Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Popovič hoče pravico!

22. januar 2008 ob 2:02 | Denis Sarkić |

Ministrstvo za finance je odpravilo davčni odločbi, ki sta koprskega župana Borisa Popoviča in podjetji, ki ju je imel nekdaj v lasti bremenili utaje davkov, je pojasnil županov odvetnik Franci Matoz. Drugostopenjski organ je zadevo vrnil v ponovno obravnavo davčni upravi, ki naj bi še enkrat opravila inšpekcijski postopek. “Vse je, kot sem ves čas trdil, da sta podjetji BPC in Food party ves čas delovali zakonito,” je povedal Popovič in kot že v preteklosti ponovil, da je šlo za politični konstrukt. Več kot jasna je po njegovem mnenju tudi oprostilna sodba koprskega sodišča. Po Popovičevih besedah sta davčni inšpektorici, ki sta postopek vodili vse skupaj napihnili in zadevo “peljali” politično. “Če nam Durs ne bi škodil nam v prisilno poravnavo ne bi bilo treba iti,” je še dejal Popovič. Po njegovih besedah je s tem nastala ogromna gmotna škoda, ki jo bo nekdo moral povrniti, “na žalost bo to država in davkoplačevalci”. “Enkrat nekdo mora pač tožiti državo, sicer se bodo takšne stvari nadaljevale,” je dodal.

Uvodni nastop župana Borisa Popoviča na novinarski konferenci:

Kot je pojasnil Matoz se je vse skupaj začelo 11. marca 2003, ko je koprski davčni urad po opravljenem inšpekcijskem postopku (začel se je leta 2002) izdal dvostopenjsko odločbo družbi BPC, v kateri je odmeril neplačan davek z zamudnimi obrestmi. Podobna odločba je 7. marca 2003 sledila še za takrat Popovičevo družbo Food party. Zoper ti dve odločbi sta družbi vložili pritožbo na drugo stopnjo, 19. novembra lani pa je o obeh zadevah, po štirih letih, odločal drugostopenjski organ na ministrstvu za finance. Pritožbeni organ je obema Popovičevima pritožbama ugodil. Obe prvotni davčni odločbi je odpravil in zadevo v obeh postopkih vrnil v ponoven postopek prvostopenjskemu organu - davčnemu uradu. Po Matozevih besedah to pomeni, da družbi trenutno davčni upravi ne dolgujeta ničesar, glede na to, da sta odločbi odpravljeni. Kaj bo ugotovljeno v ponovljenem postopku Matoz ni mogel napovedati, dejal pa je, da bo v ponovljenem postopku, ob pravilni uporabi materialnega prava in znanih dejstev, lahko ugotovljeno le, da družbi dejansko ničesar ne dolgujeta, saj sta svoje obveznosti poravnavali redno in v skladu z zakonom. Po njegovih besedah je bila podlaga za takšno odločitev ministrstva za finance to, da so bile skoraj vse pritožbene navedbe utemeljene. Ugotovili naj bi, da je bila v davčnem postopku dejansko kršena pravica davčnemu zavezancu, da bi navajal dejstva in predlagal dokaze ter se izjasnil o listinah, ki so bile podlaga za obračun davčne obveznosti. Ugotovili naj bi tudi, da je prvostopenjski organ v davčnem postopku nepravilno opravil oceno prihodkov davčnih zavezancev in pri tem ni upošteval podatkov o nabavi pijač za leto 2001.

Franci Matoz o zadevi:

Glede na to, naj bi drugostopenjski organ odločil, da naj v ponovljenem postopku davčni organ opravi ugotovitev (cenitev) prihodkov tako, da bodo ti čim bolj verjetni, saj v preteklosti opravljena cenitev ni bila verjetna, je še pojasnil Matoz. Kar je po Matozovih besedah možno tudi preizkusiti. Odločba naj tudi ne bi vsebovala obrazložitve glede davka na dodano vrednost, ki naj bi bil obračunan na celotni znesek. Ministrstvo naj bi ugotovilo tudi, da ni nikakršnih dokazov, da naj bi direktor podjetja določen denar v lasti podjetja porabil v lastne namene. Ker te osnove ni bilo, po mnenju ministrstva zato tudi ni bilo pogojev za nastanek davčne obveznosti, oziroma ni bilo osnove za to, da so v nadaljevanju ta dohodek pripisali v dohodnino Popoviču in na podlagi tega obnovili tudi postopek odmere dohodnine. Matoz pričakuje, da bo davčni urad v ponovljenem postopku bolj ažuren kot v prvotnem postopku in bo ponovljeni postopek opravil v zakonsko določenih rokih. V tridesetih dneh po odločitvi ministrstva naj bi ponovili inšpekcijski postopek, do izdaje nove odločbe pa naj bi prišlo v 60 dneh. Ob tem je Matoz pojasnil, da se ponovljeni inšpekcijski postopek še ni začel, ga pa v kratkem pričakuje. Matoz je še napovedal, da bosta podjetji in koprski župan že na podlagi odločbe finančnega ministrstva, čeprav postopek s tem še ni končan, vložili odškodninsko tožbo zoper državo zaradi ravnanja davčnih inšpektoric. V prvem postopku naj bi bila pravila kršena pri rokih, župan in podjetji pa so imeli v tem času blokiran račun. Prav tako je prišlo do prisilne poravnave podjetja BPC, do katere ne bi prišlo, če bi bila zadeva rešena pravočasno, je še dejal Matoz.

Vestna vprašanja za odvetnika Matoza in župana Popoviča o davčnih zadevah, Udbomafiji in županovih krivicah (prvi del):

Vestna vprašanja za Borisa Popoviča in Francija Matoza o zadevi Kemiplas in predsedniku koperskega sodišča (drugi del):

Celotna novinarska konferenca župana Popoviča in odvetnika Matoza (za sladokusce):

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. doajen pravi:

    Zdenko Matoz? Ti si mi pravi :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  2. 007 pravi:

    Kosa nostra v Kopru.

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    KAZZIVOSTRA !…

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    banane ,…

  5. Denis Sarkić pravi:

    Se opravičujem. Popravljeno.

  6. jetar pravi:

    Premalo “cohones” v publiki in tukaj! Posnetki se vlečejo v nedogled ..eh ya sladokusce? Ampak vroče pa postaja! Te “koze”, “kazivostre” in “banane” ….mlačno, mlačno:-(

  7. Janko pravi:

    Državno tožilstvo -slavko ožbolt- je z najmočnejšo državno silo -ekipo policistov- preganjalo Popoviča zaradi baje utaje davka. Toda za tiste, ki so narod oropali za ogromno premoženje SKUPAJ Z DAVKOM se slo-pravosodje noče in noče sploh zanimati niti na zahteve oropanih.

  8. Mirjana pravi:

    janko, kak si ti pametn :)

  9. konec pravi:

    Janko zelo lepo povedano, še preveč umirjeno.

  10. Kerassentials pravi:

    Free Shiping If You Purchase Today!

Komentiraj