Friday 27. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ocena policije

14. januar 2008 ob 18:07 | Nejc Jemec |

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) je za Ministrstvo za notranje zadeve opravila javnomnenjsko raziskavo o ocenah in stališčih prebivalcev Slovenije o delu policije v letu 2007. Doc. dr. Matej Makarovič je ob predstavitvi rezultatov v Tacnu povedal, da je anketa po stopnji zanesljivosti boljša od tistih, ki se sicer večinoma pojavljajo v medijih. Opravili so jo v obliki telefonske ankete med 5. in 13. novembrom lani. Raziskava FUDŠ je po besedah Srečka Jarca, direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, potrdila trditev, da policija pri nas sodi med institucije, ki uživajo razmeroma visoko stopnjo zaupanja. Policiji namreč zaupa ali povsem zaupa 48% vprašanih.

Uspešnost so, tako Makarovič, merili z nizom vprašanj, ki so se nanašala na posamezna področja delovanja policije. Po mnenju anketirancev je bila policija lani, v primerjavi z letom 2006, manj uspešna pri uveljavljanju pravil v cestnem prometu ter pri zagotavljanju javnega reda in miru. Bolj uspešni pa so bili policisti po mnenju vprašanih pri preprečevanju ilegalnih prehodov državne meje in pri preprečevanju zlorabe drog.

Javnomnenjsko raziskavo za leto 2006 je, kot je povedal Srečko Jarc, izvedla Fakulteta za družbene vede. Lani pa so na podlagi razpisa izbrali že omenjeno FUDŠ, pri čemer je bila glavni kriterij izbire, kot je pojasnil Jarc, cena raziskave (8200 EUR).

Matej Makarovič nam je pojasnil, kateri izsledki raziskave se mu zdijo najzanimivejši in katere njegove subjektivne izkušnje bi lahko (hipotetično) vplivale na rezultate. Komentiral je tudi morebitno povezavo med razdeljevanjem map tujim novinarjem prejšnji teden in študijo o medijski svobodi in avtonomiji v Sloveniji, ki jo je opravila FUDŠ.

Matej Makarovič: “V bistvu me je presenetilo, da je ocena policije relativno ugodna, na splošno.”

Poleg Mateja Makaroviča (levo) in Srečka Jarca (na sredini) je bil na novinarski konferenci prisoten tudi Leon Keder (desno), predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. Krajša verzija.

Srečko Jarc: “Da bi lahko izboljšali svoje delo, moramo vprašati tudi javnost, kako nas javnost dojema.”

Matej Makarovič predstavi raziskavo. Celotna predstavitev.

Matej Makarovič: “… več kot tri četrtine ljudi je izjavilo, da se počutijo varne …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Politkomisar pravi:

    Matej Makarovič, d.o.o.: Hitro, poceni in po vaših željah izvajam v obojestransko zadovoljstvo vse javnnomnenjske razskave. Cenje ponudbe pod. “Napišite, kakšen rezultat želite!”

  2. greenspam pravi:

    Matej Makarovič: “V bistvu me je presenetilo, da je ocena policije relativno ugodna, na splošno.”

    ja seveda, greš pa ob pol enih ponoč domov, ti pa za ritjo vozjo do bajte čez ceu mest, k nimajo kej bl pamtnga za počet. Al pa mulcem pištolo na glavo držijo k itak vejo d se bodo poscal od hudga. prokleta mafija hudičeva
    makarovič jih bo pa itak u rit dubu s pendrekom PK-24 - to je un na L, k ga pol še okol zavrtiš

  3. Kaktus pravi:

    Matej Makarovič piše seminarske naloge za vlado. Cena: 15.000 €

  4. Carlos Contreras pravi:

    Spet ta Makarovič. Ob koncu vladnega mandata si bo verjetno lahko marsikaj kupil.

  5. Carlos Contreras pravi:

    A ja, pa glede na honorarje bi si lahko omislil še kakšno drugo srajco.

  6. 1tastar pravi:

    Kar je policija hotela, to je dobila.

    Če bi pa Toša najela, bi pa o policiji nič ne povedal, mogo slabega pa o njenih generalnih šefih!

    Eviva Laško!

  7. sanja pravi:

    ali ni malo nenavadno, da Makarovič zmaga na razpisu na strani FUDŠ, ker je cenejši, hkrati pa je zaposlen tudi na FDV, ki zaradi višje cene ni dobila naročila???

  8. lucko pravi:

    Jaz samo vem, da so me policaji, ko so se vame zaleteli varnostniki nategnili, da po novem zakonu krivda obojestranska. Ko doma ugotovim, da novi zakon se ne velja in grem na policijo zahtevat razlago pa ugotovim, da te prometne nesrece sploh niso obravnavali in da naj bi dobili klic, da ni treba nikogar poslat. Nikakor nisem uspel dobiti imena, pritozba na postopek pa je bila zavrzena ker ni bilo nobenih dokazov, da se je ta dogodek sploh obravnaval… Potem pa imej zaupanje v policaje…

Komentiraj