Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Lokalno=globalno 02

30. december 2007 ob 11:00 | Nejc Jemec |

Pred zaključkom leta, ki so ga zaznamovale tudi septembrske poplave, smo se pogovarjali z županom občine Železniki Mihaelom Prevcem. Povedal je, da so prebivalcem do zdaj zagotovili osnovne bivanjske pogoje, tudi z okoliškimi vasmi so vzpostavili osnovne prometne povezave, nekatere težave pa ostajajo. Oskrba s pitno vodo še ni optimalna, kanalizacija pa je, po Prevčevih besedah, le za silo funkcionalna.

Župan Prevc meni, da je bil odziv države dober, obljubljena sredstva pa da so tudi dejansko prejeli. Dodaja, da ta, za celotno obnovo, ne bodo zadoščala. V februarju pričakujejo izdelavo trajnega sanacijskega načrta, na podlagi tega pa, tako Prevc, dodatna izdatna sredstva. A bolj kot sredstva s strani države, ga skrbi, kako bo stroka Železnikom zagotovila večjo poplavno varnost. Ena izmed rešitev, ki jo je omenil župan, je zadrževalnik vode. Njegova izgradnja naj bi stala 10 milijonov evrov. In kot pravi Prevc, sredstev za zadrževalnik ni še v nobenem proračunu, država pa bo morala “odvezati mošnjiček.”

Mihael Prevc: “Nekateri objekti so bili v teh dvajsetih letih štirikrat poplavljeni, …, k tej zadevi bo treba celovito pristopiti. In tu bo pač morala besedo reči, pa nenazadnje tudi mošnjiček odvezati, in to krepko odvezati, država.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    On bi skoraj smučal na vodi, v sosednji dolini pa na smučah skačejo

    http://www.vest.si/2007/12/30/skoki-v-zireh/

  2. 1tastar pravi:

    Sem še zmeraj na preverki!!! Udba!! Bom enkrat objavil en blog, kako sem bil Udbovec!!!! :(

  3. Dvojnik pravi:

    Zadrževalnik vode za Železnike? Bi rad videl načrte. Bojo kar vso dolino proti Sorici zaprli? Najprej prepoved novogradenj na ogroženem terenu. Pa dodatna zaščita. Za to ugotovit imamo geo/hidrologe. Je študija že startala? Hkrati alarmni sistem ob hitrem naraščanju vode. Očitno ga niso imeli, če ne bi vse avte vsaj rešili. Po RTV se je slišala naslednja zgodba: Neka prebivalka iz svojega stanovanja redno, kar tako, opazuje Soro, ker ima tak razgled in ji je všeč. Tisti dan je opazila nekaj, česar prej nikoli. Nenavadno hitro naraščanje reke. Telefonira županu. On pa nič, bo že, bo že, gospa. Ni se zavedal, koliko je tak opazovalec dragocen s svojo informacijo v pravem trenutku, ko nič drugega niso imeli - mislim alarma za hiter dvig voda. Ni ukrepal na osnovi te informacije. Evo, in je kriv za večino avtov, ki bi jih lahko še pravočasno odpeljali na varno. Je morda to rekla - kazala?

  4. SLS-Štajerski odbor pravi:

    To pa je naš čovjek.

Komentiraj