Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Medijski zeppelin”

7. februar 2008 ob 19:50 | Andraž Beguš |

Zdravstveno stanje demokracije se odraža tudi na črevesju medijske svobode ter avtonomnosti tistih, ki s temi zadevami po službeni dolžnosti tako ali drugače mešetarijo - torej novinarjev in podobnih firbcev. Baje. Za diagnozo tega stanja smo se namenili povprašati nekaj izmed teh, ki so, vsak na svoj način, “tut not padli” in prišli do neprijetnega občutka, da sta morda svoboda govora ter svobodno izražanje mnenj za nekatere lahko tudi tako zelo boleč trn v peti, da se na to, verjamem da iz “tehtnih” razlogov, preprosto požvižgajo.

Zdaj že bivši Magovec Silvester Šurla se debati tako ni mogel pridružiti, ker baje, ne iz lastne potrebe ter zadovoljstva, prakticira tišino. Njegovemu kolegu, novinarju Igorju Kršinarju pa sta, po nekaterih informacijah, njegova nadrejena v igri mešanih parov verbalno pribila nekaj tako krepkih, da je pristal na bolniški. Ostali smo preživeli. Trk, trk…

Kot prvi se je po medijskem prostoru razgledal novinar ter predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Peter Jančič, katerega občutki so večinoma optimistično obarvani, ga pa nekoliko skrbi izobrazba “medijskih peres”.

Novinar Večera ter pobudnik “zloglasne” novinarske peticije zoper cenzuro Blaž Zgaga je bil po pričakovanjih manj optimistično razpoložen, a kljub vsemu upa na boljši jutri.

Univerzitetna učiteljica Sandra Bašić Hrvatin je razmere, ki vladajo znotraj medijskega bojnega polja, v vojaškem žargonu označila za izredne. Pri procesu normalizacije nastalih razmer pa je posebej izpostavila pomen ter vlogo javnosti, oziroma civilne družbe.

Andraž Beguš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. jjliveandletlive! pravi:

    Janćić, ki je grgral militantni Slivi je pa zdaj tako blaženo pameten…komedija, brez primere.

  2. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Zgaga je pač ultrareferenca za presojanje novinarske svobode in stanja, mislim… za posrat.

  3. Rok pravi:

    res, res, spodnja dva pa tragedija…

  4. južnoštajerski pero v mariboru pravi:

    Zdej samo še čakam da se kje skupaj zberejo Miheljak, Repovž in Zgaga da usklajeno kot trije tenorji zapojejo eno o medijski svobodi, zadirigira pa jim Golobič

  5. ervinator pravi:

    Pogovor z Jančičem je za sladokusce, pogovor z Zgago je izguba časa (poleg politikantskih laži navaja tudi napačno število podpisnikov novinarjev: peticije namreč ni podpisalo 571 novinarjev), Sandra Bašić Hrvatin se spreneveda glede politične angažiranosti novinarjev.

  6. konec pravi:

    Nazadnjak z “svetlo” (rdečo) prihodnostjo: Blaž Zgaga

  7. konec pravi:

    južnoštajerski pero v mariboru, zelo lepo napisano, se strinjam.

  8. Jakob Grošl pravi:

    Dragi (ovirani) novinarji!
    Prosim, da skrivoma zapišete tudi svoje dejanske misli, ki so nastajali ob pisanju člankov. Morda bodo kdaj kasneje neprecenljiv vir za zgodovinarje, ki bi izhajajoč iz sedanjih časopisnih člankov - tako pač sklepam ob razglašeni medijski nesvobodi - napačno povzemali zgodovino.

  9. Luka pravi:

    Jančič je odličen!

  10. Pluralist pravi:

    Bravo Vest in tale novi Andraž B, kulsko je poslušati vse tri o isti stvari!

Komentiraj