Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cela Evropa pri nas

8. januar 2008 ob 22:56 | Denis Sarkić |

S slovesnostjo v Cankarjevem domu, ki so se je udeležili najvišji predstavniki slovenske države, člani Evropske komisije in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, se je uradno začelo evropsko leto medkulturnega dialoga. Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je med uradnim obiskom v Sloveniji na predavanju na ljubljanski Fakulteti za upravo poudaril, da “moramo pogledati v preteklost, da bi cenili vse pridobitve sedanjosti in načrtovali prihodnost”. Kot eden redkih članov Evropskega parlamenta, ki je v tej instituciji od prvih neposrednih volitev leta 1979, je poudaril, da je bila takrat misel na to, da bo leta 2008 Slovenija predsedovala EU, zgolj upanje in vizionarstvo, danes pa je realnost.

Pred prihodom Pötteringa na ogled Stolnice je Vestna kamera posnela še njegove gostitelje - Alojza Urana, Andreja Sajeta in Ivana Štuheca:

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering se je v okviru uradnega obiska v Sloveniji srečal tudi z ljubljanskim nadškofom in metropolitom Alojzom Uranom. Pöttering je ob tej priložnosti Sloveniji čestital ob predsedovanju EU in izrazil veselje, da je Slovenija svobodna država. Ob tem je poudaril, da katoliška Cerkev na Slovenskem predstavlja vitalni sestavni del civilne družbe in si zato zasluži vso podporo za svobodno izvrševanje poslanstva na področju evangelizacije.

Hans-Gert Pöttering je podal tudi krajšo izjavo posebej za Vestni spletni medij:

Uran je Pötteringu predstavil najpomembnejše zgodovinske okoliščine, ki so odločilno zaznamovale slovensko narodno in versko preteklost. Predavatelj na teološki fakulteti v Ljubljani Anton Štrukelj je gostu predstavil tudi zgleden ekumenski dialog s pravoslavno in evangeličansko Cerkvijo ter uspešen medverski dialog s skupnostjo muslimanov, ki je druga največja verska skupnost v Sloveniji. Teolog Ivan Štuhec je s Pötteringom spregovoril o položaju Cerkve v državi ter opozoril na večkrat napačno interpretirano ustavno ločitev Cerkve in države v smislu izključevanja Cerkve iz javnega življenja.

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je visokemu gostu predstavil medijsko področje v Sloveniji in poudaril, da se zanimanje medijev za Cerkev povečuje, vendar pa je to osredotočeno predvsem na njeno zunanjo podobo. Saje je ob tem omenil leta 2007 sprejeti Zakon o verski svobodi, ki, tako Saje, pomeni pozitiven premik v smislu razumevanja verskih skupnosti kot družbeno koristnih organizacij civilne družbe.

Na obisku v Sloveniji pa se je mudila tudi komisarka EU za zunanje zadeve Benita Fererro Waldner, ki je bila prav tako prisotna na srečanju slovenske vlade in Evropske komisije v kongresnem centru na Brdu pri Kranju, kasneje pa jo je poseben pogovor v Ljubljani povabil še naš zunanji minister Dimitrij Rupel, kjer sta govorila o zunanjih zadevah, še posebej Bližnjem vzhodu, statusu Kosova in še drugih svetovnih žariščih.

Komisarka EU za zunanje zadeve Benita Fererro Waldner na obisku pri Ruplu:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Abakus pravi:

    Zakaj pa ni nič fotk, ker Sarkić dela ful dobre fotke.

  2. gASper pravi:

    Še vedno so mi najboljši prispevki od Denisa. Zelo rad jih pregledujem, še posebej ker so v video obliki. So zelo izčrpni, dobim zadosti koristnih informacij, mogoče celo več kot bi pričakoval in to dela prispevke interesantne. Pohvalno! Le tako naprej!

  3. Ziga pravi:

    Vsekakor zanimivo lobiranje. Odlično, bi lahko trdil.

    Vsebinsko se ne bi opredeljeval, imam svoje mnenje, vendar se vidi izjemna sposobnost lobiranja enega najboljših lobistov in diplomatov Cirila Štokelja. Žal ga je Slovenija izgubila, kot vrsto drugih uglednih strokovnjakov.

    Še komentar: verjetno je bil gostitelj tudi dr. Štrukelj, če ni bil edini pravi gostitelj le nadškof Uran.

    Zanimivo je opazovati, kako bodo različni akterji lobirali v času predsedovanja Sloveniji svetu EU.

  4. Jernej pravi:

    Denis, čestitam za tole izjavo… človeka na takem položaju… še malo pa si bomo obetali intervju z ameriškim predsednikom!;-)

  5. Politkomisar pravi:

    Zamujena priložnost! Cerkveni gospodje bi lahko zaprosili vlado (zveze imajo dobre!), da za uglednega gosta pripravi ogled ponovljene Trubarjeve proslave. Potem bi šele g. Pöttering razumel ekumensko sožitje po slovensko!

  6. konec pravi:

    Poliktomisar ti lahko lobiraš po Kubi, S. Koreji, Myamarju najbrž Venezueli in Kitajski, povsod drugje prepusti delo ostalim…..

  7. doajen pravi:

    čestitke, dobro opravljeno!
    Veš kaj me še zanima, kako rešuješ svoje probleme z mobilnostjo, oz. glede na prometni kaos, kolikšen delež prireditev/dogodkov zamudiš? Kako si si z redarji?

  8. Denis Sarkić pravi:

    Hvala za pohvale. Doajen, po mestu se vozim s kolesom, kar je v bistvu najhitrejši, najcenejši in najbolj okolju prijazen prevoz, pa še malo manj maščobe ostane na telesu. Po pravici povedano, sem mahnjen na zamujajnje dogodkov oziroma večkrat pridem v zadnji sekundi, za kar je po eni strani krivo to, da včasih sledim večim stvarem/dogodkom čez dan, po drugi strani pa imam zgleda to zamujanje v krvi. Ampak, zaenkrat gre tako kot bi moralo… Redarji? Nihče razen župana ni njihov prijatelj!!! Upam, da razumeš.

    Abakus, za fotke včasih poglej na blog Janša & co.

  9. Dr.Drnovšek pravi:

    Sarkić: točnost je lepa čednost.

  10. konec pravi:

    Pohvale Sarkiču , da zna večkrat biti v pravem trenutku na pravem mestu!
    Bravo, čeprav je najin pogled na svet različen.

  11. Denis Sarkić pravi:

    Hvala.

Komentiraj