Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Obisk rimskega soseda

15. januar 2008 ob 1:06 | Denis Sarkić |

Slovenski predsednik Danilo Türk je v ponedeljek kot svojega prvega tujega gosta po prevzemu funkcije sprejel italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. Zavzela sta se za nove vsebine sodelovanja, ne zgolj reševanje starih problemov. “Prihodnost nam ponuja najboljšo pot za odpravo bolečih spominov iz preteklosti,” je izpostavil Türk.

Fototermini ob prihodu Napolitana in srečanjih z Türkom in Janšo:

Kot sta predsednika povedala na skupni novinarski konferenci po srečanju na štiri oči, sta govorila predvsem o dvostranskih temah in sodelovanju v okviru Evropske unije. Napolitano je dejal, da je počaščen, ker je prvi tuji predsednik na obisku pri Türku po prevzemu funkcije in hkrati tudi prvi tuji predsednik v Sloveniji, odkar je prevzela predsedovanje EU. Ob tem je izrazil polno podporo Italije slovenskemu predsedovanju EU, še posebej pa je podprl slovenska prizadevanja za čimprejšnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe v celotni povezavi. Napolitano je ob tem tudi povabil predsednika Türka na obisk v Rim in dejal, da bi se morala tudi med predsednikoma držav vzpostaviti navada skupnih srečanj. Kot sta poudarila, državi na ravni vlad že uspešno sodelujeta, potrebno pa bi bilo to po Türkovih besedah še poglobiti “s sodelovanjem na drugih področjih”.

Povzetek z novinarske konference predsednika Danila Türka:

Predsednika nista posebej govorila o vračanju umetnin, ki so bile iz slovenske Istre odnešene v Italijo leta 1940 in tudi še pozneje. Sta pa s tem v zvezi poudarila, da se pogovori “razvijajo v pozitivno smer in da se rešitve lahko pospešijo”. Napolitano pa je ob tem opozoril, da je to zadeva, s katero se ukvarjata obe vladi. Na osnovi podpisanega memoraduma bo ta vprašanja obravnavala posebna ministrska skupina, je dodal italijanski predsednik. “Naši dvostranski odnosi so tesni, morajo pa biti še tesnejši, tudi zato, ker imamo skupne manjšine na območju naših držav,” je poudaril Napolitano. “Gre za bogastvo, predvsem jezikovno, ki nam lahko služi kot osnova za izboljšanje medsebojnega sodelovanja. V tem smislu je treba čim prej pozabiti tragične dogodke, ki so nas v preteklosti delili. Še bolj moramo gledati na skupno sodelovanje v Evropi in s tem tudi izbrisati vsak ostanek nerazumevanja med seboj,” je dejal.

V tej luči sta se dotaknila tudi “sprave med narodoma”, ki je po Türkovih besedah “proces, ki poteka že dolgo in ki je dal že lepe rezultate”. “Med prebivalci območij ob meji je ta proces zelo globok in moramo biti zadovoljni s tem, kar je že doseženo. Mislim, da bomo ta občutek skupnosti okrepili, če bomo spodbujali našo skupno evropsko identiteto. Ta proces bo popoln, ko bomo v prvi vrsti razumeli same sebe kot Evropejce. Seveda bomo govorili tudi o zgodovini, a je ne bomo dajali v ospredje. V ospredje bomo dajali našo skupno prihodnost,” je poudaril Türk. Giorgio Napolitano pa je ob tem še dodal, da sta Italija in Slovenija skupaj EU in da bi bili težko “bolj spravljeni kot na ta način”. “Nismo več del stare Evrope, katere težke rane sicer še vedno čutimo. Smo del nove Evrope,” je poudaril italijanski predsednik Napolitano.

O “vprašanjih odnosov s tretjimi državami” pa predsednika nista govorila, je Türk pojasnil na novinarsko vprašanje, ali sta se dotaknila tudi uvedbe hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone za države EU. Sta se pa dotaknila vprašanja prihodnjega statusa Kosova, pri čemer se je Napolitano zavzel za rešitev, ki bi prinesla stabilnost v regiji, Türk pa se je zavzel še za premišljeno sestavo in učinkovitost strokovne misije, ki naj bi jo EU poslala na Kosovo. Kot je poudaril, rešitev vprašanja statusa Kosova še ne bo pomenila konca problemov na Kosovu. “Poleg tega se mora ob tej priliki dokazati skupna zunanja in varnostna politika EU. To je zelo pomemben test za EU, njeno zrelost in enotnost. In Slovenija k vsem vprašanjem spremembe statusa Kosova pristopa s stališča teh odgovornosti - odgovornosti za reševanje problema, ki ne bo prenehal obstajati, in za enotnost EU, ki jo moramo utrjevati,” je še dodal Türk.

Predsednika Giorgio Napolitano in Danilo Türk za novinarje v celoti (žal brez prevoda italijanščine!):

Napolitano se je popoldne sestal tudi s premierom Janezom Janšo in predsednikom DZ Francetom Cukjatijem. Govorili so predvsem o poglabljanju dvostranskega sodelovanja med državama in prioritetam slovenskega predsedovanja EU. Z Janšo sta se strinjala, da so sosedski odnosi dosegli visoko stopnjo sodelovanja in da poteka intenziven dialog na vseh ravneh. Ugotovila sta tudi, da so z vstopom Slovenije v EU, območje evra ter nedavno tudi v schengensko območje “nastale nove možnosti za okrepitev sodelovanja na gospodarskem, znanstvenem, kulturnem in drugih področjih”. Posebno pozornost sta namenila tudi skupnim interesom za dolgoročno stabilizacijo Zahodnega Balkana in potrdila, da je enotnost EU ključna za reševanje odprtih vprašanj v regiji, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Pa še Kosovo sta mimogrede osamosvojila, Hrvaško okregala in Srbijo odjebala

  2. doajen pravi:

    Vprašanje če je ta napolitano oprailno sposoben. malo se mi zdi zamaknjen v svoj svet. Na prvem filmčku spoh ni štekal da bi se Turk rad rokoval, ko pa mu je Turk spustil roko, je ta kot kos lesa zmahnila pod silo teže. Tudi da bi se lahko poslužil simultanega prevoda preko slušalk mu ni kapnilo, pa tudi po koncu tiskovke ni čutil potrebe da bi se znebil slušalk…. Vprašanje kakšno težo imajo takšni obiski… Prej razgalijo vso bedo..

  3. 1tastar pravi:

    Zdaj pa imamo zunanjo politiko, ki je lahko samo ena ( tako je izjavil Türk).

    Dimsi še sploh do beseden ni prišel, odkar imamo Türka.

Komentiraj