Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Srbska manjšina

17. januar 2008 ob 1:07 | Nejc Jemec |

Iniciativna skupina Sveta organizirane srbske diaspore v Slovenije je predstavila položaj srbske etnične skupnosti pri nas. Opozorili so na nekatere težave s katerimi se soočajo in izpostavili tri zahteve. Te se nanašajo na izobraževanje, pojavljanje v medijih in pridobivanje statusa manjšine.

Predsednik iniciative Milenko Vakanjac je povedal, da je bil nekakšen uvod v razpravo 18. zvezek, ki ga je novembra lani izdal Srbski kulturni center iz Ljubljane. Dodatna spodbuda pa je leto medkulturnega dialoga, ki ga letos, tudi v času slovenskega predsedovanja, obeležuje Evropa. Vakanjac je poudaril, da želijo z razpravo pospešiti reševanje njihovih težav. Od države med drugim zahtevajo izobraževnaje v maternem (srbskem) jeziku, med očitki pa se je znašlo tudi domnevno kršenje pravice do političnega organiziranja.

Vakanjac je povedal, da so na srečanju za Bežigradom pogrešali predstavnike srbske ambasade, a da njihovo odsotnost razume. Dodal je, da so med obiskovalci opazili tudi sodelavce predstavništev Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Rusije v Sloveniji. S predsednikom iniciative smo se pogovarjali tudi o slovenski vlogi pri reševanju kosovskega vprašanja.

Milenko Vakanjac: “Mi smo državljani Slovenije, mi tukaj rešujemo svoj problem, ne na Kosovu.”

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. hm pravi:

    Ja, naj se malo sprehodi po kateremkoli od vecjih mest v Sloveniji, pa bo videl da je njihova materscina “alive and well”.

  2. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Ja še pouk bi meli v srbskem jeziku. Saj niso avtohtona manjšina ampak ekonomski migranti.Že tako ji veliko ne zna slovenskega jezika zdaj pa bi jih še šolali v srbskem jeziku.

  3. Ajda Perme pravi:

    jst sm za slovensko manjšino.

  4. Igor Đukanović pravi:

    G. Vakanjac,

    Popolnoma se strinjam z vašim poudarkom, da ne 40 tisoč opredeljenih Srbov ne ostali prebivalci Slovenije s srbskimi koreninami ne predstavljamo nikakršne grožnje ne za večinski narod, ne za ostale prebivalce Slovenije. To že dolgo velja tako za levo kot desno politično opredeljene Srbe.

    Mislim, da je za Srbe edino sprejemljiv korekten dogovor s spoštovanjem obeh strani. Tudi vaše zahteve se mi zdijo v tem duhu.

    Ni mi pa všeč, ko v kontekstu morebitnega političnega organiziranja mahate s številko 40 tisoč. (Preveč je podobno RKC in njenemu mahanju, da je 2/3 slovenskega prebivalstva njenega.) Če se ne motim, je v Sloveniji obstajala SDS, a jo Srbi sami nismo volili. Življenjski interesi Srbov (in tudi ostalih prebivalcev Slovenije, ki so ob osamosvojitvi ostali zunaj matice) so precej bolj podobni interesom ostalih prebivalcev v urbanih okoljih, a smo od njih še bolj ranljivi tako pri inflaciji kot pri samoorganizaciji, saj tukaj nimamo “zaledja na kmetih”.

    Tako bi vas bolj podpiral, če bi se zavzemali za konkretne rešitve, kot neke abstraktne politične kategorije, kot je priznanje statusa manjšine. Konkretno. Tudi sam si želim, da bi moja hčerka znala cirilico, aktivno govorila tako hrvaščino kot srbščino in Andrićevo “Na Drini ćuprijo” prebrala v originalu.

    Mislim, da so to povsem legitimne želje, pozitivne tako za njo kot za Slovenijo nasploh. Tako bi se mi zdelo smiselno angažirati glede možnosti, da bi se otroci, ki to želijo, že v osnovni šoli namesto učenja drugega tujega jezika v okviru šole, na izbranih centrih (najprej v Ljubljani, potem pa, če bo zalaufalo, še drugod) učili srbščino in ostale prej jugoslovanske jezike. In v okviru jezika se vedno poučuje še književnost. In tako se hote ali nehote poučuje še kulturo…

    Pri takih pobudah sta vedno dva glavna problema: inercija (dovolj je prebrati komentarja mojih predhodnikov) in finance. Kolikor mi je znano, pouk slovenščine za otroke Slovencev živečih v Švici skupaj finansirata Švica in Slovenija. Švica da prostore, moja prijateljica, ki tako uči slovenščino, pa ima slovensko plačo. Tako da od ideje do izpeljave takšnega dogovora že ob dobri volji in brez vsakega polena lahko traja več let… No seveda je poleg švicarskega tu še naprednejši madžarski model, ki bi nam bolj ustrezal.

    Veliko uspehov pri vašem angažiranju za “integracijo brez asimilacije” vam želim.

    Prijatno, igor

  5. smecko pravi:

    Poglejte resitve, ki jih ima EU. So Turki v Nemciji manjsina? Za ekonomske priseljence veljajo pac druge zakonitosti. Za avtohtone prebivalce pa druge. Zagotovo pa je potrebno upostevati pravilo vzajemnosti! Saj je v Srbiji tudi kar veliko stevilo Slovencev, ali ne? Pa so ze manjsina, ali ze imajo kake ugodnosti in financno podporo SRBSKE drzave?
    Se pa razume, da civilizirana EU mora omogocat tudi dopolnilno izobrazevanje v domacem jeziku (to mislim, da je ze omogoceno). Tudi Slovenci v tujini so si najprej SAMI organizirali dopolnilno izobrazevanje ob sobotah in sele kasneje prisli do pomoci SLOVENSKE drzave! G. Vakanjac, pa vam SRBSKA drzava kaj pomaga pri teh vasih legitimnih naporih (razen, kar se tice zahtev po manjsini)?

  6. 1tastar pravi:

    БРИСАНА МАЊИНА!

    Za polpismene: izbrisana manjšina!

    Tako kot albanska manjšina v Italiji:

    http://www.politicaonline.net/forum/showthread.php?t=117172

    Prevod:

    Arbereski (=Albanci), manjšina, ki ne obstaja!

    Srbi in Albanci, združite se! Končno enotni!

  7. 1tastar pravi:

    Ђукановићу!

    Ти само слободно отвори свој блог у ћирилици, у којем може твоја кћи кореспондирати самном. Јемчим да ће за месец дана знати ћирилицу!

    Polpismenih pa nič ne briga, kaj sem napisal!

  8. Sideralka pravi:

    Đukanoviću!

    Ti samo slobodno otvori blog u ćirilici, u kojem može tvoja kći korespondirati samnom. Jemčim da će za mesec dana znati ćirilicu.

    :) sorry

  9. ferdo pravi:

    srbska majšina-MALO MORGEN

  10. miro pravi:

    Tukaj bi se strinjal s smecko-m, ki je povsem realno opisal situacijo. 40 tisoč duš je zelo veliko - če zberete samo 5 evrov mesečno na glavo, znese to 200.000 evrov. S tem denarjem lahko zaženete tudi lastno televizijo, zlahka pa časopis, revijo, radio… Torej ustanovite društvo in začnite pobirati članarino.

  11. Aschmodei pravi:

    Hahahahahahah …

  12. gajo pravi:

    Imaćemo mi sve to kad dođe “pink” u Maribor .

  13. Tibor Jablonsky pravi:

    Очигледно иамо неко такмиченје у фазону пола-писмен, неписмен и….?

Komentiraj