Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rupel pred mediji

31. januar 2008 ob 21:34 | Denis Sarkić |

Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes zatrdil, da si želi, da bi se s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem srečala čim prej, če bo možno, že čez nekaj dni. Obenem je izrazil prepričanje, da bodo problemi med Slovenijo in Hrvaško hitro urejeni, “če bo dobra volja na obeh straneh”. Vodja slovenske diplomacije in predsedujoči zunanjim ministrom EU je zatrdil, da se je pripravljen s hrvaškim kolegom srečati “kadarkoli” bi našla čas. Na žalost predlogi v tej smeri doslej niso bili preveč uspešni, a ne gre izgubiti upanja, je dejal Rupel.

“Resnica je, da nisem izrekel nobene neresnice in tudi nobenega pretiravanja,” pa je glede svoje nedavne izjave v Evropskem parlamentu, da je Hrvaška praktično prekinila odnose s Slovenijo, ki jo je hrvaški premier Ivo Sanader označil kot neresnico, dejal minister Rupel. Obenem je dejal, da so obtožbe na njegov račun na Hrvaškem morda zanimive in bralcem privlačne, a slonijo na “nekoliko slabotnih temeljih”. Kot je pojasnil, je s pretrganimi diplomatskimi stiki mislil predvsem na to, da se je s predhodnico Jandrokovića, nekdanjo hrvaško zunanjo ministrico Kolindo Grabar Kitarović v lanskem letu srečal le enkrat in še to le na neformalnem kosilu, kar je v primerjavi s srečanji, ki jih imajo zunanji ministri primerljivih držav, “neverjetno pičlo”. Obenem je dodal, da stiki na ravni diplomatov, uradnikov in celo predsednikov vlad so bili. Prav zaradi pomanjkanja stikov na ravni zunanjih ministrov se je po njegovem med državama nakopičilo “več problemov, kot bi bilo potrebno”. Ob tem je izrazil obžalovanje, da v odnosih med Slovenijo in Hrvaško ni vse, “kot bi lahko bilo”, a hkrati izrazil prepričanje, da odnosi niso tako slabi, kot se zdi na prvi pogled.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Revolucija pravi:

    Govori se, da naj bi Rupel prestopil v SD. Danes je B. Pahor Rupla pohvalil in povedal, da je dober diplomat.

  2. medek pravi:

    Ma Pahor bi bil spet “boljšda” tiho.

  3. 007 pravi:

    Za Ghandija je hitro vsak dober. Celo Trupel. Ma Borut ne ga srat več, to je pa že preveč kar delaš s tem tvojim prikimavanjem.

  4. Miško pravi:

    Mislim da se moramo Slovenci pripraviti na trdo zgodbo s Hrvati.
    Rupel očitno nima dobrih retoričnih sposobnosti, kar pa še ne pomeni, da imajo Hrvati prav.
    Če bo Slovenija sedaj pokleknila, se lahko poslovimo od Slovenskega morja.
    Kot izgleda je rdeč karton za sosede neizogiben. Seveda bodo “hudo užaljeni”,
    toda to smo že videli v preteklih 90 letih sobivanja z njimi. Naj čas naredi svoje, da dojamejo, da Slovenci nismo za “malo malico”.

  5. 1tastar pravi:

    Potem bodo pa spet Juri, Žunič in podobni hrvaški vikendaši jokali.

  6. mujaf pravi:

    A ne bi Rupel moral že zdavnaj odstopit in se poslovit od njegove zvezdniške egoistične politične kariere? To kar se dogaja na MZZju in nasploh slovenski zunanji politiki, je res absurdno in ponavadi letijo šefi. Zakaj je v tem primeru drugače. Res ne vem kako to, da je že tako dolgo šef diplomacije, ker mu to delo očitno ne gre od rok. Še vse je zajebu. A mi lahko nekdo pove kakšno dobro stvar za katero je zaslužen v zadnjem mandatu od kar je diktator slovenske diplomacije?

  7. Lolek pravi:

    Ja v naši državi je pa res vse postalo nevzdržno, na moreš verjat kakšne pizdarije se dogajajo..
    Mislim, da bo najbolje, da se nekam umaknemo na počitnice in počakamo, da se spet vrnejo oni “ta pravi”, ki jim v 12 letih nič ni ratalo. Spomin slovenskega kvazi intelektualca res ne seže dalje kot 30 sekund nazaj. Ko zlate ribice.

  8. Lolek pravi:

    Kako bi se šele bivši aparatčiki oglasli, če bi Rupel ostal tiho. Golobčiči in njemu podobni. Ta “zaresni” politiki.

  9. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/novice/karikature

  10. tiib pravi:

    Zakaj pa se je Rupel rokoval z Voduškom?
    A zato ker je kao hišni poročevalec al zakaj?

  11. BIBA pravi:

    Mesič je dal izjavo stoletja,da si ne bodo več dobri z nami in nas več ljubili.Ta pa je lolek še nikol si nismo bli dobri.jebi ga,če nimaš dobrega soseda ga pač od f….tastar ma pa prav u rit jim lezejo sam vikendaši.mi boga raja pa najebemo ko nas pretepajo pa grd gledajo.po netu kroži naj trgovce bojkotiramo!!??ma kakih hrvateke bi blo treba.pa it u turkai na morje.

  12. Neja pravi:

    Zgleda, da želi Pahor umirjati situacijo? Ko je JJ zagovarjal Rupla, je rekel nekaj v zvezi s tem, da so ga izvolili volilci. Kakor se spomnim, ga nismo izvolili, on ga je postavil za ministra.

  13. miro pravi:

    Tudi Rupel ima Janšev sindrom: ne odgovarja na vprašanja novinarjev. Lahko bi si vzel tri minute za novinarje, ali pa skrajšal svoj enajstminutni govor za tri minute.
    Definicija za aroganco in občutek nedotakljivosti-večvrednosti: “Dimitrij Rupel”.

  14. Rok pravi:

    Neja,
    kot kaže, Pahor ne bi rad, da se ga začne presojati po njegovi (v tem primeru precej razbijaško nastrojeni) volilni bazi. Zunanjepolitična situacija ni najprimernejša za agresiven egotrip fanatičnih levičarjev, ki bi najraje rezali glave. Evropske diplomacije le-to namreč ne navdušuje preveč. Malo mora dati fant še na svoj lastni, osebni mednarodni ugled, saj je konec koncev tudi evropski poslanec, ne le predsednik bivše komunistične partije Slovenije.

Komentiraj