Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Slovenska pomlad

6. februar 2008 ob 15:01 | Katja Huš |

Na včerajšnji novinarski konferenci je Muzej novejše zgodovine Slovenije predstavil nov spletni portal www.slovenskapomlad.si. Na tiskovni konferenci so sodelovali: Ali H. Žerdin, novinar in avtor portala, Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Igor Bavčar, nekdanji vodja Odbora za varstvo človekovih pravic in Miha Ceglar, Renderspace.

Portal je del aktivnosti, s katerimi se bo letos obeležila 20. letnica Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici. Druge aktivnosti, ki bodo potekale, so: razstava dokumentarnih fotografij Toneta Stojka v Mestnem muzeju, literarni večer v sodelovanju z društvom slovenskih pisateljev, vsakoletno srečanje vseh štirih članov takratne četverice, osrednji dogodek, v obliki koncerta, pa bo potekal junija na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Toda, ideja portala je zasnovana širše in ne predstavlja zgolj načina proslavljanja 20. letnice odbora. Namen oziroma cilj portala je namreč zbrati čim več gradiv in tako vzpostaviti virtualni muzej oziroma dokumentacijski center o dogodkih v obdobju med leti 1977 in 1990; torej o obdobju, znanem tudi pod imenom slovenska pomlad. Vsebinsko bi naj portal popisal vse ključne iniciative, tako da bo podal enciklopedične definicije sodelujočih oseb in kronološko razvrstitev dogodkov. Portal temelji na odprtem sistemu (na t.i. wiki sistemu). To pomeni, da lahko vsak prispeva svoje fotografije, video zapise, zvočne posnetke in druge dokumente iz takratnega obdobja, odprt pa bo tudo za komentarje in diskusije. Po besedah Žerdina je vrednost portala ta, “da se da osebe in dogodke dodajati…” ali kakor pravi Dežman “da ljudje ne bi iz zgodovine izginevali po kakšnih potrebah, tako kot se je to včasih dogajalo, ampak, da bi jih blo´ notr´ zmeram več”.

Ali H. Žerdin o portalu in Jože Dežman o tem, kdo podpira portal.

Igor Bavčar o portalu in o Odboru za varstvo človekovih pravic.

Ali H. Žerdin in Jože Dežman o “urednikovanju” portala.

Ali H. Žerdin o tem, zakaj ima portal potencial zaživeti.

Katja Huš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ma nehajte že nonstop nabijati s temi zaslugami za demokracijo in človekove pravice !!!…

    IN KJE JIH VI VIDITE ??????????????????????????…

    DAJ,KUPTE SI ŽE 1X nova očala !… Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  2. t-mac pravi:

    upam da se bo portal prijel med folkom, vsaj med tistimi ki imajo kake dokumente, slike ipd. iz tistega časa. Bo zanimivo videt ;)

  3. Revolucija pravi:

    Še dobro, da so dali omejitev, da bodo objavili le pričevanja, ki bodo dokazana z dokumenti.

  4. Revolucija pravi:

    Urad za varstvo konkurence naj bi preveril tudi Igorja Bavčarja.

  5. konica pravi:

    Še pomnite, tovariši…

  6. M pravi:

    Slovenska “pomlad” - doba brezobzirnega klerikalnega maloumja…..Komunist Dežman-mrhovinar to odlično obvlada…

Komentiraj