Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SNS referendum

18. januar 2008 ob 4:32 | Denis Sarkić |

Poslanska skupina SNS je v torek v državni zbor vložila predlog za razpis referenduma o mednarodnih povezavah, povezan z vstopom Hrvaške v EU. Predlagano referendumsko vprašanje se glasi: “Ali ste za to, da Republika Hrvaška samostojno vstopi v Evropsko unijo?” Razloge za pobudo je na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil vodja poslanske skupine nacionalne stranke Zmago Jelinčič. Kot je pojasnil, po mnenju SNS Hrvaška ne spoštuje in ne namerava spoštovati načel mednarodnega delovanja, kar dokazujejo enostranske politične poteze, agresivna politika do Slovenije in poseganje v slovensko suverenost. Ljubljana bi morala po njihovem mnenju vztrajati, da nečlanica EU pred svojim polnopravnim članstvom razreši popolnoma vsa odprta vprašanja s Slovenijo. Poslanci SNS tudi zagovarjajo stališče, da naj Hrvaška v EU vstopi skupaj z ostalimi državami Zahodnega Balkana, ko bodo te pripravljene na sprejetje evropskega reda. Referendum o vstopu Hrvaške v EU bo razpisan, če ga bo izglasoval državni zbor z navadno večino, njegov izid pa za vlado ne bi bil zavezujoč.

Za Vest je o referendumu in odzivih nanj spregovoril poslanec SNS Srečko Prijatelj.

Na pobudo SNS so se odzvali tudi v drugih strankah in še posebej hitro se je tokrat odzval tudi premier Janez Janša. Slovenski premier Janša je pobudo SNS za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v EU označil za v tem času “povsem brezpredmetno”. “Hrvaška ne vstopa v EU, Hrvaška se pogaja za vstop v EU v številnih poglavjih in pobuda za takšen referendum v tem času je povsem brezpredmetna,” je poudaril na svoji novinarski konferenci v Ljubljani. Obenem je Janša dejal, da je vladna politika do Hrvaške realna, in na novinarsko vprašanje zavrnil očitke koalicijske SLS, da Slovenija vodi mlačno politiko do južne sosede. Edino v mandatu te vlade noben enostranski ukrep do Hrvaške ni ostal neodgovorjen, je poudaril. “Verjetno pa nekatere stranke, tudi koalicijske, gledajo javnomnenjske raziskave in v skladu s tem skušajo voditi politiko, med katero je tudi politika sedenja na dveh stolih,” je dodal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Winetou pravi:

    Kaj pa , če bi imeli referendum na vprašanje :

    “Ali ste za to, da se z ustavo prepove vse neo-nacistične organizacije in stranke ter s tem omogoči Sloveniji, da postane vzgled v Evropski uniji?”

    Temle nostalgikom pa bi predlagal, da si najdejo kakšen kotiček v kakšni puščavi, kjer bi lahko izvolili svojega kralja (Plemeniti ?) in gojili kult o čisti rasi……

  2. račka pravi:

    Zakaj pa prijatelj poslanec ne govori o bližnjem referendumu o Lizbonski pogodbi?

    Winetou - ti bi spet diktaturo, ali kako pač?

  3. Abakus pravi:

    Predlagam referendum o prepovedi vseh komunističnih in nacističnih strank (bolje rečeno nacionalsocialističnih) v Sloveniji.

  4. 007 pravi:

    Predlagam prepoved vseh strank v Sloveniji, katerih vodje so nacionalisti in pa bivši agenti Udbe, ter policijski špiclji.

  5. bert pravi:

    V SNS je ostalo le oboroženo krilo, ki mu manjka frke s Hrvati. Karoserija s hupo :) …. in plemenito plesnijo.

  6. Abakus pravi:

    V Rdečih revirjih morajo biti razmere res zelo slabe, da izvolijo SNS. Upam, da na prihodnjih lokalnih volitvah v Trbovljah zmaga SDS.

  7. Staš pravi:

    V Trbovljah bo Lipa zelenela. :D

  8. hihgkick pravi:

    Nacionalistične stranke v Evrope bodo v prihodnje deležne vedno višje podpore ljudi.

Komentiraj