Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Svet strategov

17. januar 2008 ob 2:23 | Denis Sarkić |

Strateški svet za gospodarski razvoj je danes zaključil trimesečno delo na temo rigidnosti slovenskega trga dela. Kot glavne kratkoročne cilje na področju povečanja konkurenčnosti trga, so člani sveta navedli spoštovanje in izvajanje doseženega socialnega sporazuma, prevetritev zavoda za zaposlovanje in bolj učinkovito izvajanje delovne zakonodaja. Predsednik strateškega sveta Peter Groznik je v izjavi za medije ob koncu seje poudaril, da je Slovenija po vseh mednarodnih primerjavah glede rigidnosti trga dela izmed 171 držav na 160. mestu. Ob tem je dodal, da so danes na svetu problematiko rigidnosti trga dela zaključili s predstavitvijo vidikov delodajalcev in predstavnika največjega sindikata. Groznik je ob izrazil zadovoljstvo, da so na seji tako delodajalci kot predstavniki sindikatov pokazali veliko zrelosti in zavedanja problema. “Verjamem, da bomo lahko skupaj izoblikovali stališča, ki bodo v korist tako delavcev kot delodajalcev in da bomo s tem trg dela naredili bolj konkurenčen,” je dodal.

Pričetek seje strateškega sveta z največ zamenjanimi predsedniki v mandatu te vlade:

Andrej Bajuk pred sejo: “… sej veste, če mamo dobro vreme pozimi, lani niso izpadli nobeni dnevi, ni blo nč snega, smo imeli večjo gospodarsko rast, če bomo delal, se bo pač poznal …”

Slovenija z izgubo monetarne suverenosti, po Groznikovih besedah, v boju z inflacijo nima več “velikih orožij”. “Moramo se zavedati, da smo sedaj vsi v istem čolnu, da mora vsak nekaj prispevati k umirjanju inflacijskih pričakovanj. Najprej mora svoje narediti vlada,” je prepričan Groznik, ki dodaja, da bi glede na lanski presežek proračuna letošnji proračunski primanjkljaj lahko bil manjši. “Dobro bi bilo, da bi se tudi sindikati in delodajalci zavedali, da z nerazumnimi zahtevami inflacijo razpihujejo in ne umirjajo,” je prepričan Groznik. “Če bomo vsi razumni v svojih zahtevah in če bo vlada zategnila pas, bi se lahko v drugi polovici leta začela inflacija umirjati,” še opozarja Groznik, ki pravi, da strateški svet že dalj časa vlado opozarja naj zmanjša svoje izdatke, poleg tega pa naj bo fiskalno vzdržna in zmerna. Groznik ni znal povedati kdaj lahko Slovenija pričakuje izboljšanje na področju fleksibilnosti trga dela, je pa poudaril izjemno pozitiven odnos sindikatov in delodajalcev na današnji seji.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Tele stratege bi na sploh imenoval za zbor komedijantov. Tako kot socialistične dr. dr. dr. profesorje ekonomije iz socialistične Jugoslavije.

    Beri:

    http://1tastar.blog.siol.net/2008/01/16/dobrodosla-inflacija/

  2. 1tastar pravi:

    Od kdaj pa nisem več cenzurirani SPAM, da se moji komentarji lahko sproti pojavijo na Vesti?

    :)

  3. coop pravi:

    Slovenija se bo povzpela iz tako visokega mesta (rigidnosti trga dela izmed 171 držav na 160. mestu), ko javne službe ne bodo konkurirale za iste posle kot konkuriraju organizacije, združenja občanov, zavodi, društva ali celo zelo redke zadruge, ko bo uvrstila vseživljenjsko izobraževanje v prednostne ukrepe socialne politike, takrat ko se bodo vladni uradniki naučili izračunati ceno delavne ure zaposlenega……, ko bo vladna stran (ne le te na oblasti) odkrila, da je nesmisel dajati “socialne transfere” za vzdrževanje delavnih mest delodajalcem. S tem jim namreč podari poceni ali celo brez cene, delavno silo za določeno obdobje, torej gre za nelojalno konkurenco in zapiranje trga dela….

  4. Zlodej pravi:

    Tegale prašička debilčka bi moral nekdo z okovanim škornjem zahodit v pločnik.

Komentiraj