Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Hitro zoper inflacijo

22. januar 2008 ob 2:46 | Denis Sarkić |

Danes bo v Državnem zboru potekala izredna seja na kateri bodo izbranci ljudstva po nujnem postopku sprejemali zakone, po katerih namerava vlada po taktirko premiera Janeza Janše omiliti vpliv visoke inflacije. Prejšnji konec tedna so opozicijske poslanske skupine zbrale 38 podpisov strank LDS, SD, Zares, SNS ter nepovezanih poslancev, združenih pod imenom Lipa za sklic prav tako še ene izredne seje Državnega zbora, na kateri bi opozicija skupaj z vlado razpravljala o protiinflacijskih ukrepih ali skupnih načrtih za nujno zajezitev inflacije.

Zahteva opozicije za izredno sejo:

Pet poslanskih skupin je predsedniku DZ Francetu Cukjatiju izročilo zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o težavah, ki jih prinaša inflacija. “Vlada se na inflacijo ni pravočasno odzvala, namen pobudnikov seje je, da ji pomagamo,” je na takrat na novinarski konferenci dejal Jožef Školč (LDS). Protiinflacijski ukrepi so nujni, je poudaril Milan Martin Cvikl (SD). Med njimi je Školč kot ključni ukrep izpostavil rebalans letošnjega državnega proračuna, ki ga je v četrtek že napovedal premier Janez Janša. Vili Trofenik (Zares) pa je dodal, da bi bilo treba ob tej priložnosti v celoti pregledati vse štiri javne blagajne, ne le proračuna. Po mnenju Srečka Prijatelja (SNS) bi lahko vlada varčevala tako, da bi odpoklicala bataljon na Kosovu, ki ga po njegovih besedah ne potrebujemo, prav tako ne potrebujemo vseh oklepnikov. Cvikl pa je kot “najbolj idealno rešitev” predlagal, naj vlada razveljavi novembra lani sprejete spremembe letošnjega proračuna, s katerimi se odhodki povečujejo za 11 odstotkov. Sašo Peče (nepovezani poslanci Lipa) je kot eno večjih napak vlade izpostavil, da ni priznala pravih vzrokov za obstoj inflacije, ki se je razbohtela v zadnjem obdobju. Vlada je namesto tega prevalila krivdo na t.i. uvoženo inflacijo, je dejal. “Za prihod dviga cen in stavkovnih zahtev je vlada vedela že vsaj od leta 2006 naprej,” je prepričan Peče.

Cukjati se je na zahtevo opozicijskih poslancev tudi že odzval. Opozicijska zahteva je po njegovih besedah ustrezna, zato se bodo predstavniki poslanskih skupin o sklicu izredne seje predvidoma dogovorili na seji kolegija ta teden. Izredna seja bo predvidoma potekala v okviru rednega januarskega zasedanja DZ ali pa takoj po njem. Vendar je že zdaj povsem jasno, da bodo na obeh izrednih sejah, tako na tej danes, kot na tisti naslednji, poslanci razpravljali v nedogled in seveda iskali krivca za visoko inflacijo. Goreče, kot se za volilno leto spodobi. Katera seja pa bo s strani poslancev vsebinsko bolj argumentirana je seveda za ugibati, vendar je že zdaj jasno, da bo razprava na trenutke zelo mučna.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Nobena, ker bodo na obeh mlatili prazno slamo in se hvalili, kdo se je prej spomnil na isto stvar!

    Beri:

    http://1tastar.blog.siol.net/2008/01/16/dobrodosla-inflacija/

    potem pa priznaj, da je še najboljšo možno rešitev povedal Janša, ko je Erjavca stisnil v kot:

    “Kaj si na 1.mestu: minister ali predsednik DeSUS?”

  2. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    odvisno - kakšna bo žetev …prazne slame namreč……

Komentiraj