Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sindikalno 2008

6. januar 2008 ob 0:17 | Denis Sarkić |

V prvem tednu novega leta so predstavniki največjega sindikata ZSSS pripravili novinarsko konferenco na kateri so recenzirali pregled dela v letu 2007 in predstavili načrte za letošnje leto. Sindikati zaradi zastoja pri pogajanjih glede kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač ne izključujejo priprave bodisi splošne stavke bodisi stavk po dejavnostih. Ključno bo srečanje predsednikov vseh delodajalskih in sindikalnih organizacij, pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, ki upa, da bodo skušali doseči kompromis, sicer, pravi, jim ne preostane drugega kot stavke. Sestanek bo predvidoma prihodnji teden.

Vestna vprašanja za Dušana Semoliča o vladni vojni proti tajkunom, svoji plači, kupovanju v trgovinah, inflaciji in sindikalni H2O ZSSS:

“Moja plača je 1700 evrov.”

“Dejstvo je, da za pogajalskimi mizami, pogajanja sicer še tečejo, ni napredka in da so delodajalci dali vedeti, da zaradi zastojev za pogajalskimi mizami predlagajo, da bi se v kratkem sestali predsedniki delodajalskih in sindikalnih organizacij,” je razložil Semolič. Srečanje bo predvidoma prihodnji teden, je napovedal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Borut Meh, ki je neformalno sestanek predlagal na zadnjih lanskih pogajanjih. Meh je še predlagal, da bi bilo bolje, da se usedejo skupaj in dogovorijo okvire za pogajalce, ker lahko sicer pogajanja trajajo v nedogled.

Srečanje bo odločilno, meni Semolič. Napoved splošne stavke ali stavk v dejavnosti - glede tega so po njegovih besedah odprte še vse možnosti - ostaja. “Silijo nas v to, da radikaliziramo svojo držo. Kar nam preostane so stavke,” je dejal. Meni, da lahko delodajalci sedaj, v času rasti, najlaže dajo delavcem. “Gre za minimalne zneske. V primerjavi z denarji za prevzeme, dobički, nagradami, je to revščina,” je povedal predsednik ZSSS. Sindikati po Semoličevih besedah za pogajalsko mizo čutijo “deficit kredibilnosti pogajalcev - na sindikalni strani smo predsedniki, ki smo pripravljeni prevzeti odgovornost, pri delodajalcih pa so najbolj vplivni ljudje v ozadju, kar je hendikep teh pogajanj”. Sekretar ZSSS Milan Utroša je opozoril, da je reprezentativnost zakonsko določena le pri sindikatih, vprašanje reprezentativnosti delodajalskih organizacij pa da ni bilo nikoli urejeno.

Sindikat ZSSS o svojih aktivnostih v letu 2008:

O dvigu najnižjih plač: “… pri minimalni plači mi predlagamo dvig minimalne plače za 8,5%, to je 45,80 evra …”

Semolič upa, da bodo delodajalci in država upoštevali njihove zahteve. Te “zagotovo ne bodo prispevale k zmanjševanju konkurenčnosti gospodarstva in ne k porastu inflacije”, pravi, in sicer ker gredo v smeri vezave rasti plač na produktivnost. “To je edina pot, ki nas lahko pripelje do evropskih plač,” je dejal. V ZSSS si sicer želijo, da bi se okrepilo socialno partnerstvo, saj težav, tako Semolič, ne more rešiti vsak zase. Po njegovih besedah “nerazumno vztrajanje delodajalcev”, da ne bi dvigovali plač v skladu z inflacijo in produktivnostjo, je na dolgi rok slabo za gospodarstvo, saj da bo vse več delavcev začelo iskati delo v tujino. Vlogo države med drugim vidi pri spremembi načina usklajevanja socialnih transferjih in dvigu minimalne plače.

Semolič odgovarja novinarjem na vprašanja:

O pogajanjih z delodajalci: “… na koncu vseh teh vojn mora priti do dogovora …”

Vsi trije socialni partnerji pa naj bi se na pogovorih o ukrepih zoper inflacijo sestali med 15. in 20. januarjem, je povedal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. To bi bilo srečanje, ki sta ga 12. decembra napovedala minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Dr.Drnovšek pravi:

    1700EUR+dodatki = ogromno za nedelo.

  2. Dr.Drnovšek pravi:

    Kolikor jaz poznam razmere v raznih proizvodnjah se najslabše godi ravno tistim delavcem v tovarnah, ki so leta 92 prešla pod Drnovškom v se ve katere roke .:) oz. :(
    Ravno tile tajkuni so najpodlejša oblika gospodarjev (nanaša se seveda na tiste tovarne ki poslujejo z (velikim) dobičkom). Venomer se omenja kako se je za bati tujih lastnikov. V teh tovarnah so delavci precej bolje plačani. Tudi za > 200EUR, da izplačevanje regresa ne omenjam.
    Podlo

  3. miro pravi:

    Torej zelo slabo poznaš razmere.

  4. 1tastar pravi:

    Odbijmo taprvo enico, kurcu SZDLjevskemu. Pol se naj pa za pravice delavcev zavzema!!! Za star kruh pri Mercatrju ali za svež pri Lidlu bo še zmeraj mel.

    Velepišanac iz usta. Močefita pa itak nima več, ker je vsega izpraznil za jebanje naroda!

  5. Dr.Drnovšek pravi:

    “Torej zelo slabo poznaš razmere.”
    Dokaj dobro poznam razmere! Po pričevanju ljudi zaposlenih v različnih fabrkah je tako. Da ne bo pomote - to ni govorjenje na pamet!

  6. 1tastar pravi:

    Je kaj razlik med ameriškin našimi sindikati.Tam jh obvladuje mafija pri nas pa komunisti. Isto sranje,drugo pakovanje! :)

  7. Dr.Drnovšek pravi:

    Jaz ne vem. Skrajni čas je da bi Semolič odstopil mesto novim močem. očitno je kaj drugega kot politični shod nesposoben organizirati. Sestankovati pa tudi ne zna. Da ne obvlada tudi računanja procentov smo pa že večkrat videli

  8. elim larnak pravi:

    Dr. Drnovšek, takih nakladačev preko spleta kot si ti, je v tej deželici veliko. Ko pa je treba kaj naredit, pa se vsi poskrijete v mišje luknje. In se nato spet pojavite in pametujete naprej. Ste navadna terapevtska skupnost nakladačev brez jajc, ki na ta nači zdravi svoje osebnostne motnje.

Komentiraj