Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zares za referendum

9. januar 2008 ob 17:19 | Domen Ožbot |

Poslanca Davorin Terčon in Vili Drofenik sta na današnji novinarski konferenci predstavila konkreten predlog poslanske skupine Zares v zvezi s preverjanjem (ne)sprejemljivosti števila in območin pokrajin, kot jih predlaga vlada v svežnju pokrajinske zakonodaje, uvrščenem na dnevni red januarskega zasedanja državnega zbora (DZ).

Terčon je povedal, da so vladi podali predlog za razpis posvetovalnega referenduma in poudaril, da so za regionalizacijo Slovenije ampak ne na tak način. Dodal je še, da se morajo ob tako pomembnem vprašanju izreči tudi ljudje. Referendumsko vprašanje, ki ga predlagajo se glasi: “Ali se strinjate s tem, da se na območju Republike Slovenije ustanovi 14 pokrajin na območjih, kot jih predlaga vlada RS v Zakonu o ustanovitvi pokrajin (EPA 1757-IV)?”

“V Sloveniji imamo zgodovinske pokrajine in ne vem zakaj to ni bilo upoštevano.”

Drofenik je poudaril, da vlada za 14 pokrajin nima nobenega argumenta in zavrnil trditve, da je to po volji ljudi, saj je ni še nihče preveril.

“Če ne bo fiskalne decentralizacije, potem ni dejanske decentralizacije.”

Za mnenje smo novinarji vprašali tudi poslanca LDS Milana Petka, ki je dejal, da se s predlogom strinja, o samem referendumskem vprašanju pa v poslanski skupini še niso govorili.

“Sam osebno menim, da zakonodaja ni dobra.”

Domen Ožbot

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Maatjazh pravi:

    Narod naj odloča o pokrajinah svoje države? - Neustrezna rešitev.

    Pri tem vprašanju ni bistven samo nacionalni interes, temveč prav toliko (v tradicionalnih demokracijah pa še bolj) lokalni interesi. Zato nacionalni referendum ni ustrezen instrument za iskanje pravih rešitev.

    Pokrajine morajo nastati na podlagi konsenza občin, ki se bodo vanje združile in države. Smotrni bi bili torej občinski referendumi, če že župani ne bi znali drugače detektirati občinskih interesov, ne pa nacionalni referendum. Konsenz si je treba s strani države izpogajati, ne pa ga predpisati na podlagi nekega splošnega mnenja, ustvarjenega s strani kake tretjine volivcev, ki se pri nas radi udeležujejo tovrstnih glasovanj. Sicer bi to bilo samo iskanje alibija za sprejetje neživljenjskih, birokratskih rešitev.

    Po mojem mnenju je to hud kiks stranke Zares na načelni ravni, ki si očitno predstavlja lokalno samoupravo še po starem. A ni čas za Novo politiko?

  2. ferdo pravi:

    Samo zgodovinske pokrajine so mirodajne IN NE SI JIH IZMIŠLJAT

  3. Aleš Medvešek pravi:

    Čemu pokrajine???

  4. Tomaž Štih pravi:

    Pri Zares so se odločili da bodo namesto oblikovanja proti- predloga o pokrajinah, ki bi ljudem dal možnost izbire boljšega modela poskusili izvesti predvolilni rušilni referendum, na katerem bi se namesto o modelu pokrajin glasovalo “za ali proti Janši”.

    Referendumsko vprašanje razmišljujočim volilkam in volilcem, ki bi se kot zreli ljudje radi odločili za nekaj in jih žali, da jih nekdo degradira na nezadovoljno, zrevoltirano in nahujskano drhal ki se zna odločati le proti stvarem, demonstrira zgolj nesposobnost Zaresa oblikovati lasten predlog in strah pred odločitvijo volilk in volilcev, če bi na referendumu drug proti drugemu tekmovala konkretna predloga vlade in Zares.

  5. konec pravi:

    tipična levičarska auto-destruktivna stranka, kjer vlada za seboj pusti samo “uničenje”, delitve in veliko mentalnega samozadovoljevanja, ampak ker je v Sloveniji precej intelektualnih depresivnih potencialnih samomorilcev bo gotovo uspela.

Komentiraj