Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

NUK dobil Trubarja

8. februar 2008 ob 1:03 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk je v Narodni in univerzitetni knjižnici odkril kip Primoža Trubarja, delo kiparja Tineta Kosa. S tem se je uradno začelo Trubarjevo leto, ki ga Slovenija praznuje ob letošnji 500-letnici njegovega rojstva. Gledališki igralec Anatol Štern je ob tem oživel Trubarjevo besedo iz monodrame dramatika Matjaža Kmecla. Na ta način simbolično obeležujemo začetek vrste prireditev, ki bodo še sledile in s katerimi se želimo oddolžiti spominu tega velikega moža slovenske zgodovine, je ob odprtju dejal predsednik republike, ki je obenem predsednik častnega odbora za počastitev Trubarjeve obletnice. V času, ko Slovenija predseduje Evropski uniji, je veliko razlogov, zaradi katerih je prav, da razmišljamo o čisto vseh razsežnostih Trubarjevega dela in njegovega poslanstva, je dejal Türk. Po njegovih besedah je prav, da razmišljamo o njem kot začetniku, utemeljitelju slovenske kulture, in kot človeku, ki je hrabro in pošteno posegel v družbeno-politična dogajanja svojega časa.

“In prav je, da se spominjamo njegovega dela kot dela velikega evropskega intelektualca, ki je bil v stalnem stiku z vodilnimi misleci svojega časa.”

Kot je dejal ravnatelj NUK Lenart Šetinc, se nacionalna knjižnica polno vključuje v praznovanje 500-letnice rojstva “očeta slovenstva”. Poleg današnjega odkritja kipa pred veliko čitalnico bodo v maju odprli razstavo Trubarjevo in Ungnadovo darilo Evropi, na kateri si bo slovenska javnost lahko prvič ogledala znamenito zbirko knjig, nastalih pod Trubarjevem vodstvom v Bibličnem zavodu v Urachu. Poleg tega bo knjižnica letos prvič podelila Trubarjeva priznanja najbolj zaslužnim za ohranjanje kulturne dediščine. V okviru Digitalne knjižnice Slovenije pa pripravljajo Trubarjev portal, ki bo predstavil polna besedila slovenske protestantike v digitalni obliki. V knjižnici so takoj po odkritju Trubarjevega kipa, odprli tudi razstavo, na kateri predstavljajo dragocene knjižne eksponate, med njimi rokopise Ivana Cankarja, ki so jih restavrirali v okviru akcije zbiranja sredstev Posvojite knjigo. Ob tej priložnosti je ravnatelj podelil zahvalne listine mecenom, ki so omogočili njihovo obnovo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    lepe besede …RS JE PRAVNA IN SOCIALNA DRŽAVA ; SAMO NA PAPIRJU ?…

Komentiraj