Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Za babe 004

13. februar 2008 ob 0:19 | Vest |

Pierre Bourdieu v Moški dominaciji govori o radikalni asimetriji med moškim, subjektom in žensko, objektom menjave. Elfriede Jelinek v drami Jackie, ki jo je režiral Ivica Buljan v Mini teatru ujame evforično vladavino slik. Razstava Izjema Exception, ki je bila v Beogradu zaprta še pred odprtjem, prikazuje sodobno umetniško produkcijo mladih albanskih umetnikov in umetnic. V več kot 54 državah se dogajajo uboji iz časti. V Veliki Britaniji je kanterburyski nadškof izjavil, da bi lahko glede družinskih zadev muslimanov v Britaniji odločala islamska sodišča. Mehičanka Eufrosina Cruz iz Oaxace je postala voditeljica boja staroselk proti tisočletnemu zatiranju žensk. Nobelova nagrajenka Rigoberta Menchu, ki je skupaj z drugimi preživelimi v genocidu gvatemalske vojske nad Maji, je vložila tožbo na španskem sodišču. Najhujša humanitarna katastrofa ni v Keniji ali Darfurju, temveč v Somaliji. Italijanski filozof Giorgio Agamben v delu Homo Sacer govori o golem življenju. Aristotel v Politiki pravi: izmed živih bitij ima govorico zgolj človek, glas pa je znamenje bolečine in ugodja.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Škot pravi:

    Največ ubojev je v Iraku v Kurdistanu in Basri, torej dveh bolj stabilnih predelih, kjer je bilo po prihodu Američanov (in Britancev) kvečjemu MANJ kaosa kot prej. Na samem vrhu so tukaj bolj stabilne države - Sirija, Jordanija… Zanima me predvsem, kam se uvrsti hindofašistična Indija (kjer so pred nekaj leti v nekaj dneh organizirano pobili 2,000 muslimanov, pa ni nihče niti s prstom mignil).

    Z Williamsovimi komentarji glede šarije pa se popolnoma strinjam - če imajo lahko Judje svoja sodišča, zakaj jih ne bi smeli imeti tudi muslimani?

  2. ask pravi:

    gre za razmere kaotičnega brezvladja, v katerih pride v ospredje verska policija.

    izjava canterburyskega škofa je izzvala ogorčenje v DEMOKRATIČNI državi, kjer ni mogoče, da bi bili verski zakoni NAD ustavo.

    Tudi v Izraelu obstaja versko sodišče za tiste, ki ga svobodno izberejo - glede družinskega prava - , lahko pa izberejo tudi civilnega.

    kdo opravičuje poboje kogarkoli - najsibo judov, muslimanov, Afričanov, Latinoameričanov…?????????????

  3. jin pravi:

    Še en dober kolaž dogajanja - bravo!

    Za Babe vedno rada gledam. Dobra in nujna rubirka!!

    Pa še to dodajam: Oaxaca - se bere OA-HAKA … to pa vem, ker sem bila tam
    in sem sama izpadla kot budalo ker sem skozi Oaksa govorila. :) Tale mehiška mesta
    so včasih problematična.

  4. x pravi:

    ja, ker se v stari španski ortografiji X izgovarja kot H

  5. h pravi:

    kot npr meXico

  6. Q pravi:

    ..lahko bi omenili, da je bila v Oaxaci ljudska vstaja, ki se je začela s stavko učiteljev.

  7. t pravi:

    res je :)

  8. Piflarka pravi:

    … v izgovorjave se ne bom mešala, lahko pa rečem le - Go, Katja :) Super oddaja!!!!!

Komentiraj