Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zakon o mediaciji

11. februar 2008 ob 20:33 | Urh Maček |

Minister za pravosodje Lovro Šturm je danes predstavil predlog zakona o mediaciji pri civilnih in gospodarskih zadevah. Kot je povedal, zakon ne uvaja mediacije kot nove oblike reševanja sporov, temveč vsebuje rešitve zaradi katerih bo mediacija bolj zaželena pri strankah. Mediacija je alternativni postopek reševanja sporov na civilnih, družinskih in gospodarskih področjih. Rezultat mediacije je sporazumna rešitev ali neuspeh postopka. Če uspe, sledi dogovor v obliki sodne poravnave. Mediator je oseba ki strankam pomaga doseči dogovor in je vodja postopka. Prednost mediacije je v hitrosti in stroških povezanih z njo. Mediacija bo težko bistveno pripomogla k reševanju problema sodnih zaostankov, je pa še ena možnost več za reševanje sporov.

Tiskovna konferenca in monolog ministra:

Lovro Šturm: “Mediatorji so lahko …, tudi drugi strokovnjaki, ki niso pravniki…”

Odgovori na novinarska vprašanja:

Lovro Šturm: “Ne pritožbe ni, mediacija je uspešna ali pa neuspešna.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Janko pravi:

    Mediacijo razumem kot paralelo sodstvu, zato bi ta morala biti pravno strokovna in sposobna, s svojo strokovno “silo” krivega urazumiti, “prisiliti”, k popuščanju pravemu. Saj se v sporih nepotrebnih pravne “prisile” stranke lahko sporazumejo tudi brez pravne pomoči. Torej, stroka! Stroko pa ima le sodstvo. Zato bi, pred sodnim postopkom, z namenom poenostavitve postopka, nalogo mediatora moralo predlagati in opravljati le sodstvo.

  2. Maatjazh pravi:

    Ni nujno, Janko.

    Mediacija s “prisilo” praviloma ne sovpada. “Prisila” sodne oblasti z izdajo obvezujoče odločbe je zadnje sredstvo reševanja sporov, ko odpovedo vse možnosti za njegovo sporazumno rešitev. Šele tu je obvezna strokovna usposobljenost za pravno odločanje. V predhodnem postopku mediacije pa bi lahko posredovala tudi oseba z drugačnim znanjem, npr. iz psihologije ali filozofije, mogoče celo samo z zdravo pametjo, ki je na tem svetu tako redka dobrina.

  3. 1tastar pravi:

    Jaz bi za tiste, ki uživajo v tožarjenju, ali v pisanju 572 pisem, uvedel javno šibanje.!!!

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    @ tastar —)> ?…(rofl)

  5. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    “naše” pravosodje - - -

Komentiraj