Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sinergija socialistov

28. januar 2008 ob 18:26 | Denis Sarkić |

Predsednik stranke Socialnih demokratov (SD) Borut Pahor in predsednik stranke krščanskih socialistov (KSS) Andrej Magajna sta danes podpisala sporazum o sodelovanju med strankama. “Za sodelovanje sta se odločili dve avtonomni politični stranki, vsaka od njiju pa bo obdržala svojo identiteto,” je dejal Pahor. Tako Pahor kot Magajna menita, da imata stranki podoben program, cilje in vrednote.

Podpis sporazuma med strankama SD in KSS:

Kot je dejal predsednik SD, gre za sodelovanje dveh političnih sil, ki sta si svetovno nazorsko različni, a programsko dovolj sorodni, da lahko v slovenski politiki pomenita novo dodano vrednost. Po njegovih besedah ni svobodne družbe brez pravice posameznika do svobodne veroizpovedi, ki mora biti brez slehernih omejitev. “Krščanski socialisti Slovenije so skupaj s Socialnimi demokrati prepričani, da je tisto, kar nas povezuje, ustavna vrednota laične družbe in laične države,” je zatrdil Pahor.

Uvodna razlaga Pahorja in Magajne po podpisu:

Gre za svobodo veroizpovedi posameznika in pravico Cerkve kot institucije, da je javni sogovornik in da se izreka o vseh pomembnih vprašanjih, Pahor pojasnjuje sodelovanje med strankama. Obenem dodaja, da je med Cerkvijo in državo meja, ki jo določa ustava, v SD in KSS pa poskušajo to mejo s sodelovanjem zaščititi. “Želim si, da bodo SD na prihodnjih parlamentarnih volitvah s prisotnostjo KSS razširili vrednosti lok socialne demokracije kot politične sile, ki se bo potegovala za oblast na naslednjih volitvah,” je sklenil Pahor. Andrej Magajna je dejal, da imajo s SD skupna programska stališča, ob tem pa pri krščanskih socialistih posebej poudarjajo etične vrednote. “S sodelovanjem želimo po svojih močeh prispevati k boljšim rešitvam za Slovenijo in mislim, da bomo skupaj zmogli,” je dejal.

Odgovori na vprašanja - prvi del:

Kot je pojasnil Magajna, se s predsednikom SD do sedaj še niso pogovarjali o funkciji, ki naj bi jo morebiti dobil kot predsednik KSS, če SD z njihovim sodelovanjem zmaga na parlamentarnih volitvah in Borut Pahor prevzame mandatarstvo. Pahor na vprašanje Magajnove funkcije ob morebitnem prevzemu oblasti po parlamentarnih volitvah odgovarja, da “stranki nista sklenili koalicije, ampak sporazum”. “Odločili smo se, da KSS sodelujejo v postopku evidentiranja kandidatk in kandidatov na parlamentarnih volitvah,” je povedal. Kot ključni kriterij za kandidatno listo pa poudarja zgolj izvoljivost kandidata ali kandidatke. Pojasnil je še, da je v SD evidentiranih kandidatk in kandidatov za volitve v državni zbor 356.

Odgovori na vprašanja - drugi del:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. pika pravi:

    g. Andrej Magajna kaj se ne naredi za stolček, mar ne?

  2. Jurij pravi:

    Če bo po kakšni sreči g. Magajna (ali kdo drug) prišel do stolčka ima
    pa kakšen drug vir preživljanja, je bilo na programskem svetu
    odločeno, da bo ves denar, ki bo izviral iz politike podaril za
    nevladne socialne projekte, ki so povezani ali s socialno problematiko ali s socialnim
    podjetništvom, saj g. Magajna pri svojem delu ugotavljamo, da je (ne)delo z
    nezaposljivimi velika rana naše družbe in da manjka dobrih podpornih
    programov, ki bi pripeljale te ljudi do tega, da bi si lahko sami
    zalužili vsaj za preživetje in jih ne bi bilo potrebno podpirati ne s
    strani družbe in tudi ne s strani družine, prijateljev ali
    mimoidočih.

  3. SL pravi:

    To je ironično. Ne moreš biti krščanski socialist v SD. Cerkev je ja razredni sovražnik socializma. Tukaj se malo tepejo ideologije, če se smem tako izraziti. Razen, če pri njih vodi maše kak star partijski funkcionar povišan v svečenika.

  4. Georg pravi:

    Gospod Magajna, do sedaj so komunisti še vedno vsakega hlapca krepko izigrali in ga pustili na cedilu. Med drugo svetovno vojno so krasno izrabili Edvarda Kocbeka. Pošteni pesnik Kocbek jim sveto verjel, oni pa so ga kar naprej zavajali in mu prekrivali pomembne informacije.O kočevskih bratomornih pokolih ga niso seznanjali. Po vojni pa so ga popolnoma osamili in mu prepovedali javno delovanje.
    Tudi škofa Vekoslava Grmiča po izrabili. Pogosto so ga postavljali proti uradni Cerkvi in ga trepljali po ramah. Na koncu so ga bolanega pustili na cedilu.Zelo jim je šlo na živce, da ga je pokopala uradna Cerkev. Zato so se Cerkvi hoteli maščevati in ponižati Grmiča tako, da so izmislili, da ima škof Grmič nezakonskega otroka. Groza !

  5. marko pravi:

    madona pa ne te bumbarje od Magajneta in Bavdaža v stranko sej se je zmešalo Sdju. Pa kaj bodo imeli od zeh nesposobnežev noben v življenju ni še nič naredu…vsi so na zavodu za zaposlovanje in namesto da bi delali jih more država futrat in pol se grejo politiko…lepo vas prosim

  6. dolf pravi:

    g.magajna

    koliko krščanskih socialistov boste žrtvovali za svojo rit?

    kocbek jih je 15000, vi imate priliko da ga vsestransko presežete

    čestitam
    ste dobri pomočniki internacional-socializma

  7. 1tastar pravi:

    Ti presneti “krščanski” socialisti! Od dolomitske izjave naprej stalno (pred volitvami) h komunistom (”ateistom”) rinejo.

    A imajo še vedno od Microsofa ukradeno himno?

  8. G7 pravi:

    SL: Kaj pa na Janeza Evangelista Kreka pozabljaš?

  9. doajen pravi:

    Že pred časom sem se odločil, da Pahorja ne bom več poslušal. Torej le še gledal. Njegove besede in misli so vedno bolj predvidljive in skrbno zavite v porcelan…sploh pa je bila beseda dana človeku zato da skrije misel. Ko ga iz tedna v teden, zadnje čase (ker se vedno pogosteje pojavlja v medijih)malodane iz dneva v dan očbučujem za strankarsko govornico, opažam da, (neverbalno) sporoča, “Poglejte kdo vse stoji za menoj! Vsak dan več jih je. In niso samo kravatarji in mentalno ostareli komunajzerji, ampak tudi kristjani, socialisti, maldi, golobradi, skratka VSI!”

    Borut ponuja podobo mesije, odrešenika, garanta da bo kruh cenjši in življenje znosnejše. Pa je temu res tako? Če izklopite iz sfere dojemanja tudi tisti skrbno izbrani šopek raznobarvne publike iz backstage-a in se poglobite v govorico obraza in kretenj zgornjih okončin, kaj kmalu razberete: nonšalanco, samovšečnost, ponarejen čut odgovornosti, hiperpotentnost, narcisoidnost… Torej veliko krhke forme in sploh ne malo votle vsebine. Verjetno nisem prvi, ki sem prišel do podobnega zaključka, poizkusite odmisliti ime in priimek ter funkcijo tega gospoda..le nemo mu prisluhnite… videli/izvedeli boste VEČ

  10. konec pravi:

    doajen, se popolnoma strinjam. Lepo napisano.

Komentiraj