Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Uspešno leto 2007

14. februar 2008 ob 0:00 | Nejc Jemec |

Predsednik Ustavnega sodišča (US) Jože Tratnik je predstavil poročilo sodišča o delu za leto 2007. Lansko leto je označil za uspešno, kar gre pripisati vsem sodelavcem in spremembam zakona o US. Kot je povedal Tratnik, se je lani nadaljeval trend rasti števila novih zadev, s katerimi se je ukvarjalo sodišče. V primerjavi z letom 2006 se je njihovo število povečalo za 42,6%, skupaj so namreč prejeli 4354 zadev. Povečanje gre predvsem na račun povečanega števila prejetih ustavnih pritožb. Sodišče pa se je moralo ukvarjati še z nerešenimi zadevami iz leta 2006 - teh je bilo 2981. Dodal je, da se je učinkovitost sodišča zelo povečala. Kljub temu pa je ob koncu leta ostalo nerešenih 1308 zadev. Ob tej številki pa velja opozoriti, da je, po Tratnikovih besedah, US lani rešilo 6027 zadev, leta 2006 pa 1667. Polovico lani rešenih zadev predstavljajo t. i. tipizirane vloge ustavnih pritožb v prekrškovnih zadevah. Sodišče je odločilo o 3420 takšnih pritožbah, ki so bile zavržene.

Kratka ocena dela v preteklem letu in konkreten primer “nepomembne zadeve”, s katero so se pogosto ukvarjali v letu 2007.

Jože Tratnik: “Napačno parkiranje za nekaj tisočakov. In potem vlagajo za tisto zahtevo za sodno varstvo, potem včasih celo plačajo tisto bagatelo, vztrajajo pri zahtevi za sodno varstvo …, vse skupaj je pa za nekaj evrov.”

Predsednik sodišča o kadrovskih zagatah.

Jože Tratnik: “… da najbrž lahko pravni strokovnjak, ki dela na nekem inštitutu, v enem tednu ali pa z dvema, če ne z enim mnenjem, pridobi sredstva, ki so v višini plače ustavnega sodnika.”

Še nekaj statistike prejšnjega leta in mnenje predsednika sodišča o (ne)upoštevanju nekaterih odločb.

Jože Tratnik: “Vidimo, da je na nekaterih področjih državni zbor storil velike napore, da bi prišel do rešitev, ampak do rešitev nekako ne pride …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    RS je pravna in socialna država ; samo na papirju ? - - -

Komentiraj