Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Tanko o pokrajinah

14. februar 2008 ob 20:33 | Nejc Jemec |

V ponedeljek so štajerski poslanci Slovenske demokratske stranke (SDS) Franc Pukšič, Jožef Jerovšek in Srečko Hvauc spregovorili o pokrajinski zakonodaji. Obsodili so ravnanje opozicije, ki pri glasovanju v državnem zboru ni podprla pokrajinske zakonodaje, zlasti pa ravnanje poslancev iz severovzhodnega dela Slovenije. Kot je poročala STA, je bil Pukšič začuden, ker so nekateri z nasprotovanjem predlagani regionalizaciji zavrnili izboljšanje pogojev za razvoj gospodarstva in življenja ljudi po vsej državi. Po mnenju Jerovška je opozicija ves čas soglašala z ustanavljanjem pokrajin kot nujnim inštrumentom za hitrejši razvoj in boljše črpanje evropskih sredstev. Dodal je, da so dva tedna pred glasovanjem o paketu pokrajinskih zakonov Socialni demokrati najavili sodelovanje z Mitjo Gasparijem, ki da je znan kot strokovnjak za centralizirane finance. Takrat je bil po njihovih informacijah sklenjen dogovor, da je treba z vsemi sredstvi preprečiti drugačno obračanje finančnih tokov.

O pokrajinski zakonodaji in načrtih SDS, da se o ustanovitvi pokrajin zopet razpravlja še v mandatu te vlade, smo se pogovarjali z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom.

Jože Tanko: “… Slovenija potrebuje pokrajine predvsem iz razvojnih razlogov.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. Prevarant pravi:

    Pri nesprejetju pokrajinske zakonodaje dejansko gre za nesprejemljivo ravnanje opozicije, kljub temu, da so bili za sprejetje zakonodaje skoraj vsi župani iz Sloveniji vključno z opozicijskimi.
    Ravnanje županov SD, ki so lobirali v svoji stranki za sprejetje zakonodaje pove vse. Skratka spet bomo najebali tisti na obrobju, iz Štajerske, Prekmurja ,Koroške ,Primorske in Dolenjske…

  2. 007 pravi:

    Kolokikrat je začel stavek z DEJSTVO JE???? A je kdo štel, ker tega bebca ne mislim poslušat.

  3. 007 pravi:

    Kolikokrat je začel stavek z DEJSTVO JE???? A je kdo štel, ker tega bebca ne mislim poslušat.

  4. Igor Đukanović pravi:

    Gospod Tanko sicer za SDS nenavadno umirjeno komentira problem pokrajinske zakonodaje, vseeno pa mu je ušlo nekaj neresnic. Ne drži, da smo v opozicijski stranki Zares proti pokrajinam. (mislim, da je podobno v ostalih opozicijskih strankah) Smo pa odločno proti slabi pokrajinski zakonodaji. Še zlasti nas skrbijo finančne posledice slabe zakonodaje.

    Ne drži, da nismo dali nikakršnih predlogov za pokrajinsko zakonodajo in tudi ne drži izjava g. Tanka, da nimamo konkretnega predloga za razdelitev Slovenije in to konkretno na 8 pokrajin. (Naj si pogleda našo notranjo organiziranost na mojem linku.)

    Seveda pa s tem predlogom ne poskušamo prekričati ostale predloge. Prav tako smo pripravljeni sprejeti kakšen drug podoben (ali pa tudi ne podoben) argumentiran predlog, ki res omogoča pozitivne finančne učinke.

    Predvsem pa naj se cela pozicija (in g. Tanko!) spomni opozicijske zahteve, naj se pokrajinska zakonodaja sprejema po vrsti. Ni uredu, če najprej povemo, koliko pokrajin bomo imeli, nato kako se bodo finansirale in šele na koncu, kaj bodo njihove naloge. Pač pa ravno OBRATNO.

    Naj ponazorim. Če bodo pokrajine imele toliko besede kot so v samoupravljanju imele občine, potem je najbolje, da jih ne cca 60. In bodo zelo blizu ljudem. ;-)

    Če pa bodo imele tiste naloge, za katere je tudi v stroki prevladujoče mnenje, naj jih imajo, pa naj jih bo toliko kot predlaga stroka. Torej naj bodo dovolj velike, da bodo dovolj močne, da bodo lahko opravljale svoje naloge.

    Če začnemo najprej z delitvijo na pokrajine in šele potem ostalo, sem jaz za 9 pokrajin. Osem, ki jih predlaga Zares in pokrajina Sp. Vrtiče. Seveda pričakujem, da bo tudi moja pokrajina z nekaj sto prebivalci enako finansirana kot osrednjeslovenska…

    Torej pred razkosanjem Slovenije na pokrajine moramo vedeti tudi, na kakšen način bodo finansirane. Koliko bodo imele solidarnostnih sredstev in koliko svojih. Koliko bodo imele čisto svojih (neprenesenih - razsodba Ustavnega sodišča g. Tanko!!) sredstev.

    Potem se šele lahko pametno odločimo, kdo bi šel rad kam.

    Tako da z malo resnosti res lahko tudi sedanja koalicija spravi pokrajinsko zakonodajo pod streho. Z dosedanjo buldožer tehniko, s pištolo prisnjeno na sence opozicije, da požegna prazen kos papirja, pa ne.

  5. simpatikus komunalis pravi:

    Lepo prosim,spet bi radi iz pokrajin naredili fare in,da bi spet zrak mešali odsluženi politiki.
    Seveda se jim gre da bi sprejeli ta zakon pred volitvami,ker na volitvah bodo popušili pa bi radi si stolčke priskrbeli.Tanko tebi pa ne verjamem niti sredi belega dne,da je dan.!!!
    Dejstvo je,da si …………….e.

  6. Maheus Panzer pravi:

    Dejstvo je, da smo pred dejstvom, da moramo priznati, da je dejstvo, da smo
    dnevno pred dejstvom, da je dejstvo, to dejstvo, ki ga vsi skupaj lahko jemljemo
    za dejsvto….., da smo vsi žrtve boljševikov in stalinistov..

  7. Mathias Panzer pravi:

    Dejstvo je , da je 1 + 1 = 3. Tretji je sigurno komunist.

  8. marjan pravi:

    če drugega ne pa je kaka beseda odveč ali pa kaka vejica manjka

  9. sproscena.slovenija pravi:

    Dejstvo je, da……. Slavni stavek pomladnikov. Ha, ha, ha ha ha ha, haaaaaaaa. Ha, ha, khmmm, haaaaaaaa, haaaa, ha. Ha (solze tecejo), ha, ha… Ha, ha, ha…. LOL….
    Stankotu so spet malo podaljsali strikec, pa je lahko prisel do mikrofona.
    Ja stvar je precej evidentna. Najprej je bilo treba razdrobiti Slovenijo na toliko obcin, kolikor je far, da v vsaki civilni uradni enoti dejansko ne bo glavni zupan, pac pa zupnik. Zdaj pa bode te obcine, pardon fare zdruzili v toliko pokrajin, kolikor je skofij…. Ha, ha, haaaaaa,….

Komentiraj