Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Podražitve so tu …

6. januar 2008 ob 0:34 | Denis Sarkić |

Hrana bo zopet občutno dražja. Podražilo se bo olje, dražje bodo testenine, mlečni izdelki, moka, meso in mesni izdelki. Potrošniki se bodo s podražitvami srečevali predvsem v trgovinah, a trgovci že pojasnjujejo, da so te posledica višjih cen dobaviteljev. Ti zvišanje cen takoj opravičujejo z višjimi cenami surovin. In vse se vrti v začaranem krogu obtoževanj … Da se podražitvam glede na razmere na svetovnih trgih ni moč izogniti, je za javnost ocenil tudi predsednik vlade Janez Janša. “Je pa treba ugotoviti, katere podražitve so upravičene in katere niso,” je dodal na zadnji novinarski konferenci pred novim valom podražitev.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. Staš pravi:

    Drugačnega odgovora niti nismo pričakovali.

  2. 1tastar pravi:

    Upavičena podražiev je tista, od katere imam jaz korist. Vse druge pa pod smrtno kaznijo prepovedane!!! :grrrr

  3. busssssy pravi:

    njemu lahko ko ima dovolj denarja.

  4. Dare pravi:

    Vsi po vrsti obtožujemo trgovce, češ, da so se kartelno dogovarjali. To do neke mere po vsej verjetnosti drži, vendar sam ne morem mimo dejstva, da imajo npr. Ljubljanske mlekarne tudi svojo lastno mrežo prodajaln, v katerih, pa me popravite, če se motim, mleko in ostali mlečni izdelki ne bodo prav nič cenejši kot pri “sosedu”, “avstrijcu” ali “Mirkotu”. Kdo pa potem v takem primeru nabija marže in ostale priljubljene pribitke? Tovrstno logiko bi lahko apliciral tudi na razvejane slovenske mesarije, pekarne, itd. Če jim trgovci diktirajo cene in so pri tem proizvajalci/dobavitelji nemočni, potem naj se zorganizirajo in svoje izdelke prodajajo sami. Jaz vem, da bi že iz principa kupoval pri vsakem dobavitelju posebej, če bi imeli normalne cene, ki bi bile občutno nižje od cen pri “sveti trojici”.

  5. jype pravi:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/7171625.stm

    http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=10250420

    http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?Story_ID=10252015

    Ne čudite se preveč, berite in ugotovite, čemu.

  6. Mirko pravi:

    Slovenci smo nekriticni potrosniki. Kaj pa je 30 eurov danes? Ljudje v trgovnini govorijo prodajalkam, naj pustijo drobiz. pa puscajo 10-20 centov. To je med 20 do 50 tastarih sit?!!
    Tudi novi subjekti, ki pridejo na trg, so veseli ce lahko v “dani konkurenci” prodajajo po “nepostenih” cenah. nasmeh do uses. Zato smo edino potrosniki tisti, ki lahko potegnemo crto. Ce bodo prostori kot je BTC in drugi za 20% manj preplavljeni, se bodo tudi cene umirile. do takrat pa bo vsak zelel del pogace gospodarske rasti.
    Osnovni problem v Sloveniji je, da je politicno-gospodarsko-ljudski konsenz veljal le na papirju. Zato Slovenija nikoli ne bo Finska, ki ji je uspelo in konsenz velja. Mi obljubljamo s figo v zepu.
    Drugace pa. Jaz bi imel tudi presezek v proracunu, ce bi gradnjo avtocest dal ven iz proracuna. Tistih 800 miljonov eurov posojil je krivih za vso letosnjo godljo z inflacijo.

    p.s. JJ ze sivi zaradi predsedovanja. Tega mu pa NE privoscim!

  7. Mirko pravi:

    jype: to je sicer vse res, ampak ne morem se znebiti obcutka, da nekdo konkretno koristi priliko ob teh dogodkih. predvsem v sekundarnih in terciarnih dejavnostih. vsi poskusajo ugotoviti, kje so nove meje, ki jih je potrosnik se pripravljem placati. Nenormalno je, da so cene obleke, obutve, hrane in celo tehincne robe pri nas enake ali visje kot v nekaterih bolj razvitih EU drzavah.

    Ce je pa vse stvar slabe logistike,ki bo najbrz naslednji papirni krivec. potlej je pa skrajni cajt, da se narod sam logisticno organizira.

  8. jjliveandletlive! pravi:

    …janez, najprej sem bil tvoj (ko kvazi vojni priča smo bili - če bi nova nam grozila, bi znova navijal zate;)
    …a v nekoč ljubi nam mir tako primitivno podcenjujoči arogantni demagoški nemir vnesel si, da sem te pošteno zasovražil…vedno znova si me znerviral do amena
    …sedaj me pa le nasmejiš
    …lepa dramartugija propadlega omejenega uma
    …hodi v miru

  9. Bumbar pravi:

    Ko bosta JJ in SDS na oblasti, bo ta problem rešen !
    Res popolnoma je upravičeno, da na naslednjih volitvah zmagajo pomladne stranke.
    Končno se bomo rešili teh komunajzarjev, ki nam grenijo življenje in dopuščajo takšno
    fiskalno in cenovno politiko……..
    JJ je v opoziciji fenomenalen, kakšen bo šele na oblasti.

  10. optimatus pravi:

    naj janez ne prodaja burekov:

    pa kdaj mu bo kapnilo da ne gre za to da so podražitve, ampak da so previsoke…

    pa so šli na prašiča

  11. erzo pravi:

    ne - naj janez prodaja burek ;-)

  12. KikoSrcek pravi:

    Niso nornalni podražji, kje dobimo višje plače……………………..

  13. jype pravi:

    Mirko> ne morem se znebiti obcutka, da nekdo konkretno koristi priliko ob teh dogodkih. predvsem v sekundarnih in terciarnih dejavnostih.

    Jah - vsi po vrsti. Tudi meni se je cena pošteno dvignila v zadnjih dveh letih, ampak ker opravljam izrazito deficitaren poklic, sem si podražitev lahko privoščil.

    Trgovci in dobavitelji se po mojem obnašajo podobno in edini način, da bi se cene držalo na vajetih, bi bila zagrizena konkurenca.

  14. Dr.Drnovšek pravi:

    Na koncu se bo pokazalo da je višanje cen narekovala …… v navezi Golobič-Kučan. To bo seveda vidno po volitvah. Če se bodo cene hrane kar naenkrat ustavile je bilo nekaj na tem ;) Seveda pa so to zgolj ugibanja. Vseeno je malce sumljivo vse skupaj.

    “Trgovci in dobavitelji se po mojem obnašajo podobno in edini način, da bi se cene držalo na vajetih, bi bila zagrizena konkurenca.”
    ?
    Pa ravno levičarji ste vedno jokali da je treba domače firme priviligirat in postavljati v priviligiran položaj (kar je izredno očitno na marsikaterem področju). Očitno se mnenje hitro spreminja :) Da, zagrizena konkurenca je prvi pogoj. Na žalost pa je tako da je po večini krajev konkurenca zelo omejena… na žalost.

  15. Dr.Drnovšek pravi:

    ps: seveda tudi v makro smislu.

    To da Mercator obvladuje slabih 50% trga (verjetno s cifro nisem dosti falil) ni ravno zdravo.

  16. marjeto pravi:

    ko stopim v nakupovalni center se težko obvladujem; nakupim kot da je začetek vojne, ki jo bom preživel v zaklonišču s šestnajstimi sosedi, ki nimajo grižljaja hrane sabo ! to se mi dogaja vsak teden, včasih tudi večkrat na teden. da vam ne govorim, kakšna je šele moja žena !
    potrebujemo pomoč !

  17. Dimsi pravi:

    Najbolj primitiven mi je bil pa en komentar 1ga ta starga na TV:

    VSE TE PODRAŽITVE RAZUMEM IN PODPIRAM, SAMO TEGA NE, DA SE PENZIJE NE PODRAŽIJO!

  18. andrejA pravi:

    političnega dogajanja zavoljo lastnega zdravja na spremljam. zato sem bila kar presenečena v nedeljo, ko na policah skoraj ni bilo makaronov in je izgledalo kot v rusiji in je prodajalka rekla: Ja, vse so pobral. ni bilo niti ene škatle barille več, ostali pa so slovenski makaroni. kasneje so me podučili, da se bodo podražili slovenski izdelki, tako da nič ne razumem. mogoče gre za čredni nagon.

  19. marjeto pravi:

    bravo andrejA tudi sam mislim, da gre za čredni nagon.

Komentiraj