Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Podnebni dialog

11. februar 2008 ob 19:25 | Anej Ivanuša |

Dr. Romana Jordan Cizelj, slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, je bila kot članica in koordinatorka Začasnega odbora za podnebne spremembe v okviru delegacije tega odbora 4. in 5. februarja na obisku v Indiji, od 6. do 8. februarja pa kot vodja delegacije v Bangladešu. Odbor daje smernice Evropski uniji in politikom, Romana Jordan Cizelj pa je izpostavila tudi mednarodno sodelovanje. Lani je delegacija odbora obiskala Kitajsko.

V Indiji in Bangladešu so se srečali s politiki, predstavniki nevladnih organizacij, v Indiji pa še z gospodarsko zbornico in predstavniki raziskovalne institucije Teri.

“V Indiji /…/ pravijo, da oni nikakor ne bodo presegli izpustov na prebivalca njihove države, ki bi bili višji od izpustov na prebivalca v Zahodni družbi.”

Dr. Cizelj je tudi izpostavila, da Bangladeš spada med najrevnejše države (84% prebivalstva zasluži manj kot 2 dolarja na dan) in je tudi ena izmed najbolj ranljivih na posledice podnebnih sprememb, saj je večina države pod 10 metri nadmorske višine. Romana Jordan Cizelj meni, da je pri takih državah govor o ranljivosti premalo, ampak je nujen uspeh, saj je za njih to vprašanje preživetja.

Novinarska vprašanja, ki so odprla nekaj zanimivih tem:

Anej Ivanuša

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Robert pravi:

    Indija je ogromna država, in če vi zdaj zastopate stališče, da lahko vaše izpuste na glavo za sedemkrat povišate - ali veste kaj to pomeni, ali veste kako velik delež bodo vaši izpusti predstavljali v celoti? Mislim, da si nihče od nas to ne želi! pravi Romana Jordan Cizelj; torej si želi, da ostane Bangladeš tako reven kot doslej… nice!

    China’s 2030 CO2 Emissions Could Equal the Entire World’s Today

  2. Q pravi:

    1. Evropa ne teži k čistejšemu okolju, ampak teži k “ekološkim” restrikacijam, ki bi ji dale prednost pred ostalimi ekonomijami.

    2. G. Cizelj je politik, ki “grass roots” gibanj v “nerazvitem svetu” ni nikoli še slišala.

    3. …morebiti bi pomagalo, če bi poslušala vsaj 5 minut lanskoletno Nobelovo nagrajenko za mir. Še bolj bi pomagalo, če bi si predvajala vsaj kakšno predavanje Vandane Šhive, indijske znastvenice, ki zagovarja pravice avtohtonih ljudstev in njihovega načina življenja.

    Potem bi mogoče določila iz pogodb WTO, ki kronično ogrožajo pravice iz Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah, ki so temeljni dokument ZN, celo slovenska (in svetovna) desnica poskušala izničiti in ne blebetati o praznih konceptih, kot so trajnostni razvoj ipd.

    …ko pa slišim besedo partnerstvo, hm, …….se primem za pištolo, ki jo na žalost nimam.

    Na žalost gre pri večini tovrstnih “humanitarnih” projektov za dumping oz. za izvozne stimucije lastne, torej zahodne industrije.

    …ufff, da o generalnem kolonialnem odnosu niti govorim.

    Bejbi, pejt mau knjige brat od nerazvitih bratov!!! Nujno!

    …razen političnega smol toka je baba šla na eksotično potovanje brez Lonely Planeta.

    …je pa res, da naši verno posnemajo večje kolonijalne brate in bratrance.

    Groza, pa celo neuvrščeni smo bili.

Komentiraj