Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zamenjani načelniki

21. januar 2008 ob 21:58 | Nejc Jemec |

Nekateri načelniki upravnih enot, ki jih minister za javno upravo Gregor Virant ni ponovno imenoval na ta položaj, so zatrdili, da razlogi za njihovo zamenjavo niso strokovni ampak politični. Bivši načelniki - Anton Podgoršek iz Upravne enote (UE) Krško, Nevenka Dolgan iz UE Grosuplje in Vitomir Pretnar iz UE Jesenice - so povedali, da bi se jim na novinarski konferenci pridružil še kdo izmed zamenjanih načelnikov, a da jih je strah. Podgoršek je Virantu očital, da je poteptal načelo javne uprave, saj naj pri izbiri načelnikov ne bi upošteval kriterijev, kot so strokovna usposobljenost, primernost, izpolnjevanje pogojev in tudi zadovoljstvo strank. Da naj bi jim bila storjena krivica, so dokazovali z mnogimi priznanji in dobrimi ocenami, ki so jih prejeli za vodenje svojih upravnih enot. Dodali pa so, da vsi zamenjani načelniki niso dosegali dobrih rezultatov pri svojem delu.

Anton Podgoršek je povedal, da je bil na čelu krške javne uprave 13 let in da trenutno opravlja delo kot v.d. načelnika. Poudaril je, da je na svoje delo ponosen, da so delali dobro, kar dokazujejo tudi številna priznanja. Za svojo naslednico Lidijo Božič je dejal, da jo je natečajna komisija pri sklopu izkušnje ocenila kot neprimerno. Sicer pa je Podgoršek, tako kot Vitomir Pretnar, član Socialnih demokratov. Na fotografiji, ki je v času novinarske konference delno zakrivala njegov obraz, sta minister Gregor Virant in Anton Podgoršek, ki prejema diplomo za poslovno odličnost za javni sektor v letu 2007.

Anton Podgoršek citira Viranta: “Konja, ki zmaguje, se ne zamenja.”

Vprašanja novinarjev. Podgoršek je spregovoril tudi o domnevnih “botrih” njegove zamenjave.

Anton Podgoršek: “Minister je pri imenovanju načelnikov upošteval vsa zakonska določila, …, je pa odločil na podlagi drugih kriterijev.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. rozinko pravi:

    Sogurno ni prijetno, če te zamenjajo. Ampak, niso pa jih postavili na cesto. Novo delovno mesto sigurno ne bo dosti man j plačano. Kako pa so delavci, tudi z visokimi izobrazbami, zaposleni po tekstilnih tovarnah, TAM-u Maribor, Metalni in še kje, ko so jih preprosto vrgli na cesto. Bilo jih je kar nekaj tisoč , pa jih ni nihče nič vprašal ali razlagal. Tudi mediji se niso preveč razburjali. Ko pa sedaj nekega ali nekaj ljudi zamenjajo pa je vik in krik. Takoj so tu politični agitatorji z ene ali druge opcije in je vse narobe. Dajte umirite se že enkrat. Kje piše, da mora nekdo, ki je prišel do višjega delovnega mesta ali celi direktoskega na tem ostati do smrti. Še več bi jih morali zamenjati in tudi povečkrat, tako bi vsaj bolje delali, ker bi vedeli kaj jih čaka, če ne bi izpolnjevali zadanih nalog.

  2. ED pravi:

    @rozinko:
    Očitno si gluh, ali pa imaš teževe z raumevanjem. Bolje delali? Človek, ki je bil odstavljen ima odlične rezultate. IN v tem je problem, ne v tem, ker bi bil odstavljen nesposoben, pač pa ker je odstavljen sposoben načelnik.

  3. rozinko pravi:

    ED

    Vidim, da ne razumeš ali nočeš razumeti. V TAM-u so imeli odlične rezultate, in po drugih omenjenih podjetjih tudi, pa so jih odslovili . V tem je poanta. Niti svet se ni zaradi tega podrl.
    In na koncu; Virant ni kršil pravil. Zakon mu namreč omogoča, da po svoji volji izpelje zamenjave. Nekdo je pač sprejel tak zakon. Virant verjetno ne!

  4. Neja pravi:

    Rozinko, očitno je Virant sodeloval pri sprejetju takega zakona.

  5. t-mac pravi:

    Rozinko, tukaj je bolj vprašanje, da če niso bili zamenjani zaradi slabih rezultatov, zakaj potem so bili? In tukaj se lepo v misli prikradejo politični razlogi… (kar pa v tem primeru ni dovoljeno, ker mesto načelnika ni politična funkcija).

  6. cro_hot pravi:

    SDSov pedigre….
    samo to je pomembno !

  7. Lolek pravi:

    @ED
    In kdo je ocenil, da so ti ljudje dobro delali. Izgleda, da je najbolje, da vsak oceni svoje delo z “odlično”.
    Ma superca …

  8. pika pravi:

    Anton Podgoršek je povedal, da je bil na čelu krške javne uprave 13 let, (2008-13=1995), in torej KDO JE NJEGA POSTAVIL TJA leta 1995?

  9. Abakus pravi:

    Pa kaj se bunijo. Virant je bil državni sekretar ministra Bohinca ZL(SD).

  10. Abakus pravi:

    Leta 1995 ga je nastavil Andrej Šter, danes državni sekretar na ministrvu za zunanje zadeve.

Komentiraj