Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Okoljski paket

30. januar 2008 ob 11:11 | Nejc Jemec |

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je skupaj z Nives Nared in Matejem Gasperičem iz sektorja za okoljske politike predstavil dosedanje predsedovanje Evropski uniji na področjih okolja in nekatere prihodnje usmeritve. Evropska komisija je namreč prejšnji teden predstavila podnebno-energetski sveženj predpisov. Kot so povedali predstavniki ministrstva, paket predpisov za Slovenijo med drugim predvideva, da lahko izpuste toplogrednih plinov v sektorjih izven evropske sheme trgovanja z emisijskimi kuponi (ETS) - gospodinjstva, promet, kmetijstvo, odpadki - do leta 2020 poveča za štiri odstotke. Mora pa Slovenija na skupni ravni - z upoštevanjem sektorja, ki pripada evropski trgovalni shemi in sektorja, ki ji ne pripada - do leta 2020 zmanjšati emisije toplogrednih plinov za okoli 6% glede na emisije v letu 2005.

Podobnik je povedal, da si bo Slovenija pri izpolnjevanju zahtev tega paketa prizadevala za čim manjše stroške, zato si bo prizadevala za učinkovito rabo energije, kar bo podprla z različnimi mehanizmi - finančni, davčni itn. Predstavniki ministrstva so dodali, da ocena stroškov za izvajanje ukrepov iz podnebno-energetskega paketa predvideva, da bi Slovenija za te namene letno namenila dobrih 0,8 odstotka domačega BDP. Po besedah ministra Podobnika bi glede na leto 2005 to zneslo približno 240 milijonov evrov na letni ravni. V letu 2020 pa da bi bilo treba pri načrtovani 3,5-odstotni gospodarski rasti, letni vložek za doseganje ciljev omenjenega svežnja povečati na 450 milijonov evrov.

Uvod ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika.

Janez Podobnik: “Nekateri so prejšnji teden, tudi predsednik komisije Barroso, uporabljali besedo, da je to zgodovinska odločitev …”

Minister Podobnik o podobnostih med okoljsko politiko EU in ZDA.

Janez Podobnik: “… zato lahko jaz kar z optimizmom pričakujem, da se bo ta pozitivna klima, ki se je zgodila na Baliju, v ZDA nadaljevala.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. babun pravi:

    zakotali se po bregu.

  2. medek pravi:

    http://vranika.blog.siol.net/2007/12/14/greenpeace-zelenimir/

  3. 1tastar pravi:

    Da ne bo njegov novi nadšef rekel, da se ne strinja!!!

  4. 1tastar pravi:

    http://usperna.wordpress.com/2007/09/06/tezke-sanje-zelenega-aktivista/

  5. medek pravi:

    http://www.metaefficient.com/lighting/solar-and-wind-powered-streetlights-from-japan.html

  6. medek pravi:

    http://www.indexprohibitorum.si/index-prohibitorum/intervju-z-antonom-komatom-svobodnim-raziskovalcem

Komentiraj