Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kuclerjeva o Prunku

14. februar 2008 ob 18:52 | Vest |

Ministrica za visoko šolstvo znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je podala izjavo ob odstopu Janka Prunka z mesta predsednika komisije za družbene vede, poslovne vede in pravo Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo. Poudarila je, da je Svet za visoko šolstvo pri svojem odločanju samostojen, zato kot ministrica nima pravice posegati v njegovo delo. Kot je poročalo današnje Delo, je Prunk v torek odtopil zaradi nestrinjanja z načinom podeljevanja akreditacij novim fakultetam. Prunk je povedal, da se je več kot pol leta zelo slabo počutil kot predsednik komisije, ki je kot po tekočem traku podeljevala akreditacije brez podlag. Kot je še pojasnil za Delo, mu vest ne dopušča več, da bi molčal, saj mu je dovolj divje privatizacije našega visokega šolstva, kar bi lahko imenoval tudi tajkunizacija, saj naj bi nekateri posamezniki pri tem neznansko bogateli.

Mojca Kucler Dolinar: “Sicer pa sem že sama večkrat poudarila, da je gotovo nastajanje novih visokošolskih zavodov v prid študentom …”

Vprašanja novinarjev ministrici.

Mojca Kucler Dolinar: “O sami oceni, o kakovosti in pa nekakovosti, je zelo težko govoriti pavšalno.”

Urh Maček, Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. ED pravi:

    Kuclerca nima pojma, ona bi morala odstopiti. Gre za to, da razne ‘jambrekovske’ univerze ne nudijo skoraj nič, tj. predvsem kasirajo. Ne gre samo za to, da je nivo podajanja vsebin nikakršen (npr. pri predmetu ‘Mednarodni odnosi’ na jambrekovi ‘univerzi’ se uporabljajo kar Ruplove politične nebuloze (tj. njegove klnjige), nimajo pa študenti nobene teoretične podlage s področja znanosti, npr. o pogodbah, o mendarodnem pravu, organizacijah, ipd.), pač pa tudi za to, da te ‘univerze’ sploh nimajo niti osnovne izobraževalna infrastrukture, od študijskih knjižnic, čitalnic, labosov, do tega, da pravzaprav povečini delujejo v najetih prostorih, dočim je sedež ‘univerze’ registriran kar pri Jambreku doma itd. In takšno ‘izobraževanje’, ki pomeni predvsem prelivanje javnih sredstev v zasebne žepe, je posledica janševistične politike. Gre za prihvatizacijo javne storitve izobraževanja, ki pa ne povečuje kvalitete znanja, pač pa niža standarde tako poučevanja kot strokovnega znanja. Da o financiranju ‘kompatibilnih’ jambrekov ne govorim…

  2. Pepo pravi:

    Da je Prunku, ki je bil razmeroma ubogljiv Janšev kader, prekipelo, je znak, da so zadeve res hude. Prunk je namreč kar precej verjel v to, da je treba prepihati obstoječe univerzitetne in visokošolske ustanove in da se bo to samodejno zgodilo s širitvijo mreže teh organizacij, Zdaj pa ima! No, on je vsaj pošteno priznal katastrofo, večina drugih pa raje drži svoje žepe pod denarno pipo.

    Je pa res, da Jambrekova univerza še strokovnih sodelavcev za najbolj zanikrne krajevne skupnosti ne zmore vzgojiti. Nekdanji Kumrovec za partijske kadre je zanje pravi Harvard. Zna pa biti hudo, ko bodo javno upravo zalili njeni kadri, kot so jo zdaj začeli zalivati teologi. Kvaliteta dela vje šla kevder, pa že prej ni bila ravno visoka, liberalnalnost in kvaliteta razmišljanja pa še nekaj klafter nižje.

  3. lacko pravi:

    Janša, kaj pa tvoji ritolizniki podrepniki, Jerovšek, Jambrek, Makarovič…, TAJKUNI v Visokem šolstvu, teh ne boš sodno preganjal. EH to so tvoje marionete, ki so ti pisale volilni program na njih boš pozabil.

  4. Georg pravi:

    Zagovarjam ustanavljanje privatne univerze kot konkurenco javni univerzi. Ustanovitev privatne univerze je v prid študentov glede večje izbire. Ob tem ugotavljam ponovno iste ideološke predsodke kot pri ustanavljanju privatnih osnovnih šolo. Zadeve se ponavljajo.
    Svet za visoko šolstvo je samostojni neodvisni organ, ki mora delovati strokovno in nepristransko. V njem so glede na intervju ministrice Mojce Dolinar Kucler zastopane zlične strukture od študentov, rektorjev, SAZU itd. Sploh ne vem, v čem je spor. Najbrž v nevočljivosti gornjih komentatorjev.
    Če bo ta univerza sposobna sodelovati z nekaterimi svetovno znanimi univerzami, privabiti tuje predavatelje in izvajati študentske izmenjave, bom sigurno vpisal na to univerzo svojega sina, čeprav bom moral plačati šolnino, v kolikor država ne bo v celoti financirala programa. Izhajam pač iz zaključkov polemik o financiranju osnovnih šol.

  5. zderi pravi:

    Jaz tudi podpiram da se zagotovi večja konkurenca. Konec koncev se bo študent sam odločil ali bo študiral na državni fakulteti ali na zasebni. In sploh, recimo sam sistem izbora kandidatov šepa npr. kaj točno ima matematika, ki je sicer relativno zelo pomembna pri uspehu in maturi, veze s tem kakšen pravnik ali novinar boš? Konec koncev če je sinetu od očkove družbe edini motiv to da dobi diplomo četudi iz sladoledarstva pa naj jo, ampak naj sam sebi pripiše, če ne bo nikoli mogel delati nič svoji izobrazbi primernega - posledično pa nehajmo podpirati s socialkami folk ki lahko dela tudi fizična dela a je recimo doktoriral na kaedeljevi.

  6. tiib pravi:

    Tejle ministrici je pa težko kaj dopovedati…

  7. Drago2 pravi:

    Očitno imamo v Sloveniji tudi eno tajkunko - vsaj podpira tajkunizacijo.

  8. marjan pravi:

    Ma ja svobodna izbira pestrih progaramov, saj ne morejo vsi za tekoči trak le ta jih potebuje vedno manj.

  9. 007 pravi:

    Opus dei je na ABLASTI.

Komentiraj