Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Še pismo v tujino

3. januar 2008 ob 16:30 | Denis Sarkić |

Janez Janša med obračunom z mediji v DZ
Premier Janez Janša na seji ob zaupnici Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Pobudnika lanske peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, sta ob začetku predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije na več kot 300 naslovov v tujini poslala novo odprto pismo. V njem pojasnjujeta situacijo, ki je nastala po izredni seji Državnega Zbora, na kateri je predsednik vlade Janez Janša ob iskanju podpore za zaupnico, 571 novinarjem podpisnikom očital, da izvažajo laži in blatijo Slovenijo v svetu. Šurc in Zgaga v pismu tudi opozarjata, da slovenska vlada in parlament še naprej zavračata dialog z novinarji.

Novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc
Blaž Zgaga in Matej Šurc Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Odprto pismo:

Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji

Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji je jeseni 2007 kot izraz protesta proti vmešavanju politike v medije podpisalo 571 novinark in novinarjev, vendar se medijska svoboda v Sloveniji še naprej omejuje.

Predsednik vlade Janez Janša je 19. novembra v parlamentarni razpravi ob glasovanju o nezaupnici vladi večino časa namenil ocenjevanju medijev. Peticijo je predstavil kot zaroto, podpisnikom pa očital, da „izvažamo laži“ in blatimo Slovenijo v svetu.

Na seji pristojnega odbora državnega zbora o novinarski peticiji in medijih 11. decembra so poslanci vladajoče koalicije zavrnili zahtevo za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala omejevanje medijske svobode. Pobudnika peticije na sejo nisva bila niti povabljena.

Zakon o RTV Slovenija, ki je bil sprejet leta 2005, je medtem bistveno razvrednotil javni radio in televizijo. Vodilna mesta so zasedli vladi všečni in večinoma nekompetentni ljudje. Posledica so številni odhodi prepoznavnih novinarjev s televizije in vse pogostejše kršitve temeljnih pravil novinarskega dela.

Nekaj tednov po objavi peticije je izbruhnil spor med vlado in medijskim lastnikom, ki je vladi omogočil vpliv na dve časopisni hiši. Predstavnik lastnikov je javno priznal, da je predsednik vlade odločal o zasedbi nadzornega sveta in o tem, kdo bo direktor in odgovorni urednik največjega dnevnika v državi.

Čeprav je od objave peticije minilo že tri mesece, slovenska vlada in parlament nista uresničila zahtev mednarodnih novinarskih organizacij - Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), Novinarjev brez meja (RSF) in Mednarodne zveza novinarjev (IFJ) - za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala navedbe iz peticije. Tudi najnovejši poskusi vplivanja na eno od revij kažejo, da je ustanovitev komisije potrebna.

Zato vas pozivava, da tudi vi po svojih močeh prispevate k uresničitvi te zahteve, kajti neodvisna komisija z mednarodnimi strokovnjaki lahko bistveno pripomore k pregledu dejanskega stanja in izboljšanju medijske svobode v Sloveniji.

Evropski uniji je začela predsedovati država, v kateri 571 podpisnikov peticije opozarja na cenzuro in politične pritiske, njena vlada in parlament pa še naprej zavračata dialog z novinarji.

Pobudnika peticije

Blaž Zgaga

Matej Šurc

31 December, 2007

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 63 x komentirano
  1. benč pravi:

    Sramota, novinarčki sami seb jamo koplete s takimi političnimi igricami. Kar tako lepo naprej.

  2. zdenka pravi:

    Ja,brez dialoga ne bo pa nič.Kaj bo politika brez novinarjev,kaj novinarji brez politike,mi ni čisto jasno,ampak če že novinarji nimajo medijske svobode,jo imajo pa cene…….svobodno praznijo mojo denarnico.

  3. lidijah pravi:

    To je dopis dveh relativno zmedenih posameznikov, ki sta bila nekaj časa preveč v središču pozornosti in se zato zdaj zdita sama sebi zelo pomembna. Naj še jaz napišem pismo na 300 naslovov v tujino? Rabim vsaj še eno kolegico, da ne bo zgledalo, kot da razglabljam o svojih osebnih travmah.

  4. Mirjana pravi:

    ..če me spomin ne vara, je bilo v neskončnost ponovljeno, da smo s padcem meja postali ena veliiika družina,.. torej ne razumem o kakšnem pranju umazanega perila v tujini govorimo? Če smo že pred dejstvom globalizacije iz višav, sprejmimo dejstvo globalizacije tudi mi, navadni smrtniki.
    Smo v veliki družini in prav je, da se obnašamo odprto in …sproščeno, pa ne govorim le o novinarjih, postajamo preprosto združena evropska civilna iniciativa…, ne vem zakaj toliko zgražanja.

  5. Drago2 pravi:

    Bravo, pametna poteza!

  6. Medijski watch dog » Zgaga in Šurc z novim pismom za domačo in svetovno javnost pravi:

    […] blata in laži, z igro sprevračanja krivde in brisanja sledi za prsti pustošenja po medijih. Spodaj objavljeno pismo povzemamo po spletni strani Vesti, zaenkrat z zanimanjem čakamo na druge odmeve in povzetke, ki bodo marsikaj že po sebi povedali o […]

  7. ervinator pravi:

    Namen te peticije očitno ni protest proti pritiskom na novinarje, ki se še vedno izvajajo (s strani istih - Šrot & Co.), ampak zgolj in samo vplivanje na javno mnenje o Sloveniji. Zato Vezjak in drugi v Liberalni akademiji preštevajo, kdo se bo na politične pamflete Širca in Zgage sploh odzval.

  8. Carlos Contreras pravi:

    Ohhh, Kalimero bo pa spet jokal. Upam, da mu je Dedek Mraz prinesel zalogo robčkov.

  9. Nelson pravi:

    Quoted for posterity: Matej Šurc in Blaž Zgaga sta napisala peticijo zoper cenzuro in politične pritiske, ki jo je od 10. do 22. septembra 2007 podpisalo 438 novinarjev. Peticijo so napisali z namenom, da jo razpošljejo na nekaj sto naslovnikov v tujini. Podpisniki so za glavnega krivca svojih problemov izbrali vlado Janeza Janše. Obtožujejo jo omejevanja medijske svobode. Sam v tovrstne politične pritiske ne verjamem. Bolj verjetno je, da slabi novinarji pri lastnikih medijskih hiš niso več tako zaščiteni, kot so bili prej.

    Glavna ugotovitev na podlagi besedila peticije in seznama podpisnikov: od prepoznavnih imen gre večinoma za slabe novinarje, ki ne glede na to, o čem poročajo, od njih praviloma pride slab izdelek. Pri bolj izpostavljenih izmed njih gre za osebe, ki za spodobno novinarsko delo niso niti primerne niti izobražene, in slovenskemu novinarstvu delajo le sramoto. Že to, da je predsednik društva novinarjev Grega Repovž, o razmerah na tem področju veliko pove.

    Če že obstajajo kakšni pritiski na slabe novinarje, je teh pritiskov še premalo. Slabo je, da novinarji, ki ne premorejo specialističnih znanj in raziskovalne žilice, kradejo delovna mesta prodornim in razgledanim. Stopnjevanje protestov kaže, da so spremembe za zahtevne uporabnike medijev prepočasne, za odpisani kader pa prehitre.

    Ha-Ha?

  10. 1tastar pravi:

    Jebem jima dupe novinarsko. Pa sta pismu priložila vsaj Mag, da bodo v tujini sploh vedeli, da smo Slovenci pismeni! :(

  11. 1tastar pravi:

    Fantastično razmerje. 571 : 2001156

  12. ultraviolet pravi:

    Slabi novinarji? Ervin Hladnik Milharčič ali Jurij Gustinčič in še vsaj 20 novinarjev s spiska podpisnikov so mogoče politično opredeljeni novinarji, novinarji s svetovnim nazorom, novinarji s hrbtenico, novinarji, ki vedo, o čem pišejo in se jim besede in vejice ne zatikajo, novinarji, ki so pisali zgodovino in so sami postali del zgodovine - za razliko od pisca zgornjega sekretnega pamfletiča, ki mu po smrti niti pes ne bo šel več scat na grob, pa tudi, če mu bo ime Janša (mislim psa od Sarkiča, seveda).

  13. Politkomisar pravi:

    Ste pa trmasti, čudaki iz vrst be-ga doma, v Argentini, Avstraliji in Ameriki! Kljub drugačnim prijateljskim priporočilom, še vedno vztrajno pisarite samo na domače forume, kjer vaša stališča o slovenski polpretekli zgodovini in sedanjosti, poznamo, namesto da bi šli na tuje, nad Reuters, New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, Boston Globe, New Zealand Herald, Portland Tribune, Canada.com, MSNBC, RealTime, UK News, Asia News, Au.News, Netscape Webcenter, Channels, BeavertonValleyTimes, EirCom, Tiscali News, Javno.com, Entertainment Yahoo, Reuters, FrontNews, Gazeta, STNN, US Daily, MSN News, Times of Malta, Swiss Info, Gateway, LocalNewsDaily, EastCounty, SWCommConnection, Outlookonline, Sherwoodgazette, Sandypost, Estacadanews, Oregon, The Bee News, Kuwait Times, Gulf Times, BT Com, Lakeoswegor, RegularCourier, LifeStylesNorthWest, Aktualne CZ, Aktualne SK, Terra, Spiegel ipd., ki vztrajno ponavljajo komunajzarske packarije o Sloveniji, o njeni preteklosti, polpreteklosti in sedanjosti, in brez sramu blatijo celo lik in delo vodje! Odpira se vam okno v svet! Z vami se že veselim, da bom iz odgovorov še drugih bralcev naštetih spletnih forumov izvedel, kako vam pritrjujejo, in se tolčejo po glavi, koliko časa so bili zapeljani in kako dolgo so živeli v temi!

  14. pika pravi:

    EU jih bo sedaj vprašala ali sta res novinarja ali politična agitatorja - socialisti jim bodo dali prav ostali pa bodo še enkrat več ugotovili, da je Slovenija izrazito “komunajrzerska” država.
    Dejstvo pa kje le eno, da ta dva tepca osramotita ne le slovenske novinarje ampak počasi tudi evropske.

  15. pika pravi:

    Največji krivec tega stanja pa je SD, ki to podpihuje in ukazuje, ampak, da tako ponovno izrabljajo (kot v leti ‘50 ) novinarje, intelektualce samo sebi v korist, ne glede na dolgoročne rezultate je lahko kontra-produktivno. -Blatiti v tujini lastno državo samo za lastno korist je drugje po Eu-ju gledano zelo negativno. Postavi se samo vprašanje kako vrniti udarec “komunajzerjem” po juniju 2008. Na isti način ali ne ?

  16. štajerc pravi:

    A kdo ve, če je v tej peticiji g. Zgaga kaj omenil svoje obtoževanje J.J, da je le ta ugrabil pojočega majorja Troho? Ali pa če je g. Šurc tudi tokrat J.J. ozmerjal z bebcem?

    Pa to ne moreš verjeti no…

  17. Mirjana pravi:

    zato pa imamo velike novinarje, kot so Vodušek, …pa vodušek,…pa vodušek, …

  18. Blaž Zgaga in Matej Šurc - Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji | had pravi:

    […] Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji (vir, vir) […]

  19. Maatjazh pravi:

    Fanta sta vztrajna. Začutila sta, da imata posebno poslanstvo. S svojim zgledom izkazujeta, kako bi se moral vesti kvaliteten novinar v demokratični družbi, in pri tem tvegata svoji novinarski karieri, saj se v svet oglašata iz nedemokratične, represivne države.

  20. 1tastar pravi:

    Ne bom več bral slovenskih oslov! Saj bom vse zvedel iz tujih virov! :)

  21. angie pravi:

    Preberite članek na to temo v današnji Mladini. Se popolmoma strinjam z njimi.

    Najhuje za slovensko novinarstvo v 21. stol pa je dejstvo, da vedno več profesionalnega prostora zavzemajo razni navijaški mnenjski polizobraženci in študentje teologije (kmalu bo katoliška univerza in tam tudi študij komuniciranja) , ki pišejo v Demokracijo, Mag, Ampak… pravi cvetek med njimi pa je neki mladenič Gašper Blažič iz Valburge, ki zna vse, od člankov vseh sort do komentarja. Napiše pol Demokracije, četrt Ampaka in še protestna pisma bralcev v Dnevnik in Delo. Tip je genialen, nujno mu je treba podeliti nagrado zlati vodušek!

  22. pika pravi:

    Maatjazh komunajzer se lahko dela demokrat ampak ne bo nikoli razumel demokracijo in torej ne govori o nečem, kar ne poznaš.
    S svojim zgledom izkazujeta, kako bi se moral vesti zvesti novinar komunajzerski stranki (beri SD, če je pretežko).

  23. pika pravi:

    1tastar se popolnoma strinjam s teboj. Nima smisla več brati slovenskih časopisov, problem je le v tem, da oni ne uporabljajo bralcev, ker itak jih finančno podpira politika.

  24. pika pravi:

    angie pa še to (kar seveda ne boš izvedela iz slovenskih medijev).
    Maldino je kupila mafijska naveza iz zamejstva, družba, ki je zbežala in izginila v začetku letih ‘90 in je pustila za seboj v Trstu ogromno škode (uničila je vse, zmanjkalo je ogromno denarja, ki pa se je pojavil zadnja leta v Gorici, denar ki je bil desetletja namenjen za slovensko manjšino v Italiji je preko takratnega Beograda šlo na račun samo najbolj zvestim politkomisarjem, ki so postali - multi-milionarji čeprav komunisti). Iste osebe so do zadnjega delovale za Beograd in proti osamosvojitvi zaradi česar je potem propadla tudi TKB (Tržaška Kreditna Banka), zaradi česar je bilo oškodovano na tisoče zamejcev (oni pa so denar dobro skrili).
    Ker je ta mafijska družba s pomočjo slovenski SD zadnja začela ponovno re-investirati skrite milijarde so morali tudi (dobra politika) vrniti dolg social-demokratski stranki s tem, da so kupili mladino in delno primoske novice.
    Ampak o tem v slovenski medijih ne boš dobila ničesar.

  25. pika pravi:

    Ker je ta mafijska družba s pomočjo slovenskih SD-ov zadnja leta začela ponovno re-investirati skrite milijarde so morali tudi (dobra politika) vrniti dolg social-demokratski stranki s tem, da so kupili Mladino in delno Primoske novice.
    Ampak o tem v slovenski medijih ne boš dobila ničesa

  26. Mirjana pravi:

    pika, zdej pa dost, smo štekal, si plačana na kilo, …res ne bi bila slaba ideja, da se spetljaš s tastarim, tako morda najdeta kar vama manjka, pa živita srečno do konca svojih dni :)

  27. pika pravi:

    Mirjana, delaš na Mladini ali Primorskih novicah?
    Če pa ne dokaži, da tisto, kar sem napisal ni res in ne bruhaj in govori v prazno, kot naučeno na pamet ali narekovano.
    Ali želiš imena in priimke?

  28. 1tastar pravi:

    Na en naslov ste pa pozabili poslati:

    WWW. Bog, ki si v nebesih, usmili se nas ubogih na umu!

  29. englishman pravi:

    na trenutno stanje v novinarstvu se ne spoznam toliko, da bi lahko kar iz topa (tako kot večina tukaj) izstrelil svoje mnenje, imam pa eno logično tezo: komunistična partija je imela 60 let 100% vpliv na medije, novinarji so bili torej simpatizerji komunistov. absurdno bi bilo torej pričakovati, da so ti novinarji ob osamosvojitvi izpuhteli v zrak.

    pa še nekaj: sam študiram novinarstvo na fdvju in lahko iz prve roke povem, da se kader iz naše fakultete absolutne ne more primerjati z nemškimi, francoskimi… novinarji. tam so novinarji doktorji znanosti raznoraznih smeri, pri nas pa diplomanti fdvja, kjer nas učijo vsakega malo in vse skupaj nič.

  30. sanja pravi:

    pika, v bistvu so se oni povezali s siciljansko mafijo, ki je ima manjšo ekspozituro tudi v Trstu in ki zadnje čase steguje lovke tudi proti Mariboru in Ljubljani in so hoteli kupiti tudi NKBM in jo prodati marseillski mafiji, ker bi oni preko povezav v Kazahstanu, ki so v dobrih odnosih z židi iz New Yorka, zbarantali za nov islamski center v Mariboru, ki bi bil itak krinka za ta rdeče, iz istega razloga so nam podtaknili tudi Tuerka in pri tem izrinili francosko navezo, ki je forsirala Gasparija.., pa dokaži, da ni res.

  31. Smetilnik Evrope pravi:

    Ne pozabimo na portugalske socialiste. Hm, socialajzarje? Vsekakor sramota za Evropo. :)

  32. lidijah pravi:

    Pika, a bi ti podpisala pismo, ki ga pošiljam v Evropo na 300 naslovov? V njem pišem, da Janša strašno pritiska na novinarje in da naj Nemci in drugi Evropejci že nekaj ukrenejo v zvezi s temi našimi problemi. Da ne bom čisto sama, noben drug več noče podpisati. Mislila sem namreč, da bomo zavedne ženske sestavile še eno peticijo.
    Mogoče bova potem, ko bova znani, prišli v parlament …

  33. pika pravi:

    Smetilnik Evrope, portugalski socialisti niso bili komunisti.
    Evropska zgodba socialistov je različna od komunistov, vsaj to bi lahko vedel (vsaj od konca prve (1.) svetovne vojne) (ampak si predstavljam, da so tebe učili drugače).
    Torej ne mešaj zgodovinsko demokratične evropske socialiste s slovenskimi post-komunisti (sramotiš evropski socializem).

    Lidijah : jaz imam že delo in ga ne iščem (nisem kakor tepček, ki komaj dela tečaj risanja in občasno dela na Cicibanu, ker drugje ne najde dela, dejstvo , da je da cepec “furbast” in raje kot da dela z lopato raje išče lasten doprinos s tem,da pljuva v tujini po Sloveniji in take imajo določeni krogi “radi” v smislu, da jih upoštevajo, dokler jim gre prav potem pa jih vržejo na “odlagališče” ampak tepec bo imel lepo prihodnost “žalostno” prav v Sloveniji, kar je zelo “žalostno” - komaj čakam, da ga povabijo na TV).

    Sanja: tvoje so izmišljotine, ti ne veš niti kar praviš in tvoj namen je osmešit (banalizirat) moje trditve.
    Ampak, če si novinarka in bi si upala (resno upala, ne tako kot učijo slovenske novinanarje naj bodo poslušni eni opciji oziroma naj delujejo vedno strankarsko), bi lahko naredila kar veliko “scoop” -ov oziroma bi dvignila veliko prahu, če bi poiskala in raziskovala kar se je dogajalo v Trstu v letih ‘80 in kako so nekateri, ki so bili zvesti partiji do konca nesramno obogatili.
    O tem ni noben slovenski novinar nikoli smel raziskovati, vedi samo to.

    Kot lahkoten začetek, bi lahko poizvedela kako nekateri bišči politkomisarji imajo v dnevnih sobah Van Gogha ali Rembrandta.
    Ampak vem, da si ne boš upala.

  34. 1tastar pravi:

    Socialisti = revizionisti., Tako nas je učil genij dr. Mayer.

    Samo to me zanima, odkod tem cepcem denar za znamke. Menda na svoje ljube naslove v tujini ne pošiljajo kar na porto!!

  35. Mirjana pravi:

    pika,nihče ne brani (vsaj jaz ne) bivšega sistema, komunistov, ne SD,ali katerokoli politično opcijo, sploh pa, glede na dejstvo, da največ pljuvajo čez leve prav bivši komunisti, morda izločimo politične barve.
    Mag mi nikoli ni bil všeč, kar se tiče Mladine sem z njo sodelovala, za časa našega Janija Severja…bila je redka, ki si je tedaj upala objaviti o terminalih, …nacionalka, delo, PN, so vskočili ko je zadeva bila že javna in se ni dalo več tajiti.
    Mislim, da se novinarstvo pri nas šele prebuja, predvsem pa raziskovalno novinarstvo…zato cenim Dnevnik, A kanal, ter na blogu vest.si,.. nikakor pa ne Delo, PN,…..
    in en krat prej ko slej bomo morali sprejeti dejstvo:
    smo hoteli v EU, smo tam, smo hoteli postati velika družina, smo postali, …torej, EU je naša družina in če smo dobri družinski člani velike familije se nimamo ničesar bati, pa tudi kaj skrivati drug pred drugim….
    zanimivo pa je predvsem, da se vselej odmikamo od dejstva in se notorično prepucavamo z levaki, desnjaki, …pa tvegamo, da na kraju izpademo..bedaki, kar pa nekomu zelo zelo ustreza…:)
    p.s….ja bi želela ime in priimek…tvoj naprimer, .moj je znan .)

  36. pika pravi:

    “smo hoteli v EU, smo tam, smo hoteli postati velika družina, smo postali, …torej, EU je naša družina in če smo dobri družinski člani velike familije se nimamo ničesar bati, pa tudi kaj skrivati drug pred drugim”

    ampak manjka vedno najvažnejše vprašanje ZAKAJ?
    Zakaj v EU, zakaj je nastala EU? (niti enega dostojnega članka nisem bral v slovenščini o tem).
    Ampak če ne bo odgovora na to, bo težko razumeti EU v težjih časih in se bo dalo vso krivdo prav na EU, če stvari ne bodo šle kot si nekdo želi.

    (Ljudje se povežejo tudi zato, da bi se branili)

  37. pika pravi:

    Pa še to: se popolnoma strinjam s teboj - Dnevnik je edini resen levičarski dnevnik v Slovenji (dejstvo, da manjkajo druge opcije, ostali časopisi so seveda levičarski- v smislu strankarski - ampak na slabšem nivoju).

  38. pika pravi:

    SAnja: “se notorično prepucavamo z levaki, desnjaki, .in srednice oziroma tiste, ki odločajo sproti koga volit, enkrat ene drugič druge) ..” prav ta je srž demokracije, prave demokracije ( pri manj zrelih imaš še skrajno leve, skrajno desne, razne politične lobby -je zeleni, upokojenci, mladi, itd, itd, itd. itd ).

    ime in priimek BP

  39. lordwales pravi:

    Kdo zdaj tukaj dela zgago, bodo res peticije rešile vse novinarske težave?
    Mediji so z umikom vlade spet svobodni - in recimo Večer me v totem listu kot satlnemu sodelavcu ni v ničemer cenzuriral. Nobeden od Večerovih urednikov peticije proti cenzuri ni podpisal. zakaj bi jo morak jaz?

    Dragi novinarski kolegi, jaz se niti nimam za novinarja, bolj za literata,
    bistvo je v strokovnem, avtonomnem in politično nevtralnem poročanju / komentiranju / vestičkanju

    Tukaj je moj 2006 24 plačani uspeh.

    V novinarstvu / političnis atiri šteje talent in lojalnost.

    Zakaj bi pluval proti mediju ki mi daje kruh?

    Lojalnost dragi moji - ne peticije!

    Lordwales ni podpisal peticije in je na to ponosen!

  40. lordwales pravi:

    Ja, vestičkarji so podpsiali.
    talenti garamo naprej.

  41. lordwales pravi:

    Je podpisal Jonas?

  42. sanja pravi:

    in če je?

  43. Dr.Drnovšek pravi:

    NO no.
    Levičarji prevzemate praktično vse časopise, revije… sedaj celo Mag :) In potem si taisti ljudje upajo pošiljati v tujino neke dopise o represiji medijev.

    Golobiču prijazni mediji kajne… to je seveda cilj … takrat bodo mediji spet nepristranski…. mater ste bebčki da tega ne sprevidite

  44. pika pravi:

    Tukaj se preveč opredelimo samo na časopise, POP Tv je veliko bolj teroristična, njegovi novinarji so prevzeli najslabše iz Zahoda (teatralen in vedno dramatičen način pristopa) in najslabše iz post-komunizma (enoumje).

  45. 1tastar pravi:

    Imam ime in priimek, pa me je sram, da ga imam v taki državi, kjer vsak vosu pluva po vseh, ki niso enoumni!!!!! :mrgreen:

  46. G7 pravi:

    Malo bolj “na izi” bi kazalo vzeti vse te zarote, ker nam pa ja ne gre tako slabo, niti pod Janšo, da bi bilo potrebeno nek blazen preplah in teater zganjat. Nekaterim se čisto zamegli razum, ko je govora o klero-fašistih, drugi a la Pika pa ko se omenjajo komunisti. Italjani imajo zunanjega ministra, ki je član komunistične partije(bil je ze predsednik vlade), komunisti so v dunajskem parlamentu in še marsikje po zahodni evropi. Sluzbeno sem veliko po tej zapadni evropi pa za bozjo voljo nikoli ne opazim nobenega preplaha, nobene zarote…kar ne pomeni da to ne obstaja v glavah posameznih retardov tudi tam…No,kar se pa tiče nasprotnega ideološkega pola v evropi pa je le vendarle malo več preplaha, ker ti pa včasih še kakšno idejo realizirajo in kakega priseljenca tudi dejansko zažgejo.

  47. pika pravi:

    G7 “Italjani imajo zunanjega ministra, ki je član komunistične partije” - ni res (pozanimaj se, D’Alema je član PD in ima podobno politično pot kot JJ), itd.itd

    1tastar , da ne bo čudnega razumevanja BPE.

  48. Smetilnik Evrope pravi:

    Evropski ‘komunajzarji’ so gospodje, naši pa jejo otroke.

  49. lordwales pravi:

    Niste mi odgovorili - Je jonas podpisal?

  50. lordwales pravi:

    Če so levičarji prevzeli vse - to res ne vem - so pa desničarji odstavili skoraj sve urednike in nekater novinarje. To je dejstvo. Pa pride laško in rok kajzer spet poroča iz Zagreba. Dokler sta bila polit komisarja Markeš in jančič se to ni dalo!

  51. sanja pravi:

    lordwales
    http://www.peticijazopercenzuro.com/?cenzura=6

  52. Denis Sarkić pravi:

    lordwales, poglej si spisek podpisov in nehaj že jamrat http://www.peticijazopercenzuro.com/?cenzura=6

  53. konec pravi:

    Najbolj šmešni podpisniki peticije so tisti, ki se opredelijo kot “samostojni novinar oz.
    novinarka” ampak - non plus ultra je po mojem tisti, ki se je opredelil kot “upokojeni novinar” (za crknit od smeha, tudi kot upokojenec ne more ven iz stranke - ha, ha, ha, upokojeni novinar, ki čuti na “delu” cenzuro potem ko je najbrž desetletja služil “totalitarizmu”, za ne verjet.)
    Pravi bedak, dovolj bi bilo poslati v EU kot primere take podpisnike , pa bi se še oni malo nasmejali.

  54. konec pravi:

    Da ne govorimo o tistih, ki so čutili strahovito politično cenzuro na Cicibanu ali Pilu ali podobnih revijah, ha, ha, ha.
    Najbrž jim je Janša ukazal poimenovati Rdečo kapico v Črno kapico, ha, ha,ha.

  55. Božji prst pravi:

    Tudi upokojeni novinar je še vedno novinar in se kot tak mirno lahko podpiše pod peticijo, katere besedilo pravi “Protestu se pridružujemo tudi novinarji v medijih, ki niso pod vplivom vlade, novinarji, ki pišemo za tuje medije, in tisti, ki smo zaradi nevzdržnih pritiskov zapustili novinarski poklic, se upokojili ali si poiskali službo v drugih medijih.” Spletne publiciste, rdečo kapico in volka boš našel v drugi peticiji.

  56. sanja pravi:

    @pika: “…D’Alema je član PD in ima podobno politično pot kot JJ), itd.itd”
    misliš takšno politično pot?
    http://forumipkc.mojforum.si/forumipkc-about131.html

  57. sanja pravi:

    moj komentar se noče objavit?

  58. sanja pravi:

    pika: “…D’Alema je član PD in ima podobno politično pot kot JJ), itd.itd”
    misliš takšno politično pot?
    http://forumipkc.mojforum.si/forumipkc-about131.html

  59. konec pravi:

    Božji prst, npr????
    Razen smešnega besedičenja in praznih besed, kakšen konkreten primer??
    Ali si tudi ti “upokojen novinar”, ki ima težave s pluralnostjo??

  60. sanja pravi:

    Konec, tekst, ki ti ga je Božji prst lepo citiral, popolnoma jasno navaja, kdo se pod peticijo tudi podpisuje. Res mi ni jasno, kaj se da pri tem še sploh spraševati???

  61. konec pravi:

    Sanja težava je v tem, da so slovenski novinarji bili navajeni (in so še vedno vzgojeni) delat politko, bolj kot poročat o politiki in paziti na pravilno delovanje “demokracije”. Vse tu.

  62. sanja pravi:

    Konec, sama nasprotno mislim, da je v Sloveniji kar nekaj super novinarjev. Različnih drž sicer, kar je ok, bralci že znamo in tudi hočemo selekcionirat. S svojo držo novinarji prispevajo k podobi politike v očeh bralcev. Zeitgeist prav tako opravi svoje. Nič narobe s tem.

  63. konec pravi:

    Sanja srčno upam , da imaš prav. Res.

Komentiraj