Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kazenski zakonik

17. januar 2008 ob 23:26 | Vest |

Vlada je na današnji seji za obravnavo v državnem zboru pripravila predlog novega kazenskega zakonika. Predlog med drugim kot izjemno možnost predvideva tudi uvedbo dosmrtnega zapora za skrajna dejanja zoper človečnost. Predlog sta komentirala poslanca Slovenske demokratske stranke Branko Grims in Dimitrij Kovačič. Grims je poudaril, da je bistvena novost, ki jo uvaja predlog, premik v vrednostnem sistemu. Dodal je, da predlog kazenskega zakonika predvideva večjo zaščito otrok in osebne integritete. Poleg tega pa so klasificirana tudi nova kriminalna dejanja na področju gospodarstva, delovnih razmerij, okolja in prostora ter tudi na področju terorizma in zločinov zoper človečnost. Poslanec Kovačič je kritično ocenil, da je obstoječi kazenski zakonik zgolj kolaž stare jugoslovanske pravne zakonodaje, zato so spremembe nujne.

Branko Grims je v uvodu predstavil obstoječe stanje.

Branko Grims: ” … in tako lahko mirno rečemo, da je danes Slovenija pravzaprav edina, ki še ima na ta način ohranjeno nekdanjo jugoslovansko pravno doktrino v enem delu svoje zakonodaje …”

Nadaljevanje Dimitrija Kovačiča.

Dimitrij Kovačič: “Večkrat je bilo rečeno, da je treba kazensko pravne zakone spreminjati in dopolnjevati s tresočo roko.”

Zaključek novinarske konference.

Branko Grims: “Saj celo Kitajska, ki je formalno še vedno komunistična država, ima v resnici najbolj ostro obliko kapitalizma verjetno v tem trenutku na svetu.”

Maja Andlovic, montaža: Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. bert pravi:

    SDS jastrebi, zelo črn humor.

  2. ToRek pravi:

    …ampak v času tahšne tehnološko znanstvene kuilturne revolicije, kot smo ji priča dandanes, peče biti na strani ideologije RKC…

  3. Gregor Rot pravi:

    Sprejem tega zakona je potrebno prepreciti. Ti ljudje s populizmi in nestrokovno poskusajo ujavat spremembe kazenske zakonodaje, ki je korak nazaj tako civilizacijsko kot kulturno.

    Ti ljudje nimajo nikakrsnih strokovnih razlogov za uvajanje dosmrtne zaporne kazni. Poglejte si Tarco na nacionalni televiziji in odgovore ministra ter ostalih, ki so zakon pripravljali. Argumenti so absurdni.

    Mislim da je to ena taksnih podrocji, za katero je cas da gremo pred parlament s plakati. Ne smemo dovoliti, da se v Sloveniji sprejme taksna kazenska zakonodaja.

    Nismo več hlapci, nimamo nobene formalne obveze do EU glede sprejetja takšnega kazenskega zakonika. To je bilo lepo razloženo tudi v Tarči.

    Samo na nas je, da dokažemo, da nismo hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni - da znamo razmišljati s svojo glavo in da rečemo - dosmrtna zaporna kazen - ne v Sloveniji, ne v Evropi, ne v svetu.

  4. zgodovinar pravi:

    Gospod Grims, ponovno ste me z navedbo podatkov razočarali. Potihoma sem upal, da premorete vsaj delček svojega razuma, ne pa da slepo sledite nadrejenim. Pa to ni Janez Janša, ampak RKC in Maltežan Šturm. Vsa strokovna stroka nasprotuje, ne, za vas to ni pomembno, pomembno je, da ugodite Vatikanu.

    Pljuvate po prejšnjem režimu, pa vas je on izšolal in omogočil, da ste kot otrok imeli zajamčeno zdravstveno oskrbo. Pozabljate, da niste možganski fenomen, ste zgolj trobilo in ne si misliti, da vas oni cenijo. Preveč pametni so, da bi takšne sprejeli v svoje vrste. Takšne izkoristijo in zavržejo.

    Na koncu koncev, ta novi osnutek zakona niti ni tako slab. Če bo v DZ potrejen, kar sigurno bo, saj glasovalni stroj deluje brez odgovornosti do prebivalcev Slovenije.

    Zakaj sem napisal, da ta zakon ni tako slab. Po dokumentiranih podatkih je Vatikan s sodelovanjem ZDA in sodelovanjem z izdajalci SFRJ, ki so žal vidni slovenski politiki iz preteklosti in sedanjosti. Torej, po tem zakonu, bodo vsi obtoženi na dosmrtno ječo ali celo na usmrtitev. Tudi veliko posvečenih mož bo med njimi, saj so zagrešili največjo grozoto, da je brat brata klal, za interese cerkva( nekaj deset tisoč, jih je bilo ubitih). Žal, najbolj zaslužna za pobijanje na Balkanu je RKC in veliko duš ima na vesti in te se bodo vrnile, ter končale nadaljnjo morijo.

    Če pa človek zaradi trenutka slabosti nehote povzroči prometno nesrečo s smrtnim izidom in je zaradi tega tretiran kot največji zločinec, je pa zelo mimo od vsake logike. Ni človeka namensko ubil. Oni so ubijali premišljeno in z namenom, da izgubljeno ozemlje iz leta 1870, razširijo na druga področja, ker jih je takratna Italijanska oblast omejila na ozemlje Vatikana in jim odvzela ozemlje, katerega so nepravno pridobili. Balkan je lep, bogat z uranom, svincem, bakrom, zlatom, premogom…(Kosovo).

    Slovenija, bo pa zaradi takšnih trobil ala Grims potisnjena v nemilost.

  5. 007 pravi:

    Zaradi takih kot je GRIMS nas je enkrat Bora Čorba imenoval BEČKI KONJUŠARI. Takrat sem bil jezen nanj, sedaj pa vidim, da je imel prekleto prav. Ampak ne zgolj Bečki Konjušari. Lahko bi se reklo tudi Vatikanski ministranti. Poslanec Grims!!! Vi in Vam podobni ste sramota za demokratično Slovenijo.

  6. cro_hot pravi:

    Oh, spet ta Grims !
    A mora reiting SDS priti čisto v nulo, da se skensla ideologa, ki mu um diktira RKC in Vatikanom.

  7. 1tastar pravi:

    Jaz bi pa vse poslance obsodil na dosmrtno poslanstvo brez plače!

  8. Carlos Contreras pravi:

    Kdaj bo Grims dobil Nobelovo nagrado? Po možnosti kar v vseh kategorijah, itak se na vse razume, genij!

  9. Abakus pravi:

    A Grims je že doktoriral na FDV-ju?

  10. zeleni spam pravi:

    grims hmal boš delal družbo argentincu na golem otoku. Prva dva bosta sprobala zakon v praksi.

  11. Mirjana pravi:

    siamo la coppia piu’ bella del mondo….

  12. Neja pravi:

    Moja lestvica priljubljenih:

    1.Grims
    2.Jerovšek
    3.Tanko
    4.Bajuk
    5.Janša
    6.Zofija
    7.Jelinčič
    8.Bizjak
    9.Petek
    10.Anderlič…..Rezultati so povezani s številom dlak, ki se mi postavijo pokonci.

  13. Lolek pravi:

    Vidim Neja, da si zrasla in se razvila na prsih velikega socializma … Se mi kr dlaka gor postav, ko poslušam vaše bedne komentarje.

  14. Lolek pravi:

    Njeg, njeg, njeg … Vaši komentarji si resnično ne zaslužijo kakšne bolj globoke analize. Nesmislov pač res ni mogoče tako enostavno demantirat.

  15. Mirjana pravi:

    Neja, to je moj seznam…ne plonkaj!

  16. Neja pravi:

    Mirjana, oprosti, ne bom več.

    Lolek, si pa res lolek, če si predstavljaš, da sploh kdo pričakuje tvojo kakršnokoli analizo komentarjev. Ti kar raje analiziraj, komentiraj, Dimitrija in Branka.

Komentiraj