Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kljubovalni trio

29. december 2007 ob 20:39 | Denis Sarkić |

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) se je na novinarski konferenci odzvalo na, za zdaj, dokončno odločitev nadzornega sveta Dela, da na mesto odgovornega urednika tednika Mag imenuje novinarja Dela Veselina Vesa Stojanova. Po besedah predsednika združenja Petra Jančiča odločitev sveta pomeni ukinjanje pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru. V.d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla pa je imenovanje ocenil kot “veliki triumf slovenskega Berlusconija iz Laškega”. Ker vemo, da vam novinarske konference ne “dišijo” preveč, smo se posebej za Vest pogovorili z novinarskim triom: Igorjem Kršinarjem in Silvestrom Šurlo z MAG-a ter predsednikom ZNP-ja Petrom Jančičem. Na koncu smo izvedeli tudi za njihove novoletne želje …

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 34 x komentirano
  1. medek pravi:

    Krvava bitka.

  2. medek pravi:

    Lepa slika :)

  3. karpov pravi:

    Trije Slivnikovi kmetje, ki so luzersko ostali sami na plošči in kot pravi novinarski poden, ki ni nikoli znal napisati nič, kar bi imelo zvezo z realnostjo, tudi zdaj nič ne razumejo - po jambrekovsko: žrtve lastnega (ne)uspeha…

  4. sanja pravi:

    Ko so vaši desni prijatelji brcnili Milharčiča s Sobotne priloge, ustoličili Slivnika na Delo in ob drugih menjavah v zadnjih letih, vseh teh problemov niste videli, ali ne? oz. se vam niso zdeli tako grozni, da bi se o njih opredelili v imenu novinarske svobode in načelne pravice novinarjev, da imajo urednika, ki si ga sami želijo???

  5. stane pravi:

    Kaj je Janšič spet pozabil sedative vzet?!

  6. fifi pravi:

    Neokusno! Ljudje, ki so molčali, ko so nastradali njihovi kolegi, ali se celo okoristili z dogajanjem na Delu v preteklosti, se sedaj sprenevedajo, da so žrtve sami. In po vrhu vsega govorijo o kodeksih, medijski pluralnosti in obsodbah političnih pritiskov. Se PJ spomni, da tudi sam ni imel podpore kolektiva, ko je kot meteor padel na Delo? Selektivna amnezija?

    Seveda je žalostno, če so očitki o trenutnem haranju Pivovarne po Delu resnični, vendar bi morali o tem spregovoriti ljudje, ki so v tem medijskem dreku še uspeli ohraniti kaj verodostojnosti.

  7. 1tastar pravi:

    Jebem vam ozkost profesionalno! Ste kot fuzbalski navijači in vneti rockovski fani. Zanima vas samo, kaj se dogaja v vašem cehu. Za široko publiko je to en shit, pa če se pobijete med seboj! :(

  8. inkvizitor pravi:

    Janšič ima zdaj seveda veliko povedati čez Novinarsko častno razsodišče, saj je po prijavi s strani Iztoka Jurančiča ugotovilo, da je samcati veliki Peter Janšič kot odgovorni urednik Dela in član NČR kršil novinarski kodeks.

    A to ga seveda ne gane. Janšič in Janša imajo vedno prav. Če dejstva ne ustrezajo Resnici, toliko slabše zanje.

    Za kozlat…

  9. jst pravi:

    Taisti ljudje, ki niso podpirali in podpisali peticijo 571 novinarjev sedaj (posredno) podpirajo zbiranje podpisov za peticijo na Novi Reviji.
    Ko je _vlada_ cistila novinarske vrste to ni bilo ciscenje, ko pa Pivovarna Lasko cisti novinarske vrste pa je ciscenje.

    Pa kaj tile trije modeli ne znajo sesteti ena plus ena.

    Pa kaj res mislijo, da je folk tako blesav, da ne vidi, da sedaj zanjejo kar so zeli,

  10. Drago2 pravi:

    Trio za bruhat. Neponovljivo!

    Za njih se je vse začelo, ko so se po nesreči znašli v stiski.

    Prej so pa udrihali po svojih kolegih, jih odstavljali, prestavljali, odganjali….

    Za bruhat, Jančič!

  11. tiib pravi:

    Jaz jim popolnoma verjamem o pritiskih s strani NS. Kdor pozna gospo Starinatovo, ta ve o čem govorim. Bi jih pa vprašal zakaj hudiča je Mag v lasti časopisne hiše Delo? Kakšna je že ta zgodba? A kdo kaj ve?
    Tukaj se je uresničil rek: Kdor drugemu jamo koplje, ta sam vanjo pade.

  12. medek pravi:

    Pizda rab agregat 12 ur, da objavi moj komentar, a smo al kaida?

  13. medek pravi:

    11.52.

  14. medek pravi:

    Trio adio.

  15. Robert L. Tuva pravi:

    Nikar tako. Vestin sistem ima naštiman filter za e-slamo. Opažam, da ima tebe pa 1tastarega posebej rad, pogosto polovi vajine komentarje. Zdaj jih jaz na ene par ur izvlečem ven, ker seveda niso slama. Žal, filter je prestrogo nastavljen, sicer se baje uči … Ampak jaz dvomim. Pa to imajo drugi čez, ne jaz, samo so zdaj na počitnicah.

  16. jst pravi:

    To sem ‘cut&paste” od tukaj http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarji/komentarji/289957/ z namenom, da pomagam osveziti zgodovinski spomin gospodu Jančiču:

    Kmalu po tistem, ko je Laško dobilo Mercator, se je zamenjal nadzorni svet Dela, v katerem ni bilo nobenega predstavnika Laščanov več. Novi nadzorni svet je za direktorja Dela postavil Danila Slivnika, človeka, ki je prej kandidiral na listi Janševe SDS, ta pa je za odgovornega urednika postavil Petra Jančiča, človeka, ki ga je podprlo 12 od 200 novinarjev Dela. Potem se je začelo: odstavljenih je bilo več urednikov, odpoklicana sta bila dopisnika iz Avstrije in Hrvaške, ki sta kritično pisala o slovenski zunanji politiki, minister Rupel je postal redni kolumnist Dela, novinarji so se pritoževali nad cenzuro in spreminjanjem ter umikanjem člankov. Rezultat tega je, da je bilo Delo pod Slivnikom in Jančičem nadvse prijetno branje, ki je bilo do vlade kritično ravno toliko, kot je verski list Družina kritičen do ljubljanske nadškofije.

  17. ervinator pravi:

    Zgoraj padajo očitki, da so magovci sami krivi, ker niso 100 % podprli politikantske peticije 571 novinarjev & fotografov & upokojencev. Ali celo, da so problem odkrili šele sedaj, ko bo Šrot na svojem pohodu, okrepljen s podporo Kučana in Golobiča, presegel celo Berlusconija.

    Magovci in drugi novinarji, ki se niso pustili v Zgagovo in Šurčevo past (Šurc je sam povedal, da ni bil deležen nobenih pritiskov, ampak pač Janša do skrajnosti sovraži), so jasno povedali, da politični in gospodarski pritiski na medije obstajajo in jih čutijo. Vendar je peticija 571 zavajujoča. Če drugo ne, ravno sedanji dogodki to potrjujejo.

    Med drugim so zapisali:
    Podpisniki etičnega poziva k profesionalizmu nočemo oporekati legitimnosti Društva novinarjev Slovenije, pa četudi je to edino takšno društvo v državi. Prav tako ne želimo zanikati, da v Sloveniji ne prihaja do poskusov omejevanja svobode tiska in izražanja. Vendar odgovornosti za to ne nosi le ena politična stranka ali politik, temveč celotna politična elita, vplivni gospodarstveniki in pomembni posamezniki, zlasti pa odgovorni uredniki medijev; ravno oni bi se morali pritiskom prvi upreti in zlasti nanje opozarjati javnost.

  18. pika pravi:

    Svobodnih novinarjev je v Sloveniji vse manj. Kakšna žalost. Sama rdeča trobila je treba poslušat.

    Na kratko 90% novinarjev je levičarjev 5% desničarjev in 5% ne strankarsko opredeljenih.
    Dejstvo pa je samo eno: v Sloveniji ne sme biti pluralizma (hvala Šrot).

  19. pika pravi:

    Še to, levičarski novinarski ceh je, po zgornjih komentarjih, zelo dobro ideološko in strankarsko organiziran

  20. pika pravi:

    Peter Jančič upam le , da boste zdržal- in vso srečo v najbolj nostalgični (pro-komunistični) državi v Evropi.

  21. Publicist pravi:

    Desničarski prefarbanec Janšič( Večer,Maribor ) je očitno “pozabil” kako sta se družno s tovarišem Slivnikom (član Centralnega komiteja ZKS in partijski kolega J.J.) prišla včasopisno hišo Delo.

    Brez podpore novinarjev…

    Oba sta sramotno odšla.

    VSE SE VRAČA-VSE SE PLAČA!

  22. Pika ,farovška p... pravi:

    Mislečih bralcev v Sloveniji ne potrebujemo.

    Molimo …

    Janez naš…,
    ki si v nebesih…
    vate verujemo…

  23. medek pravi:

    Ma ste kot pravi strumni janšiči, se dobro učite :)

  24. cro_hot pravi:

    Ubogi janševci,
    stopite skupaj s Calimerotom in jokajte.
    Vaša (magovska) morala je precej šibka.
    Ko se oglasi 570 novinarjev jih vi preprosto ignorirate ali
    pa se arogantno zajebavate in sedaj jaukate.
    Stopite pred ogledalo
    in se butajte vanj.
    Butn, butn, butnskala !!!

  25. sanja pravi:

    Čeravno se človeku obrača od patetike, so pritiski s strani NS nesprejemljivi. Razen morda, da so brezplačna reklama za Mag, ki je do sedaj itak skubil vse svoje lastnike po vrsti. Enkratna priložnost, take reklame morda ne boste več imeli.

  26. drago pravi:

    Gospodje politični odvisni novinarski demagogi: ste daleč od pravih novinarjev, ste zavedeni strankarski novinarji, ki odlično razumete pogruntavščine slovenskega kapitalizma, ne pa še tudi pomena lastnine. Pedvsem pa si vsi trije vzamite v roke N. Chomskega in se boste videli kot na dlani. Dvomim, da ste to sposobni, da bi namreč videli sami sebe, ker ste še premladi in imate premalo življenskih izkušenj. Mladost je pač norost v slabem in dobrem.

  27. škof pravi:

    patetično

  28. Drago2 pravi:

    Patetični janševiki in oprode.

  29. zeleni spam pravi:

    pa kaj jančič gor gleda pa se reži,zgledajo mal potrjeni

  30. zeleni spam pravi:

    aja, a je surla slučajn gel? čudn se obnaša, k d bi ga meu v … ha ha ha

  31. 1tastar pravi:

    Ker bk pa sploh še ve za Mag. Če se ne bi na TV naglas cmerl, jh noben ne bi porajtu. Še za na skret majo pretrd papir. :(

  32. francka pravi:

    S spremembo uredniške politike Maga bo narejena velika škoda predvsem za bralce te revije.V tej državi so tudi ljudje,ki želijo brati in poslušati tudi drugačna stališča od prevladajočih v naših dnevnih časopisih.Imajo vso pravico.Žal zdaj jo ne bodo več imeli.Ali je to demokracija?Mag bo postal tak kot Delo,Dnevnik ;večer itd.Poslušali bomo same hvalnice levi opciji in gnojnica se bo še bolj zlivala na sedanjo koalicijo.Edino Mag je bil objektiven in resnicoljuben.Žalostno za to državo,ki ne zmore na medijskem področju imeti tudi časopise in revije v katerih bi lahko brali različneinterpretacije naše stvarnosti.Prav gotovo smo v Evropi edina država,ki nima pluralnega medijskega prostora.Ponavljam še enkrat,da smo bralci diskriminirani,saj smo prisiljeni brati in poslušati le eno resnico in to levo.Tega si res ne zaslužimo.

  33. sanja pravi:

    če mene vprašate, je to odličen poskus, kako odrešiti Mag od finančno bankrotične tradicije! Narediti ga za preizkusni kamen demokracije. Vau, tako majhen, pa tako veliko vlogo igra.

  34. HST pravi:

    PROSIM, posnemite to j**** sporočilo za javnost EFJ, ki poziva Delo, naj ne imenuje odg.urednika brez podpore novinarjev?!?! Kje je? Ima original še kdo drug, razen Mag-ovce-v ?!? Mislim, da ne. Obstaja? Mislim, da ne.

    In: te gljive govorijo iz miselne pozicije, v kateri so vsi drugi novinarji razen njih, korumpirani. Stalinizacija medijskega prostora? Konec pluralnosti? Demokracije? Lepo vas prosim. Kje živite? Pardon, v katerem letu?

    Kršinar nima izbire? Gre na TV Slo (menda). Šurla nima izbire? Gre na RA Slo za odg.urednika notranje redakcije.

    Nenazadnje: še pred izborom NS Dela so rekli, da je edini urednik lahko Šurla. Nihče, razen b-luzerjev, ni pričakoval, da mu bodo dali podporo. Zmenili so se, da Stojanova ne bodo podprli, in ga niso. Torej, brez premisleka o +/- verjetnega novega odg.urednika. Podn.

Komentiraj