloga poslanke Zares Majde Širca, da bi dnevni red razširili z dodatno točko, v okviru katere bi opravili razpravo o pritiskih na medijske ustvarjalce v različnih medijih, člani komisije niso podprli.

Predlagatelji seje so proti koncu razprave umaknili sklep, v katerem bi komisija obsodila nedopustno ravnanje psihičnega nasilja odgovornih v tedniku Mag nad novinarjema Igorjem Kršinarjem in Silvestrom Šurlo.

Novinar Maga Igor Kršinar je komisiji predstavil svoj položaj.

Igor Kršinar: “Lahko bi mi rekel oprosti Igor, to ni bilo prav, ne bomo več to delali.”

Del razprave. Eva Irgl in Mirko Zamernik (oba SDS).

Mirko Zamernik: “Iz vsega srca bi želel čestitati kolegu Kršinarju za pogum, ki ga je danes izkazal.”

Samostojni poslanec Slavko Gaber.

Slavko Gaber Kršinarju: “Jaz poznam vas seveda, poznam na primer tudi Graha, kot novinarja. Za oba mislim da opravljata posel, vsaj v tistem delu v katerem sem jaz imel stike z vama, korektno.”

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar.

Borut Brezovar: “… tematika, ki je danes na dnevnem redu, je bila uzakonjena v pozni jeseni lanskega leta, torej o tem nimamo nobenih praktičnih izkušenj …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 31 x komentirano
  1. doajen pravi:

    Prvi video:

    Pomenljivo, hrabro in pokončno. To so ljudje katrih duša ni naprodaj. Lepo je zaspati ob vedenju, da čast in dobro ime vsaj za nekatere nimata cene.

    Vse ostalo: bla, bla

  2. Jernej pravi:

    Doajen, dobro si napisal!
    Se strinjam.
    Upam, da bo g.Kršinar našel svojo pravico predvsem pa mir in novinarsko svobodo.

  3. Kanjec pravi:

    SDS ma vsak dan več plačancev, ki pišejo po komentarjih.

    Vsekakor pomenljivo, vendar zgodba gre dlje…

  4. Jernej pravi:

    Očitno niti svojega mnenja ne moreš več iskreno napisati…kar naj bi ti komentarji bili…

    Kanjec, hvala, prepričal si me, da ne napišem več nobenega komentarja… nima smisla..zaradi takih, kot si ti. Sami politikanti…normalno, kruha in iger, da lahko nemoteno glodate. Bedaki.:-)

  5. Carlos Contreras pravi:

    Pa ne da ima prelestna Eva na sebi isti outfit kot pred dvema dnevoma?

  6. alica pravi:

    Kanjec, mene boš pa morda prepričal, ko boš pojasnil, kaj pomeni, če si plačanec SDS in če boš ob zapisu ‘zgodba gre dalje’ namesto treh pikic dodal še kakšen utemeljen argument. Kaj je pomenljivo, kaj sploh hočeš povedati?

  7. simpatikus komunalis pravi:

    Hehe Zamernik ta je taprav.Jezen na novinarje ko so mal preveč pisal o njegovih smučarskih podvigih na golteh.Garagrunc ja bolš,da si tih.

  8. lordwales pravi:

    Ne afne guncat. Psihično nasilje?
    Pa kaj pravzaprav se gredo z tem magom? Naj gre na svoje in naj afne guncajo kot jih je volja.
    takega pisanja, ko ga je imel bivši mag res ne pogrešamo, ksenofobija, nestrpnost, promocija janjše!

    Hlala lepa!

  9. G7 pravi:

    A na tistega v roza bundi pa ni blo pritiskov?

  10. Revolucija pravi:

    @lordwales

    Kršinar in Šurla nista nikoli bila nestrpna. Tako, da si se spravil na napačne. Če pa sta bila pa mi daj vsaj kakšen dokaz oz. članek. Kršinar je celo sam povedal, da je liberalec.

  11. kr'en pravi:

    Zadnji čas da gre denis sarkić v akcijo na Delo (mal stojanova obdelat,…).

  12. Denis Sarkić pravi:

    Na Delu imajo prepoved javnega nastopanja oziroma pranja perila v javnosti, bom pa vseeno poskusil.

  13. lucko pravi:

    No vsekakor podpiram Surlo in Kršinarja. To kar so jima naredili in kar so naredili Magu ni normalno. Sicer tezko recem ali se je to zgodilo prej ali po tem ko sta zacela napadati lastnike, ampak vseeno, pokazala sta verodostojnost… Se vecjo bi, ce bi preprosto odkorakala in naredila svojo vest, kot je to naredil Sever…

    Je pa nekaj drugega zelo zanimivo. SDS noce obravnavati nicesar drugega in to kaze na dvojno moralo. Prav tako kaze na dvojno moralo dejstvo, da je vecina ljudi ki sedaj joka pred kratkim zagovarjala zelje kapitala in ne zelje novinarjev… Sicer pa je v tem trenutku tezko indentificirati, kdo pravzaprav pritiska na Mag. Je to SD? Malo vrjetno, ceprav je bil neki Bosko Srot se prednedavnim clan SD. Je to toraj SLS? Zdi se mi bolj vrjetno, se bolj vrjetno pa je da pritisk sploh ni politicni ampak mascevalni. Bosko se mascuje JJu in unicuje casopis zgolj zato ker ga lahko… Se gre sploh za politiko? Ali morda Delo in Mag obladuje le kapital?

    No naj bo kakorkoli, prevzem Dela s strani Maga ne more opraviciti sedanji prevzem Maga s strani Dela… Ce naredis isto nisi nic boljsi in si tudi nic boljsega ne zasluzis!

  14. Carlos Contreras pravi:

    G7, na tistega v roza bundi so pa “pritiske” vršili v zakristiji.

  15. b.s. pravi:

    Ne sprenevedaj se, Kršinar. Protestiral nisi v lastnem imenu, ampak v imenu novinarjev Maga, brez da bi te novinarje vsaj obvestil o tem, da pošiljaš izjavo za javnost v njihovem imenu, kaj šele, da bi jih vprašal za mnenje. Tvoja nadrejena sta isti dan v njuni izjavi za javnost lepo povedala, kaj si se šel.

    Pričakoval si opravičilo Stojanova? Si se ti opravičil? Si se opravičil svojim kolegom, ker si brez njihove vednosti pisaril v javnost v njihovem imenu? Si se opravičil starim kolegom (iz stare ekipe), ki jim s trenutnim sprenevedanjem delaš krivico? Koliko prič “psihičnega nasilja” ne bo potrdilo tvoje zgodbe?

    Z vsem spoštovanjem do vašega zdravja, a to je res farsa. Elementarna.

  16. igor kršinar pravi:

    B.S. Tudi če bi bilo res, kar si napisal, me nihče nima pravice nadirati pred kolektivom in poniževati. Sicer pa so člani zastopstva, torej uredništva po statutu Dela samo redno zaposleni novinarji, večina so še vedno iz stare ekipe, ki mi je dala soglasje za protest. Tiste, ki so prišli Mag okupirat, pa jasno nisem spraševal, ker sem vedel, da se s protestom ne strinjajo in bi ga lahko celo preprečili. No, bomo videli,kaj bo ugotovil delovni inšpektor: ali lahko nadrejena nadirata podrejene, da zaradi tega celo zbolijo.

  17. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Igor, na dajte se!

  18. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Igor ne dajte se!

  19. konec pravi:

    Samostojni poslanec Slavko Gaber, Ha, ha, ha, ha, ha, ……

  20. konec pravi:

    politkomisar b.s. enoumja je KONEC!

  21. Q pravi:

    Tovrstno šikaniranje kogarkoli je nedopustno.

    Gaber v tej zadevi ni problem, problem so dejanski akterji, ki so zadevo sproducirali.

    …glavni krivci so ĐĐ, Slivnik, Šrot, Starino-Kosem, Zdoljšek. Če že, potem bi prav ti morali biti tarča maščevanja in ne dva Magovca, ki sta v tem primeru lahka tarča.

    Hkrati pa lahko prav tem istim Magovcem očitamo pristranost in kratkovidnost, ko so zavrnili podpis novinarske peticije in spisali svojo, ki se spreneveda, da pritiskov ni. Hecno, kako hitro se jim je to vrnilo.

    Upam, da je vsem novinarjem končno jasno, da so dejanski problem politično-gospodarske elite in ne “ideološko” drugačni cehovski kolegi.

    Prav zaradi tega bi morali vsi novinarji dvigniti glas v svojo zašćito, da postanejo ponovno kolateralna škoda umazanih obračunov med veljaki, ki jih človeška cena ne zanima.

    …pa še Kršinarju, če to bere; pazite, koga izbirate za prijatelje.

  22. doajen pravi:

    B.S. - a je to Boško Šrot ki nima šumnikov na tipkovnici?

    Kakorkoli že, verjetno nisem dosti zgrešil. Igor, nič bat, dobro je še zmeraj premagalo zlo. Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

    Tisti prizor, - ko je B. S. v četrtek zvečer priacaplajl pred kamere in brez dlake na jeziku povedal vesoljni Sloveniji, da si ga mnogi želijo videti v marici, a da za to nimajo nikakršne osnove, in da se to ne more zgoditi - ne bom nikoli pozabil. Tisti pogled je bil pomenljiv in znak da se old boysom preoblečene v SD ali SLS uniformo, že pošteno tresejo hlače. Čakam naslednjo epizodo. To bo veselo!!

  23. ervinator pravi:

    Naj Q ali kdo drug, lahko mu pomaga tudi horda zaresovcev, navede povezavo ali citira ustrezni del katerekoli peticije, ki trdi, da pritiskov ni bilo. Ali je kdorkoli, ki magovcem očita zgornje, sploh prebral katerokoli peticijo?

    P.s.: Peticija, ki jo zaresovci očitajo magovcem, je tukaj: http://agent.blog.siol.net/2007/10/02/eticni-poziv-k-profesionalizmu-odgovor-na-peticijo-proti-cenzuri/

  24. Q pravi:

    ervinator, se mi zdi, da si ti tisti, ki je ni prebral.

  25. ervinator pravi:

    Q, če nisi sposoben prebrati peticije, sem ti že priporočil, naj ti kdo pomaga. Rezultat bi moral biti tvoj odgovor, v katerem citiraš ustrezni del, kjer - kot si prej trdil - so magovci spisali svojo peticijo, “ki se spreneveda, da pritiskov ni”.
    Zdaj, ali boš boš ustrezni del citiral, ali boš priznal svojo napako - vse ostalo je izogibanje racionalni debati oziroma zaresovsko čredno tuljenje.

  26. Q pravi:

    Namesto, da bi se ukvarjali z vsebino, se ukvarjajo z motivi novinarjev oz. njihovo reprezentativnostjo.

    Namesto, da se ukvarjaš z očitki, ki svetujem, da prebereš obe peticiji.

    .da boš verjel v moje besede:

    A ravno odgovornih urednikov v peticiji proti cenzure ne najdemo veliko, kar nas prepričuje, da stanje stvari v Sloveniji le ni tako črno in brezizhodno kot v Burmi ali Belorusiji, na kar peticija Društva novinarjev Slovenije posredno namiguje.

    …fantazme o Zaresu pa komu drugemu prodajaj.

  27. ervinator pravi:

    Q, še vedno manjka odgovor, v katerem ali citiraš ustrezni del, ki bi potrdil tvoj očitek, ali pa priznaš svojo napako. Ampak verjetno te moram pohvaliti, ker si končno prebral to “magovsko” peticijo (ki je sploh niso napisali magovci) oziroma vsaj njen del.

    Tvoj očitek se je sedaj očitno zreduciral na utemeljitev podpisnikov, zakaj niso podpisali Zgagove in Šurcove peticije. Ampak to je samo del besedila. V celoti gre za poziv k profesionalnosti - no, je treba pač prebrati. Vseeno pričakujem, da ne boš več trdil, kako da so “magovci” zanikali pritiske in da se jim je to vrnilo.

  28. Q pravi:

    …če bi bili spodobni, bi spisali nekaj v tem stilu:

    Čeprav se ne strinjamo s čisto vsem zapisanim, pa iz stanovske solidarnosti podpiramo peticijo naših kolegov. Še posebej v primerih, ko so bili zaradi političnih pritiskov ogroženi tudi družinski člani.

    …kot sem že zapisal prej; podpisniki alternativne peticije so zgrešili naslovnika.

  29. ervinator pravi:

    No Q, tvoje stališče je, da bi morali vsi novinarji podpreti politikantsko akcijo Zgage in Šurca. Vendar podpisniki poziva k profesionalnosti niso zanikali obstoja pritiskov, so pa svojo nepodporo dobro utemeljili - in ravno zaradi profesionalnosti bi bilo zgrešeno podpisati peticijo 571. Če se ti z njihovimi razlogi ne strinjaš, jim zaradi tega pač ne smeš podtikati izmišljenih namenov (kar radi počnejo zaresovci) ali celo sprevračati, kar so dejansko zapisali.

  30. Q pravi:

    … ne podtikam jim nobenih namenov, ki si jih niso podtaknili sami.

  31. konec pravi:

    problem je v tem, da v Sloveniji ne pripravljajo dobrih novinarjev ampak vzgajajo politične izrazito strankarske agitatorje, ki pa se morajo v sodobnem času sktivati za nestrankarstvom in se pridno ter spretno “lagat” v javnosti, da niso v resnici plačanci.

Komentiraj