Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

M.M.C. le o inflaciji

17. januar 2008 ob 1:34 | Denis Sarkić |

Poslanec v okviru poslanske skupine SD Milan Martin Cvikl se je odzval na izjave premiera Janeza Janše, ki je na novinarski konferenci razložil, da bi dvig plač za en odstotek v javnem sektorju povečal inflacijo za 0,3-odstotne točke. Vlada je sprejela nekaj protiinflacijskih ukrepov, vendar ti niso zadostni, meni poslanec Cvikl. Sprašuje se, zakaj je vlada povečala zadolževanje, če bi dvig plač v javnem sektorju zvišal inflacijo.

Cvikl je še dejal, da po eni strani finančni minister Andrej Bajuk ves čas trdi, da proračun ne vpliva na inflacijo, po drugi strani pa premier pravi, da bi dvig plač za odstotek, kar bi po Cviklovih navedbah pomenilo skupno 26 milijonov evrov, zvišal inflacijo. “Če ta metodologija Janeza Janše drži, se je treba vprašati, zakaj je vlada s spremembami proračuna za leto 2008, potem ko je vedela, da ji je inflacija ušla izpod nadzora, dvignila javno porabo za 440 milijonov evrov. S tem po omenjenem izračunu povečuje inflacijo vsaj za pet odstotnih točk,” je dejal Cvikl. SD vlado poziva, naj pripravi ustrezen nabor protiinflacijskih ukrepov. “Kar je bilo narejeno sedaj, je nekaj, vendar to ni zadosti,” meni Cvikl. Po njegovem je treba dogovor o dvigu plač v javnem sektorju spoštovati, pri čemer pa da ima vlada na voljo veliko ukrepov, kako to izpolnitev dogovora nevtralizirati. Glede na omenjeno “metodologijo” velja razmisliti o tem, ali je proračun za letos pravi, je dejal Cvikl in dodal, da bi morala vlada najprej varčevati pri sebi, npr. zmanjšati materialne stroške, ki so se po Cviklovih besedah v proračunu za letos zvišali za 20 odstotkov. Protiinflacijski program pomeni predvsem socialni dogovor, pravi Cvikl, ki meni, da ga je mogoče doseči. Opozicijska SD pa bo svoje predloge ukrepov predstavila v petek, je še dejal poslanec Cvikl.

Milana Martina Cvikla pa smo povprašali tudi o njegovi domnevni ljubezenski aferi z nekdanjo manekenko in publicistko Jerco Legan, o kateri so se razpisali v novem brezplačnem tedniku in pred tem še v rumenem časopisju, a žal odgovora na to temo nismo dobili.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. jože pravi:

    Ta cvikl vse ve le o svoji nič

  2. tiib pravi:

    Ta je vsaj sposoben odgovoriti zakaj ne bo odgovoril, JJ le zamahne z roko ali se obrne stran

  3. 1tastar pravi:

    Tudi vsevednega MMC bi poslal v malo šolo o inflaciji na

    http://1tastar.blog.siol.net/2008/01/16/dobrodosla-inflacija/

  4. konec pravi:

    Prepričan komunajzer o ekonomiji?

Komentiraj