Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Gašenje inflacije”

15. januar 2008 ob 4:21 | Denis Sarkić |

Socialni demokrati menijo, da Slovenija dokaj hitro potrebuje resen protiinflacijski načrt. Če ne želimo, da bi inflacija ogrozila napore vlade, da bi gospodarski razvoj pomenil rastočo blaginjo za vse, potem moramo ukrepati. “In sicer v okviru smiselnih ukrepov med vlado, sindikati, delodajalci in Banko Slovenije,” je prepričan predsednik SD Borut Pahor. Protiinflacijski načrt bi se lahko posrečil samo, če bi vsak od partnerjev predlagal smiselne ukrepe, ki bodo verodostojni in bodo zlasti s socialnim dialogom pripeljali do kompromisa, so na novinarski konferenci v Ljubljani povedali Pahor, ekonomist Franci Križanič in poslanec Milan Martin Cvikl.

Uvodne misli SD trojčka - Pahor, Križanič in Cvikl:

Socialni dialog je tisto, na kar SD trenutno najbolj stavi, je spomnil Pahor ter ugotovil, da imajo različni partnerji različne zahteve, od katerih pa so nekatere izključujoče. “Če bi se vztrajajo pri njih, bi prišlo do zmage enega in poraza drugega, v vsakem primeru pa bi to povzročilo dolgoročno neravnovesje in verjetno zastoj v gospodarskem napredku,” je prepričan Pahor. To po njegovih besedah ni dobro ne za delavce ne za delodajalce. Potreben je kompromis, je ponovil. Po mnenju svetovalca predsednika SD Franceta Križaniča so v Sloveniji v zvezi z inflacijo potrebni ukrepi na dveh ravneh: prilagoditev sedanjemu inflacijskemu pritisku, predvsem v smislu zaščite standarda slojev, pri katerih je delež hrane v porabi izrazito nadpovprečen, ter preprečitev prelitja rasti cen v osnovne plače. Ko konjunktura ne bo več tako močna, namreč grozi izguba delovnih mest, je opozoril. Če se bo DZ odločil, da bi začel inflacijo v Sloveniji zaustavljati tudi v okviru razmeroma stabilnega okolja evra, je to po Križaničevem mnenju mogoče doseči z restriktivno fiskalno politiko. “Tudi v tem primeru imamo nekaj predlogov,” je dejal Križanič.

Vestna vprašanja za trojico:

V SD menijo, da se mora DZ maksimalno vključiti v iskanje rešitev za inflacijo in visoko rast bruto zunanjega zadolževanja. Kot je napovedal poslanec SD Milan Martin Cvikl, bodo skupaj z ostalimi opozicijskimi strankami predlagali, da DZ vlado zadolži, naj v sodelovanju z Banko Slovenije in socialnimi partnerji pripravi temeljit načrt protiinflacijskih ukrepov. Ti bi morali iti po Cviklovih besedah v ohranjanje presežka javnih financ, vendar ne na račun zmanjševanja socialnih transferov ali nečrpanja evropskih sredstev. Poleg tega bi morali socialni partnerji v dialogu odpravljati razlike v stališčih, je poudaril Cvikl, ki še predlaga, naj vlada pripravi analizo, ali so njeni doslej predlagani ukrepi zadostni. “Mi menimo, da ne,” je dodal Cvikl.

O inflaciji in njenem vladnem gašenju:

Glede možnosti stavke v zasebnem sektorju je Pahor ocenil, da bi lahko v veliki meri ohromila gospodarsko življenje v Sloveniji, kar pa ni nikomur v interesu. “Razumem sindikate, da ni mogoče, da bi inflacijsko breme najbolj prenašali na ramenih socialno najšibkejši,” je dejal ter poudaril, da je treba najti pravičnejšo rešitev v kolektivnih pogodbah, za katero pa morajo imeti delodajalci večji posluh.

O napovedanih stavkah v javnem in zasebnem sektorju:

Pahor je sicer prepričan, da bo prišlo do sporazuma in stavke ne bo. Možnost stavke omenjajo tudi zaposleni v javnem sektorju, glede katere pa je Pahor spomnil na pred leti sklenjeni dogovor. Če ne bodo našli kompromisa, se je tega dogovora treba držati, je poudaril prvak SD-ja.

Pahor o prodaji državnega deleža Zavarovalnice Triglav in Telekoma:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Dimnikar pravi:

    Zelo izčrpno predavanje.
    Ne vem ampak zdi se mi, da sem nekoč že
    poslušal globokoumne razlage o bodočnosti naše dežele.
    To je bilo približno pred 20.timi leti.
    Ton je bil zelo podoben.
    Ljudje so bili sicer drugi. To so pač bili še komunistični partijski časi.

    Ne morem se znebiti občutka, da me tole predavanje na nekaj spominja….

  2. 1tastar pravi:

    Nekoč, ko smo še znali srbsko, smo takemu intervuju rekli:

    ОКРУГЛО НА ЧОШАК!

  3. Dimnikar pravi:

    Pahor pravi :
    “Glede možnosti stavke v zasebnem sektorju je Pahor ocenil, da bi lahko v veliki meri ohromila gospodarsko življenje v Sloveniji, kar pa ni nikomur v interesu”

    Gospodarsko življenje so v zdnjih letih pohabili,posilili,pomendrali in poteptali tovariši, ki so podržavili t.i. družbeno lastnino in jo nato lepo kupili z neverjetnimi krediti.
    Pri vsej tej zgodbi so edino plače zaposlenih sledile tržnim zakonitostnim.

    Torej gospoda nehajte nas posiljevat s temi floskolami in se raje pokesate.
    Tudi kakšna zaporna kazen ne bi škodila

  4. lucko pravi:

    tastar, a bi se dalo, da bi za tiste, ki znamo le latinico v oklepajih pri tvojih “eksoticnih” crkah(ker ne govorim le v cirilici) napisal se v latinici ali pa se prevod…

  5. Mirjana pravi:

    lucko…okruglo na čošak .)
    inzomma, nekaj takega kot trla baba lan, da joj prodje dan :)

  6. konec pravi:

    Uboga država , ki ima “vsevedega ekonomskega” komunajzerja za ministra financ.
    Človek se prav res nič ne nauči od zgodovine!

  7. Dimnikar pravi:

    mirjana

    lahko bi rekli tudi “aria fritta”

  8. Dr.Drnovšek pravi:

    Pizda pa saj niso resni.
    Po eni strani jokajo, da se država ne sme vmešavati v gospodarstvo. Po drugi strani pa hočejo da bi država regulirala ceno kruha in drugih dobrin.
    WTF. Smeha polna skleda.
    Only in Slovenia. Neverjetno

  9. konec pravi:

    Kdaj se bo Slovenija zavedala, da je prvič v položaju, da nosi velike odgovornosti za lastno početje in odločanje. Čeprav verjamem, da je lahko lažje ubogati kot ukazati.

  10. 1tastar pravi:

    Mirjana, hvala za transkripcijo. Pa še prevod: OKROGLO NA VOGALE.

    Po Peterletovo: Če ima špice so vile, če je okroglo, je pa lopata.

    Po Pahorjevo pa: Saj nimam pojma, sliši se pa dobro!

  11. 1tastar pravi:

    Sploh se pa vidi, da se vsi samo važijo.

    Ponavljam, kar sem danes odgovoril neki Nevenki:

    Teoretično imaš prav. Praktično gre tu za dvojni problem. Zakaj pa misliš, da so vsi naši veledoktorji ekonomije obmolknili, Bajuk pa se je samo skrivnostno smehljal. Pa menda ne misliš, je ekonomsko popoln idiot?

    Preberi moj post

    http://1tastar.blog.siol.net/2007/12/07/varuhi-se-nocejo-ukrepati/

    Ti bo marsikaj bolj jasno

  12. sproscena.slovenija pravi:

    Jaz se ne bi prevec sekiral glede visoke inflacije. Visja ko bo, nizji bo procent SDS na volitvah. Bomo ze po volitvah popravil vse kar so zasrali. Sproscenost avtorjev sproscenosti je obratnosorazmerna z inflacijo.

  13. janez pravi:

    Mene pa bolj zanima ali imam Cvikl ljubico,o gospodarstvo pa ti nimajo pojma

  14. Rok pravi:

    Govori se, da naj bi Cvikl še pred volitvami prestopil v Šrotovo SLS … Ali kdo kaj več ve o tem?

Komentiraj